Kalózkodás államszinten

Mix
PEOPLE TEAM tábor

Talán te is elgondolkodtál már azon, hogy milyen király is lenne az, ha fognál egy szigetet, raknál rá egypár havert, elkiáltanátok magatokat, hogy „Liberté!”, és attól a perctől saját országotok lenne saját szabályokkal. A vállalkozószelleműek keressenek bátran a +36 70 214… Csak viccelek! Ettől függetlenül izgalmas lenne néhány napra Robinson Crusoe-vá válni.

A fáma szerint az 1939-es New York-i világkiállításon…

…jött létre azokat a szabad szellemű lelkeket ünnepelve, akik mertek hinni egy jobb világban: november 22. a saját ország alapításának napja. Ez a nap a mikronációk létrehozásának lehetőségére fókuszál.

A montevideói egyezmény

Az államok jogairól és kötelezettségeiről szóló montevideói egyezmény (a közjogi szaknyelvi hagyományok szerinti írásmóddal: Montevideói Egyezmény) az amerikai államok hetedik nemzetközi konferenciája (Seventh International Conference of American States) keretében 1933. december 26-án megvalósult nemzetközi szerződés. A spanyol, angol, francia és portugál nyelven íródott egyezményt összesen 20 amerikai állam írta alá, s közülük 16 ratifikálta is, vagyis elfogadta.

3 meg 1

Az egyezmény a nemzetközi szokásjog alapján rögzíti az államiság ismérveit, Georg Jellinek német jogtudós tanát (terület, népesség, kormányzat) kiegészítve a külső kapcsolatok felvételének képességével mint a függetlenség külső megjelenésével. Magyarán: ahhoz, hogy egy államot elismerjenek, kell lakosság, terület, kormányzat és az a képesség, hogy más államokkal kapcsolatot tartson.

Például ők ketten

Nemrég több mikroállamot is alapítottak, köztük a Liberland Szabad Köztársaságot és a Világbéke Globális Országát.

A Liberland Szabad Köztársaság egy mikronemzeti szerveződés (mások által nem elismert mikroállam), amely „igényt tart” egy – Szerbia és Horvátország közötti – nemzetközileg vitatott jogállású drávaközi területre a Duna jobb partján. Vít Jedlička (Szabad Polgárok Pártja, Csehország) 2015. április 13-án jelentette be az új állam létrejöttét. Egyben ő lett az állam első elnöke is.

Maharishi Mahesh Yoginak, a 2000-ben létrehozott Világbéke Globális Országa (GCWP) alapítójának célja a transzcendentális meditáció oktatása nem kormányzati nemzetközi szervezetként, valamint a világ nagyobb városaiban a békét szolgáló épületek építése. A GCWP az elképzelés szerint „határok nélküli ország a békés emberek számára” saját pénznemmel (raam), amelynek jelenlegi vezetője Tony Nader agykutató.

Saját ország, saját szabályok

Egy aprócska állam megalapítása egyedi és kreatív vállalkozás, amelynek során az alapítók létrehoznak saját zászlót, címert és törvényeket, kifejezve ezzel világnézetüket. Az ötlet különösen vonzó lehet azok számára, akik úgy érzik, nem illenek a meglévő társadalmi vagy politikai rendszerekbe. Ez a nap arra ösztönözheti őket, hogy bátran megvalósítsák az elképzeléseiket.

A saját ország alapításának napja a nemzetközi jog kínálta lehetőségekre is felhívja a figyelmet.

B. Gergő

Kapcsolódó tartalom: internationaldays.co

Köz? Oktatás? Közoktatás!
Földtakarítás

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

PEOPLE TEAM-es kapcsolatok

PEOPLE TEAM. Három hét. Kapcsolatok. Szerelem. Kaland. Boldogság. Nyár. Buli. Egyszer élünk elv. Távolság. Nincs olyan PT-s évem, hogy a…
PEOPLE TEAM tábor

Ússz és evezz!

Az egész világot körbejárta Szenilla története, aki mindeddig csak élénk természetéről és arról volt ismert, hogy gondok vannak a rövid…
PEOPLE TEAM tábor

A világ 10 legőrültebb sportja

Miért untatnátok magatokat focival, golffal vagy úszással, amikor létezik feleségcipelés és sajtgurítás is? Összegyűjtöttem a világ legőrültebb sportjait, amikről még…
PEOPLE TEAM tábor

PT All Year, All nyár

Addiktív. A PEOPLE TEAM már négy éve a nyaraim nélkülözhetetlen része. Azzal, hogy a PT-nek vége van, egy kis felkiáltójel…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor
Mix

Anyák napja

– Nagymama, téged is felköszönt anyák napján Anya? – kérdezte Matyi. –…
PEOPLE TEAM tábor
Mix

Állati jó!

Csütörtökön kisebb-nagyobb állatok szabadultak be a PEOPLE TEAM kertjébe. Kezdve az egérrel,…