10+1 ok, amiért megéri suliba járni

Mix
PEOPLE TEAM tábor

Tudom, a cím láttán a legtöbben megkérdőjelezik az elmeállapotomat, hogy diákként hogyan mondhatok ilyet. Azonban mint született optimista, kötelességemnek gondolom mindenben – még a rosszban is, ami adott esetben az iskola – a jót észrevenni. A témában nemrég megjelent egy cikk a KecskeNEWSáson, aminek maximálisan igazat kell adnom, de azért szeretnék felhozni pár ellenpéldát is.

1. Cogito, ergo sum: „Gondolkodom, tehát vagyok” – szól a mondás. A Homo sapiens létszükséglete a gondolkodás, így mi más mozgathatná meg jobban az agytekervényeket, mint a mindennapos igénybevétel?

2. Kihívás: Bár ez a pont erősen szubjektív, számomra fontos, hogy a legjobbat nyújtsam még az iskolában is, annak érdekében, hogy a legjobb legyek. Ez a mentalitás nemcsak az iskolában lehet előnyös, hanem a mindennapokban is, de főleg a sportban.

3. A tudás hatalom: Minél többet tudsz, annál többet érsz. Általában a vezető pozíciókat tanult, intelligens emberek töltik be, ezért nem árt minél több tudást megszerezni.

4. Mozgás: Mivel napi 1 óra mozgás javasolt az ifjúság számára, e szempontból a tesiórák kifejezetten hasznosak tudnak lenni. Esetleg ha a lustábbak csoportjához tartozol, és az 1 óra maradék részét nem fejezed be, legalább már akkor is elmozdultál a nulláról.

5. Matematikai ismeretek: Mi sem javíthatná jobban a számolási készségedet, mint a kicsöngetésig, netán a következő iskolaszünetig hátralévő idő számolása?!

6. Közösségi élet: Hányan, de hányan visszasírják azokat a „régi szép” időket, amikor még a kapcsolattartás nem csak a Facebookon zajlott? Nekik ajánlanám a figyelmükbe, hogy az iskolában napi 7-8 órában össze vagyunk zárva a barátainkkal, ismerőseinkkel, így, hacsak valaki nem teljesen antiszociális, nagyban kielégítheti a kommunikációs igényeit, szükségleteit.

7. Hasznos ismeretek: Itt most nem a megszerzett lexikális tudásra gondolok, hanem inkább arra, hogy olyan dolgokat is megtanulunk (és eközben talán észre sem vesszük), amiket a mindennapokban is alkalmazhatunk. Ilyen például, hogy egyszerre több dologra is figyelsz (beszélsz a padtársadhoz, de közben persze figyeled is, hogy mit mond a tanár…), vagy akár a tisztelettudás.

8. Ingyenkaja: Kunyerálhatsz az osztálytársaidtól, barátaidtól kaját. Ne mondd, hogy még egyszer sem tetted, mert úgysem hiszem el!

9. Felejthetetlen élmények: Vannak olyan történetek, amiket csak az iskola falain belül élhetünk meg, ugyanakkor sohasem fogjuk elfelejteni. Egy jóféle poén, beszólás, egy ablaktörés (hogy csak az abszurdumot említsem), de akár a szerelem is köthet az iskolához.

10. A másik nem jelenléte: Van még egy olyan hely, ahol annyi képviselője van a másik nemnek, mint az iskolában? Aligha. Szerintem neked is megvannak azok az emberek a másik nemből, akiknek a megbámulása napi program. Nekem mindenesetre biztos…

10+1.: Megtanulsz nyitott szemmel aludni…

Csonka Balázs

KecskeNEWSás-archívum


Szóbeli érettségik
Vége az iskolának!

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Ez nagyon nem a vége

Elérkeztünk a 2015-ös PEOPLE TEAM-tábor 3. turnusának is a végéhez. Feladatom, hogy leírjam az érzéseimet, és megmutassam az olvasóinknak, hogy…
PEOPLE TEAM tábor

Asszonyi sorsok

Valaha, a kezdet kezdetén matriarchális társadalomban éltünk. A férfiak a nők köré „csoportosultak”, szinte mint egy méhkirálynő köré, hiszen az…
PEOPLE TEAM tábor

Szauron szeme megnyílik

Szeretett tanárunk, Livus az idei évtől két újságnak is az élére tört. Nagyon szeretjük, és csodálatos, amit letett ilyen fiatalon…
PEOPLE TEAM tábor

Irány Budapest!

Miért kell hazamenni? Az előző években mindig csak egy hétre jöttem, viszont most az eredeti terv szerint 2 hetet töltöttem…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor
Mix

Nap vagy nap?

– Jött a suliba egy angol srác! – újságolta lelkesen Zsófi. –…