Áll a bál!

Mix
PEOPLE TEAM tábor

Ha egy amerikainak azt mondod: Szilveszter, ő Stallonéra gondol, nem december 31-re. Náluk ez a nap New Year’s Eve, azaz újév előestéje. Nálunk pedig Szilveszter pápáról nevezték el. Szilvesztert és a szentestét pont egy hét választja el egymástól.

Szilveszter

Régen nem volt ám ez annyira nagy ünnep, mint manapság, mondjuk, ma sem munkaszüneti nap. Őseink számára a téli napforduló jelentette az igazi véget és kezdetet. Onnantól rövidültek az éjszakák és hosszabbodtak a nappalok. Szilveszter tulajdonképpen nem a természet rendje szerinti, hanem mesterséges év vége, aminek az oka egész egyszerűen a naptárreform, amit egy másik pápa, XIII. Gergely vezetett be.

Más népeknél és más korokban máskor volt vagy van az év vége, például az ókori Rómában március 1-jén, a középkorban március 25-én, a kínai holdújév pedig januárban vagy februárban. Az oroszok fáziskésésben vannak, és csak ekkor állítják fel a fenyőfát.

Buli van

Összejön a család vagy a barátok, házibuliba vagy rendezvényre mennek. A házat szerpentinekkel díszítik fel, és konfettit szórnak egymásra. Szokás a hangos visszaszámlálás, illetve éjfélkor a koccintás pezsgővel. Ekkor tűzijátékot rendeznek, az utcákon pedig petárdákat durrogtatnak.

Régen is fontos része volt az óév búcsúztatásának a zajkeltés. A rómaiak szaturnáliákon dorbézoltak, de a régi magyarok is lármáztak, például lövöldöztek, tülköltek, kereplővel, kolomppal, ostorral űzték el a régi gondokat és a gonosz szellemeket. Ezt hejgetésnek nevezték, mert hangosan kurjongattak hozzá, hogy „Hej!”. Másutt lábasfedőket vertek össze, és meghúzták a harangot; így űzték el régen is a törököket.

Az óévet néhol egy bábu szimbolizálta, amit elégettek, elástak vagy vízbe dobtak, másutt egy öregembernek öltözött legényt űztek ki jelképesen a faluból. Az olaszok viszont az ablakon hajigálják ki az utcára a régi holmijukat.

A lányok ilyenkor férjjóslást végeztek, ólomöntéssel vagy gombócfőzéssel próbálták megjövendölni, ki lesz a vőlegényük. Angliában a szerelmeseknek meg kell csókolniuk egymást az ajtó fölé akasztott fagyöngy alatt.

Lakoma és fogadalom

Minden ünnephez hozzátartozik a nagy evés-ivás. A szilveszterhez a virsli és hurka, a kocsonya és pogácsa. Valahol tollat szúrtak a pogácsákba, és azokkal együtt sütötték meg őket. Akinek a pogácsáján megégett a toll, arról az a babona járta, hogy meg fog halni abban az évben. A legnépszerűbb szilveszteri étel a lencse, méghozzá azért, hogy sok pénzünk legyen. A spanyolok az éjféli harangszóra szőlőszemeket esznek.

Ahogy átlépünk az új évbe, érdemes fogadalmakat tennünk. Aztán persze az év során ajánlott ennek a fogadalomnak a beteljesüléséért minél többet tenni. Semmi értelme várni a sült galambot, már csak azért sem, mert szárnyasokat amúgy sem szabad szilveszterkor enni, különben elkaparnák a szerencsét.

Ha éjszaka esik az eső, reggelre viszont fényesen süt a nap, akkor nem lesz jó termés, viszont ha egyforma az időjárás szilveszterkor és újév napján, akkor bő termés várható. Az északi szél hideg, a déli enyhe telet jelent.

Szerző: Tóth Réka

A láthatatlan titkok tolla
Trónok harca azoknak, akik nem ismerik

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor gyerekszemmel

Summerhill: iskola másként

A Summerhill Iskola Suffolkban, Angliában található. Alapítója Alexander Sutherland Neill skót pedagógus, oktatáselméleti szakember, a XX. század egyik legjelentősebb iskolakritikusa.…
PEOPLE TEAM tábor

Aki legyőzte a sárkányt

A híres tavaszi névnapok (Gergely, Sándor, József, Benedek, Gábor, Tibor, Márk) között jelentős helyet foglal el a György-nap április 24-én.…
PEOPLE TEAM tábor

Ápolók világnapja

– Nagymama, képzeld, már neked is van világnapod! – lelkendezett Matyi. – Nekem? Mikor és miért? – állt meg Nagymama kezében az…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor
Mix

Aprószentek

Most már tudom, hogy mit ünneplünk mindenszentek napján. De kik azok az…
PEOPLE TEAM tábor
Mix

Borzasztó Borzas

Leszögezem, hogy nem az én ötletem volt ez a cikk. Csak tisztázni…