Mátyás és a pszichológia

Mix
PEOPLE TEAM tábor

A 15. században még nem létezett a pszichológiatudomány. Az emberek viselkedését sem vizsgálta senki. Annyit állapítottak meg valakiről, hogy hirtelen haragú vagy nyugodt. A fiatalok, kamaszok problémáival sem törődött senki. A megélhetés, a háborúk, járványok túlélése kapott központi szerepet a mindennapokban.

Mégis érdemes eljátszani a gondolattal, hogy például Hunyadi Mátyás milyen lelkületű fiatalként lépett trónra, és az őt ért tragédiák milyen emberré formálták jellemét.

Gyermekkora viszonylag nyugodt volt, bár apját ritkán látta, mert az folyton harcolt a törökkel. Neveltetésére kiemelt figyelmet fordítottak, nyelveket tanult, a korszak általános ismereteit és katonai képzést is kapott. 13 éves volt, amikor apja, 14, amikor bátyja meghalt. Ő maga fogságba esett. Gyászolnia kellett volna, ezzel szemben a saját életéért is retteghetett Prágában. Biztos, hogy ez bizalmatlanságot és gyanakvást váltott ki nála.

A megkoronázása után sem nyugodhatott meg, mert egy országot kellett irányítania, sereget vezetnie, háborúkat vívnia és támogatókat szereznie 15 évesen. A legitimizáció is nyugtalanította, mert a magyar szokásjog szerint a Szent Koronával, Székesfehérváron az esztergomi érsek koronázza a legitim magyar királyt. Ez 1464-ben következett be. Azután pedig a trónutódlás kérdése emésztette.

Biztosan az is teher lehetett számára, hogy a „törökverő” fia. Napjainkban is az apjához hasonlítják, mi lehetett akkor, amikor friss volt a „nándorfehérvári győző” emléke?

Olyan problémákat látunk, amelyeket egy felnőttnek is nehéz feldolgozni és megoldani, hát még egy kamasznak.

Bizalmatlan, hirtelen haragú embernek tartották Mátyást, a néhány mozzanat, amelyet kiragadtam, alátámasztja ezt a jellemrajzot. Mégis mindig úrrá tudott lenni az őt körülvevő káoszon, úgy, hogy a saját érdekeit háttérbe szorította.

Kropokné Kiss Éva

Isteni színjáték
Hazudj, ha tudsz!

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Ki az igazi barát?

„Ha szarban vagy, kiderül, ki az igazi barát. A minimum az, hogy őszinte, és nem ver át. Hát, hát, én…
PEOPLE TEAM tábor

Evolúciós ugrás a táborban

Mi jobb annál, ha táborozunk? Ha táboroztatunk! Matyi a PEOPLE TEAM nyári táboráról mesél. Mutatkozz be, kérlek! Szabó Mátyás vagyok.…
PEOPLE TEAM tábor

Hová szökik?

Az idei évünk szökőév, a naptárunk 2024. február 24-ét szökőnapként jelöli. Ez egy névnap nélküli nap. A Mátyás-nap áttolódik 25-ére,…
PEOPLE TEAM tábor

Jelentkezés középiskolába

– Nagyi! Segíts! – túrt a hajába Zsófi kétségbeesetten. – Mi a baj, kisunokám? – simogatta meg Nagymama a buksiját.…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor
Mix

Gyertyák és medvék

Bizonyára sokan egyetértetek velem, hogy elég volt a hosszú, hideg télből, itt…
PEOPLE TEAM tábor
Mix

Orsolya–nap

Orsi idegesen lapozgatta a telefonját a táborban. Anna huppant mellé az ágyra,…