Sokan vagyunk

Mix
PEOPLE TEAM tábor

– Nagypapa, mi nem fogunk éhezni? – kérdezte Matyi aggódva.

– Szerencsére nem úgy nézünk ki, Nagymama éppen lekváros buktát süt.

– Na jó, de később!

– Ezt miből gondolod, Matyikám? – mosolygott Nagymama is.

– Azt mondta az óvó néni, nagyon sokan vagyunk a Földön, és nem jut majd mindenkinek élelem.

– Ebben van némi igazság.

Mennyi?

Még soha nem élt egy időben ennyi ember a Földön. Több mint 10 000 nemzedék kellett ahhoz, hogy az emberi népesség létszáma elérje a 2 milliárdot. Azután egyetlen nemzedék élete során, a II. világháború után születettek életében nőtt a földi népesség száma 2 milliárdról 7,4 milliárdra. Az előrejelzés szerint 2100-ban előreláthatólag 10,9 milliárd ember fog a Földön élni.

A robbanásszerű népességnövekedés alapja a technikai fejlődés és a jobb egészségügyi ellátás, ami a jövőben akár a 11 milliárdot is elérheti az évszázad végére.

Hol?

Az egyes földrészeket eltérő módon érintette a népességnövekedés. Afrikában 1950 óta csaknem 5-szörösére nőtt a népesség, Ázsiában és Latin-Amerikában pedig több mint a 3-szorosára. A legkisebb növekedés Európában volt, mindössze 1,35-szeres. Mindez átrajzolta a Föld népességének kontinensek szerinti eloszlását: Ázsia népessége jelenleg közel 6-szorosa, Afrikáé pedig már 1,5-szerese az európainak. Afrika népessége folyamatosan nő, 2050-ig a jelenlegi 3,8-szeresére az ENSZ szerint.

A népesség növekedése

Az elmúlt évszázadokra visszatekintve a népesség egyre gyorsuló ütemben növekedett, a múlt század közepétől az 1990-es évekig pedig robbanásszerű volt az emelkedés. Mindez azzal magyarázható, hogy a fejlődő országokban, régiókban is végbement az a demográfiai átmenet, ami a fejlett országokban már a 19. század végén, a 20. század folyamán lezajlott: rendkívüli mértékben javultak a halandósági viszonyok, emelkedett a várható élettartam.

A világ népességnövekedésének üteme az 1960-as évek második felében és az 1970-es évek elején volt a legjelentősebb, akkor évente több mint 2%-kal nőtt a népességszám. Ez az érték 1990-től egyre inkább mérséklődött, napjainkban évente 1%-kal gyarapodik a Föld lakossága. Az ENSZ előrejelzése szerint a népességszám továbbra is emelkedik, bár a termékenység folyamatos visszaesése miatt további lassulás várható.

Nemcsak a népesség száma nő, hanem a születéskor várható átlagos élettartam is; 1950 és 2010 között közel 22 évvel emelkedett, a világátlag megközelítette a 69 életévet.

Népesedési világnap

1990-ben az ENSZ Fejlesztési Programjának vezetői javasolták, hogy július 11-e legyen a népesedési világnap. A dátumot azért választották, mert 1987-ben ezen a napon érte el a Föld lakosságának létszáma az ötmilliárdot. 1999. október 12-én a Föld lakóinak száma hatmilliárdra nőtt, és 2011. október 31-én valahol, a legnagyobb valószínűség szerint Indiában, megszületett a Föld hétmilliárdodik lakója is.

A világnap célja felhívni a figyelmet olyan tényezőkre, mint a családtervezés, nemi egyenlőség, továbbá a szegénység, a várandós nők egészsége és az emberi jogok kérdései. Az iskolai végzettség szintjének emelkedése tudatosabb családtervezéssel és csökkenő termékenységgel párosulhat a kevésbé fejlett országokban is.

Szerző: Tóth Réka


Cseréld le!
A világ 10 legőrültebb sportja

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Itt a vége, fuss el véle…

5 év, 7 hét, 49 nap tiszta PT az életemben. De most vége… 17 évesen vagyok itt, az 5. táboromban,…
PEOPLE TEAM tábor

Mutánsok nyomában

Vízi csata és nyomozás egy napon? Wooow! A szerda délutáni program vízi csata volt a meleg időjárás miatt. Kivonultunk páran…
PEOPLE TEAM tábor

Mindenszentek és a törökök

Mindenki hallott a híres-nevezetes ünnepről, a halloweenről, amelynek hangulata könnyen magával ragadhatja az embert. Én már majdnem 9 éve rabja…
PEOPLE TEAM tábor

Egy nap a PT-ben

Minden napunk egy élmény itt, és ez még egy lájtosabb… Csók István elhozta nekünk két kígyóját. Az egyik Kockás, akit…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor
Mix

Klisékavalkád

Bizonyára ti is észrevettétek a romantikus filmek egyoldalúságát. Amikor beülsz egy ilyen…