Kiszabadulni a skatulyából

Mix
PEOPLE TEAM tábor

Az emberre aggatott jelzők, az utánadobott szavak, mások rosszindulatú véleménye nagy zavart okoz, sajnos leginkább a fiatalok körében. Szemünkbe mondják a rólunk alkotott véleményüket, felháborodunk, és/vagy ami a legrosszabb: elhisszük, hogy igazuk van. Önképzavar alakul ki, és úgy érezzük, nem tudunk kiszabadulni a skatulyából.

Egy változás alatt álló fiatal személyiségét nagymértékben befolyásolja az, ha a többiek nem fogadják be, elítélik, és ez (látszólag) örökre szól. Persze nem egy-két odadobott szó fog beskatulyázni. A tetteiddel és a hibáiddal visszaélnek, ellened fordítják azokat, egészen addig, míg önmagad is elkönyveled, hogy te ilyen-olyan rossz ember vagy.

A saját ismerőseimen nézem végig, hogy mekkora súlya lehet pár szónak. A legfájdalmasabb az, ha az „áldozatok” próbálják visszafordítani ezt a folyamatot, megváltoznak, elkeseredettebbek lesznek, de nem adják fel. Akik értenek társaik kicsinálásához, azok könnyen változtatják a beskatulyázott embert rács mögé zárt állatkerti majommá. Onnantól szegények próbálkozhatnak visszavonni azt, amit már a többiek rég elkönyveltek. Megpróbálhatják „figyelmen kívül hagyni” a sok bántó dolgot, de van, ami akkor is eljut hozzánk, ha nem szeretnénk.

Embereket tesznek tönkre pár szóval, általánosítanak, ítélkeznek, mert nem tudják feldolgozni, ha valaki más, mint ők, vagy talán hirtelen megváltozik. Képesek azt mondani, hogy „ők csak segíteni akarnak”, és lehet mondani, hogy „na de hát a szándék a lényeg”… Az igazság az, hogy mindegy, mi volt az eredeti cél, ha egy emberben kárt tesznek. Az önképzavar nem poén, egy embert lelkileg szétszedni nem poén, és esélyt sem adni, hogy kiszabaduljon a skatulyából – egyenesen undorító.

Hogy mit tudsz tenni ilyenkor? Töröld az életedből azokat, akik csak szidni tudnak, és ezt építő kritikának állítják be! Tudom, hogy nehéz ebből a helyzetből kikerülni, és zavar mások véleménye, de mindig lesz valaki, akit nem fog érdekelni, hogy mit gondol a többi ember. Amilyen vagy, és amit gondolnak rólad, lehet két különböző dolog. Mindenki ki tud szabadulni abból a bizonyos skatulyából.

Munár Anita

KecskeNEWSás-archívum – 2014

Senki sem tökéletes
Isteni színjáték

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Haj, Villő!

– Képzeld, jött egy új kislány az oviba! – újságolta Nagypapának Matyi. – Tényleg? Hogy hívják? – Villő. – Hát…
PEOPLE TEAM tábor

Mi lenne, ha a tábor télen működne?

Igencsak érdekes lenne, ha a PEOPLE TEAM-tábort télen tartanák. Most erről írok néhány mondatot. Ha most tél lenne, nyilván nem…
PEOPLE TEAM tábor

A császárkalács tovább hasít

Két évvel ezelőtt írtam egy igényes nyelvezetű cikket egy zenekarról, a Caesar’s Breadről. Néhányan biztosan emlékeznek rá, ugyanis rajtam kívül…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor
Mix

Aprószentek

Most már tudom, hogy mit ünneplünk mindenszentek napján. De kik azok az…