Szabad-e bemenni betlehemmel?

Mix
PEOPLE TEAM tábor

Jézus Betlehemben született, ennek emlékére tartották meg régen a betlehemezést. Karácsony első napján, azaz december 25-én volt szokásban a régi időkben, és ma is sok helyen újra megelevenedik a betlehemezés.

Szereplők

A betlehemes játéknak mindig vannak állandó szereplői. Természetesen a főszerepben Mária és József, valamint a kis Jézus, aki lehet egy bábu, de akár egy igazi csecsemő is. Házról házra járnak, nem akarják őket sehol befogadni. Végül egy istállóban találnak szállást. Itt látogatják meg őket a háromkirályok, Gáspár, Menyhért és Boldizsár. Aztán jönnek a pásztorok, subában, bottal, ragasztott szakállal, közülük az egyik a bolondos, félig süket Öreg. Néha az állatokat is el szokták játszani az emberek, például a szamarat, ökröt vagy bárányt. Ketten viszik házról házra a betlehemet vagy egy templom kicsinyített mását. A kislányok angyaloknak vannak beöltözve, kórusban énekelnek.

A betlehemezés tulajdonképpen drámajáték dalos betétekkel. A pásztorok sokszor táncolnak is közben. A betlehemezés célja a keresztény történet megelevenítésén túl a gonosz szellemek elűzése. A végén persze megvendégelik őket a háziak egy kis süteménnyel, innivalóval.

Betlehemi jászol

Az első betlehemet Assisi Szent Ferenc találta ki, ekkor, azaz a középkorban még igazi ökör és szamár állt a jászolban, és valódi pásztorok játszották el a történetet.

Manapság szinte minden település főterén, valamint a templomokon belül szokás felállítani egy betlehemet. Kell hozzá szalma és nagyobb, sokszor ember nagyságú figurák. Sok családban szokás az, hogy az otthonukban is felállítanak egy kisebb betlehemet. Készítenek egy kis istállót, és bábukat raknak bele.

Betlehem igazi, mai arca

A szüleim jártak már Betlehemben, és azt mesélték, teljesen más volt az egész, mint amilyennek elképzelték. Először is: Palesztina egy magas fallal van körbevéve, amit fegyveresek őriznek. Nem bemenni tilos, hanem a bent lakóknak kijönni, ezért is hívják ezt képletesen, de szemléletesen a világ legnagyobb börtönének. A falat graffitik és írások díszítik belülről, minden a háborúra és a szenvedésre utal.

Betlehemet a szüleim az ének alapján kis falucskának képzelték, erre egy közepes városba érkeztek, ami ráadásul rendezetlen és koszos volt. A főterén egy nagy, feldíszített karácsonyfa állt, az előtte lévő betlehemi jelenetet igencsak giccsesnek találták.

Hol született Jézus?

Azért mentek oda főleg, hogy megnézzék azt a helyet, ahol Jézus világra jött. Lelki szemeik előtt egy istálló vagy barlang jelent meg. A valóságban viszont egy templomot emeltek a szent hely fölé. A Születés temploma kaotikusan nézett ki, nagyon nem tetszett nekik a stílusa. Ráadásul tele volt látogatókkal.

A hatalmas tömeg tolongott, hangoskodott. Egy szűk ajtón, meredek lépcsőkön lehetett lejutni a Születés barlangjához. Lent egy fémből készült betlehemi csillag jelezte, hogy ott született meg Jézuska. A közeli jászolban ezt egy műanyag baba jelképezte. Egyáltalán nem tudtak ihletett állapotba kerülni. Csak a bazár hozta vissza a jó hangulatukat. Hoztak is nekünk onnan szuvenírt. Mi mást, mint egy betlehemet?

Szerző: Tóth Réka

A végtelenbe és tovább
Simán dönthettek helyettem

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor gyerekszemmel

Summerhill: iskola másként

A Summerhill Iskola Suffolkban, Angliában található. Alapítója Alexander Sutherland Neill skót pedagógus, oktatáselméleti szakember, a XX. század egyik legjelentősebb iskolakritikusa.…
PEOPLE TEAM tábor

Aki legyőzte a sárkányt

A híres tavaszi névnapok (Gergely, Sándor, József, Benedek, Gábor, Tibor, Márk) között jelentős helyet foglal el a György-nap április 24-én.…
PEOPLE TEAM tábor

Ápolók világnapja

– Nagymama, képzeld, már neked is van világnapod! – lelkendezett Matyi. – Nekem? Mikor és miért? – állt meg Nagymama kezében az…

KAPCSOLÓDÓ