Hajrá, magyarok!

Mix
PEOPLE TEAM tábor

Azt mondjuk, hogy a magyar sportnemzet. Sokan űznek különféle sportokat amatőr vagy profi szinten, rengetegen nézik a tévében a magyar és a nemzetközi rendezvényeket, világbajnokságokat vagy olimpiai közvetítéseket. És természetesen a focihoz mindenki ért. De azt vajon tudjátok, hogy május 6-a a magyar sport napja?

Mikor és hogyan kezdődött?

1875-ben ezen a napon rendezte a Magyar Athletikai Club (MAC) a kontinens első szabadtéri sportversenyét Budapesten. Az úttörő vállalkozás gróf Esterházy Miksának, a MAC alapítójának az érdeme, aki ezzel indította világhódító útjára a magyar sportot. Ennek az eseménynek az emlékére a kormány határozata alapján 2000 óta ünnepeljük a magyar sport napját.

Hogyan ünnepelünk, és mi a célja?

A jeles napon a Szabadság téren felállított MAC-emlékműnél – az egykori európai szabadtéri atlétikai verseny színhelyén – koszorúkat helyeznek el, ezzel tisztelegve a magyar sportéletet megalapozó nemes elődeink előtt. Díjátadó ünnepségen olyan sportolókat és szakembereket tüntetnek ki, akik azért dolgoznak, hogy Magyarországon a sport mindenki számára elérhető legyen, akár hivatásos, akár amatőr szinten. E napon számtalan különböző sporteseményt, versenyt és játékos kikapcsolódást rendeznek országszerte. A rendezvénysorozat fő célja, hogy minél többen kapjanak kedvet a mozgáshoz, akár a rendszeres sportoláshoz is. Köztudott, hogy ezáltal az egészséges életmódhoz is közelebb kerülünk. Főleg a szabadban szervezett programok a népszerűek, amiknek ráadásul még közösségformáló hatásuk is van.

Egy kis sporttörténelem

A hazai sportélet szervezett keretei a 19. században kezdődtek: először „úri” sportklubok jöttek létre, amelyek az evezést, a vitorlázást, a lovaglást és a korcsolyázást részesítették előnyben. A század végén már szélesebb körben vált népszerű időtöltéssé a testedzés, és egyre több sportág jelent meg, így a birkózás, a kerékpározás és a labdarúgás. Az igazi áttörést a hivatalos, akár nemzetközi szintű sportversenyek térhódítása jelentette. Ma pedig már hosszú – talán lehetetlen – lenne felsorolni a rengeteg létező sportágat.

Egy kis játék

Kipróbálhatjátok a következő memóriajátékot: öt perc alatt hányféle sportot tudtok felsorolni? Kik azok a magyar sportolók, akiknek a neve ennyi idő alatt azonnal beugrik? Lehet szűkíteni a kereteket: hány olimpiai bajnokot ismertek? Kinek van a legtöbb Eb-, vb- vagy olimpiai érme? Ha többen játszotok, versenyezhettek is.

A legeredményesebbek

Minden sportrajongó izgatottan várja az idei, 33. nyári olimpiai játékokat, amit Párizsban rendeznek meg. Hazánkat is szép számmal képviselik majd a sportáguk legjobbjai. Azt tudjátok, hogy az eddigi legeredményesebb magyar sportoló Gerevich Aladár vívó hét aranyéremmel (ebből egy egyéni és hat csapatérem)? A legtöbb egyéni aranyérmet – ötöt – eddig Egerszegi Krisztina úszó nyerte.

Ha van kedvetek, nézzétek meg a neten Magyarország olimpiai bajnokainak a listáját. Valamennyiükre büszkék lehetünk, hiszen hírnevet szereztek hazánknak.

Laczkó Zsuzsa írása


Anyák napja
Fák körül röpködő madarak

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Szót adunk a hajléktalanoknak!

Mit csinálnál, ha elvennék a házadat, és a szüleid is elhagynának? Nagyon sok ember az utcára kerül azért, mert nincs…
PEOPLE TEAM tábor

Éretlenek

Az idő sodrásában sokszor rohannak a napok, pedig milyen jó lenne néha megállítani pár órára! Főleg akkor, amikor a középiskolák…
PEOPLE TEAM tábor

Léleksimogató helyek

Jártatok már az aggteleki cseppkőbarlangban, vagy kirándultatok az Őrségben? Néztétek a pusztán vágtató lovakat, esetleg túráztatok a Bükkben? Bicikliztetek a…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor
Mix

A ruha teszi az embert

Ássuk mélyre magunkat a témában! Manapság sokan azt gondolják, hogy csak akkor…
PEOPLE TEAM tábor
Mix

Isteni színjáték

Kedves női olvasók! Biztosan nektek is van olyan férfi bálványotok, akit feltétel…
PEOPLE TEAM tábor
Mix

Hamvazószerda

Nagymama hazajött a templomból, és csupa kosz volt a homloka. Le akartam…