Jön a félévi bizi

Mix
PEOPLE TEAM tábor

A félévi bizonyítványosztás együtt járhat szorongással és félelmekkel, különösen, ha a gyermek és a szülők eltérő elvárásokkal rendelkeznek az eredményekkel kapcsolatban. A  jó szülő kötelessége felvértezni a családot és persze elsősorban a diákot a negatív érzelmekkel szemben. Rosta Ágnes pszichológus, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány munkatársa szerint létfontosságú, hogy a szülők ne tegyék függővé a szeretetüket a gyermekük iskolai eredményeitől. A bizonyítvány esély a gyermek jelenlegi helyzetének felmérésére, a következő félév megtervezésére, és arra, hogy a pedagógusokkal az év közben rutinná vált folyamatos kommunikációban több részlet is szerepet kapjon.

Felderíteni az okokat

Tartsunk vizsgálatot, találjuk meg a hibákat és a miérteket, tűzzünk ki reális célokat a következő félévre! Fontos, hogy a gyermek tudja: a mostani teljesítmény nem végleges, és nem ez határozza meg őt. A szülőknek el kell kerülniük a bántalmazó és büntető reakciókat, helyette támogatniuk kell a gyermeket, akinek elsősorban elismerésre, de legalábbis támaszra van szüksége az erőfeszítéseiért.

Megbecsülni az igyekezetet

A jó bizonyítványt érdemes dicsérni, azonban a túlzott tárgyi jutalmazást kerülni kell. A beszélgetések és az erőfeszítések értékelése alapvetés. Kulcsfontosságú a folyamatos kommunikáció, a tanulmányok nyomon követése, a tudatosítás, hogy a diák jövőjét nem ezek a januári számok határozzák meg. A szülői szeretet és méltatás rendkívüli mozgatóerőnek bizonyulnak. A büntető reakciók kerülendők, helyette a gyermeket a saját erőfeszítéseiben kell támogatni és dicsérni. A szülőknek konstruktív módon kell reagálniuk a teljesítményre.

Kitartani, díjazni, fejlődni

A gyermek iskolai teljesítménye nemcsak a tanulmányi eredményekről szól, hanem a fejlődésről és a kitartásról is. A szülők vegyék észre és értékeljék ezeket a gyermekben, és ne csak a jegyekre koncentráljanak. A gyermek lelkesítésében a belső motiváció fejlesztése és az erőfeszítések tisztelete kulcsfontosságú. A méltatás a fejlődés egyik záloga.

Felkarolni, nem pedig jósolni

A pszichológiai kutatások szerint a gyerekek szeretetteljes biztatása, valamint annak a képességnek a fejlesztése, hogy elfogadják az ösztönzést, fontosabb, mint a külső jutalmazás. Ezek hosszú távon fenntartják a gyermek érdeklődését. A félévi bizonyítvány nem kell meglepetés legyen: folyamatos kommunikáció a sulival, odafigyelés a család részéről, visszacsatolások, visszajelzések, illetve őszinteség a gyerekek és a szülők oldaláról is, segítségnyújtás, rendszeresség és következetesség – ezek mind csökkenthetik a szorongást ebben az időszakban. A tantárgyi osztályzatok nem jóslatok, nem látomások egy varázsgömbben, és semmiképpen nem a siker zálogai, csupán aktuális helyzetet tükröznek, nem végleges állapotot.

Pozitívan nézni

A félévi bizonyítványosztás friss esély a szeretetünk és a ragaszkodásunk kimutatására, a fejlődésre, a felkarolásra és a tervezés továbbgondolására, amennyiben pedig szükséges, a kiigazításokra, valamint – ne feledkezzünk meg a lényegről! – arra, hogy együtt örüljünk akár a részleges sikereknek is. Ennél hatásosabb támogatást aligha kaphatnának tőlünk a gyerekek.

Hrdina-Bárány Zsuzsi cikke nyomán: divany.hu

Lejegyezte: S. Imagiro


Vízöntő, a forradalmár
Gyertyák és medvék

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor gyerekszemmel

Summerhill: iskola másként

A Summerhill Iskola Suffolkban, Angliában található. Alapítója Alexander Sutherland Neill skót pedagógus, oktatáselméleti szakember, a XX. század egyik legjelentősebb iskolakritikusa.…
PEOPLE TEAM tábor

Aki legyőzte a sárkányt

A híres tavaszi névnapok (Gergely, Sándor, József, Benedek, Gábor, Tibor, Márk) között jelentős helyet foglal el a György-nap április 24-én.…
PEOPLE TEAM tábor

Ápolók világnapja

– Nagymama, képzeld, már neked is van világnapod! – lelkendezett Matyi. – Nekem? Mikor és miért? – állt meg Nagymama kezében az…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor
Mix

Fanatizmus

Hogy mit jelent a fanatizmus? Erre nehéz válaszolni, mivel sokféleképpen lehet értelmezni.…
PEOPLE TEAM tábor
Mix

Ünneplőruha

Szinte sejtettem. Anya már megint a ruháimat pakolja ki a szekrényből, s…
PEOPLE TEAM tábor
Mix

Úgyis mindent tudsz

Kedves Jézuska! Szia, én vagyok, Bence, és hatéves vagyok. Várom, hogy meglássalak,…