Világnap a fekvőbetegekért

Mix
PEOPLE TEAM tábor

E sorok írója sajnos már megfordult kórházban, még ha nem is töltött ott sok időt. Fontos, hogy megóvjuk egymást a bajban, s hogy segíthessünk, amikor szükség van a közreműködésünkre. Az orvosok és nővérek munkáját elővigyázatossággal és tájékozottsággal is támogathatjuk.

Bőr és csont

A Nyomási Sérülések Nemzeti Tanácsadó Testülete (National Pressure Injury Advisory Panel, NPIAP – USA) bejelentette, hogy minden év november 17-én tartják a nyomási sérülések megelőzésének világnapját. Az emléknap a nyomási sérülések súlyosságára hívja fel a figyelmet, és tájékoztatja a nyilvánosságot a megelőzés módjairól. A nyomási sérülés akkor következik be, amikor különféle erők hatnak a bőr felszínére, jellemzően a test csontos részein, mint amilyen a csípő, a sarok, a farokcsont, a könyök, a fej és a boka.

Jelentőségük

A nyomási sérülések, amelyeket decubitusnak is neveznek, komoly egészségi problémákat okozhatnak, különösen ágyhoz kötött betegek esetében. Ezek a sérülések a bőr és az alatta lévő szövetek tartós nyomása vagy dörzsölése következtében alakulnak ki. Ez vérellátási zavarokhoz vezet, továbbá sebeket okozhat.

Stádiumaik

A nyomási sérüléseknek több stádiuma ismert a sérülés súlyossága szerint. Az enyhétől a legsúlyosabbig terjedő skálán haladva a sérülések mély sebekké válhatnak, amelyek életveszélyes állapotot is előidézhetnek, különösen, ha fertőzés lép fel.

Megelőzés és kezelés

A megelőzés érdekében fontos a rendszeres testhelyzet-változtatás, a megfelelő táplálkozás és a hidratáció, valamint a bőrápolás. A kezelés magában foglalhatja a nyomás csökkentését, a sebek tisztítását és a megfelelő kötszerek használatát. A világnap célja felhívni a figyelmet ezekre a lépésekre, és ösztönözni az érintetteket a szakszerű gyakorlatok alkalmazására.

Társadalmi tudatosság

A világnap egyben lehetőség arra is, hogy növeljük a társadalmi érzékenységet, és hangsúlyozzuk a szakemberek, ápolók és gondozók szerepét a nyomási sérülések megelőzésében. Az egészségügyi szakemberek és a közösségek együttműködése elengedhetetlen ebben a küzdelemben, az érintett betegek életminőségének javításában, illetve a komplikációk kockázatának csökkentésében.

B. Gergő

Kapcsolódó tartalom: International DAYS

Mindent a távkapcsolatról
A hajón fütyörésző egér legendája

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Együtt érted

Az étkezési zavarok világnapja (spanyolul: Día Internacional de la Lucha Contra los Trastornos de la Conducta Alimentaria) ennek a hónapnak…
PEOPLE TEAM tábor

Kacsát a netről?

Amikor a nagymamád vasárnap este közli, „Gyerekek, holnap estére kacsasültet készítenék!”, hogyan oldjátok meg? Elgondolkodtál már azon, hogy milyen lenne…
PEOPLE TEAM tábor

Egy csepp élet

Adj esélyt a jövőnek, adj vért! Ezt a feliratot már sok helyen láttam, plakátokon a városunk több pontján: az orvosi rendelőben,…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor
Mix

Senki se érdekeljen!

Bizonyára mindenki átesett már azon a bizonyos holtponton, amikor az egész emberiséget…