Meggyilkolt ifjúság

Mix
PEOPLE TEAM tábor

Az I. világháború: több mint négy évig tartó világégés a XX. század elején, 1914 és 1918 között. A nagy háború, ahogy a kortársak nevezték: az emberiség történelmének egyik legszörnyűbb konfliktusa. November 11-én az I. világháború befejezésére emlékezünk, amelyben rengeteg tizenéves is áldozatul esett.

Gyerekkatonák

Az első világháború egyik kevésbé ismert, mégis megrázó aspektusa a gyerekkatonák története. Fiúk, akik még csak serdülők voltak, s akik mégis a frontvonalban találták magukat. Mi vezetett idáig, és mi volt a hadvezetés hozzáállása a gyermekkatonákhoz?

Kíváncsiság

1915-ben a magyar napilap, Az Est beszámolt néhány gyermek katonai részvételéről a fronton. Ezek közül a fiúk közül többen is a keleti hadszíntérre jutottak. Érdekes módon a háború kezdeti szakaszában a gyerekek önkéntes katonai szolgálata nem volt szükséges az emberhiány pótlására. Inkább kalandvágyból csatlakoztak, és a hadvezetés nem tekintette őket kívánatos kiegészítő erőforrásnak.

Tudósítások

Az Est tudósításai 1915-ben 14–17 éves fiúkat mutattak be, akik különböző okokból csatlakoztak a sereghez. Néhányan szülői engedéllyel, mások engedély nélkül. Néhányuknak csak kiegészítő feladatokat adtak, például vízhordást, míg mások, mint a 15 éves Riffel Ferenc, komolyabb katonai szerepeket is betölthettek.

A háború arcai

A háború előrehaladtával azonban a helyzet változott. A hatalmas emberveszteségek miatt az idősebb korosztályokat is behívták, a korhatárokat pedig folyamatosan lejjebb vitték. A fiatalokat is tárt karokkal fogadták.

Egyik ország, másik ország

Ezt a trendet nem csak a Monarchiában lehetett megfigyelni. Számos állam fiai próbálkoztak sikerrel a hadseregbe lépéssel: a sorozóbizottságok ezt számos helyen nem tekintették problémának – egyszerűen szemet hunytak, amikor a korhatár szóba került. Például a briteknél Sidney Lewis mindössze 12 évesen csatlakozott a sereghez. Ugyanakkor a szerb seregben egy 8 éves fiú, Momčilo Gavrić is végigharcolta a háborút.

A háború végére

Az első világháború vége felé az emberhiány csak nőtt. Németországban, ahol a hadkötelezettség korhatára eredetileg 17 és 45 év között volt, egyre több fiatal lépett be a hadseregbe. Ugyanez történt az Egyesült Államokban is, ahol először csak a 21–30 éveseket sorozták be, majd később 18–45 évre módosították a korhatárt.

Végül soha nem ez emberi élet számít

Az első világháború időszakában számos gyermek és fiatal felnőtt választotta a katonai szolgálatot. Legtöbbjük kíváncsiságból és kalandvágyból csatlakozott, de a háború vége felé egyre inkább az emberhiány miatti szükség miatt lehettek katonák. Ezeknek a fiataloknak a története rávilágít a háború kegyetlenségére és az emberi élet árának alábecsülésére.

Az ő – gyakran értelmetlen – áldozatvállalásukra is emlékezünk ma, az I. világháború befejezésének emléknapján.

Lejegyezte: S. Imagiro

Forrás: Takács Róbert írása nyomán

Edd Márton lúdját, idd a borát!
Csizma, csengő, labda és a szárnyasok

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

A csípős leves legendája

Már sokan hallhattatok a tábori csípős leves legendás erejéről. Tudomásom szerint van a PT-ben néhány bátor ember, aki képes volt…
PEOPLE TEAM tábor

A tömeg elején

Kezdjük egy érdekes feladattal az elkövetkezendő néhány percet! Gondoljuk végig, hogy számunkra mit jelent valamiben jónak lenni! Ugye mindenki nagyon…
PEOPLE TEAM tábor

Fák körül röpködő madarak

Szép májusi nap volt, Zsófi és Matyi kint ültek a kertben. Hallgatták a madarak csivitelését, nézték, ahogy faágra szállnak, majd…
PEOPLE TEAM tábor

Garantált izomláz a táborstartig

Marci a szobabeosztást programozza, illetve mesterségesintelligencia-órákat tart. Feltettünk neki 5 kérdést a táborról. Miért most, miért velük, miért ezt, miért…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor
Mix

Ápolók világnapja

– Nagymama, képzeld, már neked is van világnapod! – lelkendezett Matyi. – Nekem? Mikor…
PEOPLE TEAM tábor
Mix

Matyi hűtőszekrénye

– Nagyapa, tudod, mit szeretnék születésnapomra? – kérdezte Matyi. – Mit, kisunokám?…