Kalandok költekezés nélkül

Mix
PEOPLE TEAM tábor

Mikor töltöttél el utoljára egy teljes napot vásárlás nélkül? Lehetséges egyáltalán a mai korban, hogy 24 órán át ne vegyünk semmit? A „Ne vásárolj semmit!” nemzetközi vásárlásmentes nap támogatói szerint igen. Sőt, szerintük mindannyiunknak meg kellene próbálni nem vásárolni olyan dolgokat, amelyekre nincs szükségünk.

A „Ne vásárolj semmit!” nap lázadás a fogyasztás ösztönzésével szemben

Az Egyesült Államok hálaadás ünnepét követő fekete péntekkel – november negyedik hetén – esik egybe Svédországban, Finnországban és az Egyesült Királyságban is. Más országokban egy nappal ezután tartják, de a lényeg minden esetben az, hogy felhívják a figyelmet a túlfogyasztásra.

Őrület, ami ezen a napon történik

A Ted Dave nevű kanadai művész kezdeményezésére 1992-ben Vancouverben útjára indult jeles nap nem véletlenül került a fekete péntekre: ekkor vásárolnak az emberek legtöbbet. Őrület, ami ezen a napon a kiárusításokon történik az Egyesült Államokban. A vásárlásfüggők hitelkártya-adóssága az egekbe szökhet. Mára 65 országban tartják az ünnepet.

Elköteleződés

Egy hirdetésellenes cég képviselői azt állítják, hogy ez a nap nem a szokásaink egy napra történő megváltoztatásáról szól, hanem egy tartós életmódbeli elköteleződésről arra vonatkozóan, hogy kevesebbet fogyasszunk, és kevesebb hulladékot termeljünk. Rhode Islanden ezen a napon már húsz éve kabátcserét rendeznek, s így tesznek szert télikabátra több amerikai államban is.

Családdal, barátokkal

A fogyasztásra alapozott kultúra elleni tiltakozásunkat kifejezhetjük úgy is, hogy vásárlás helyett otthon maradunk a családunkkal vagy a barátainkkal. Vannak, akik zombisétát tartanak: kifejezéstelen tekintettel, céltalanul tántorognak az üzletekben, bevásárlóközpontokban, nem vesznek semmit. Ha megkérdezik, hogy mit csinálnak, elkezdik magyarázni az álláspontjukat, felhívják a figyelmet a Ne vásárolj semmit! akciónapjára, tudatosítják a túlfogyasztás következményeit, szeretnék elérni, hogy elgondolkozzanak az emberek.

Szabadon, szabadban

Vásárlás helyett tölthetjük az időt a természetben, ingyen ünnepelhetjük annak mérhetetlen szépségét. Ha nem utazunk vidékre vagy a hegyekbe, egy parkban is élvezhetjük a napfényt és a szellőt. Bizonyos aktivisták nem utaznak ezen a napon autóval sehova, és nem használnak mobilt egész nap. Vegyünk részt a helyi rendezvényeiken!

Fordította: Dobai Katalin

Forrás: daysoftheyear.com

Földtakarítás
Drakula csókja

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

A tábor rabjává válik az ember

Dóra kamaszkorának szerves részévé vált a PEOPLE TEAM nyári tábora – nem véletlen, hogy legutóbb már táboroztatónak jelentkezett a PT-be.…
PEOPLE TEAM tábor

Indul a tábor!

Élőben közvetítjük a tábor első napját. Percről percre. Juj, de izgis! 21:13 Fiúk és lányok kiabáltak egymás ellen. 20:45 Csillámdementor…
PEOPLE TEAM tábor

Nap vagy nap?

– Jött a suliba egy angol srác! – újságolta lelkesen Zsófi. – És azon akadt ki, hogy a nap szó…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor
Mix

Éretlenek

Az idő sodrásában sokszor rohannak a napok, pedig milyen jó lenne néha…
PEOPLE TEAM tábor
Mix

A pénz boldogít?

Egy elmélet, amelyről mindenki sokat gondolkozik. Azt azért szögezzük le, hogy egy…
PEOPLE TEAM tábor
Mix

Borzasztó Borzas

Leszögezem, hogy nem az én ötletem volt ez a cikk. Csak tisztázni…