Nap vagy nap?

Mix
PEOPLE TEAM tábor

– Jött a suliba egy angol srác! – újságolta lelkesen Zsófi. – És azon akadt ki, hogy a nap szó jelentheti azt is, hogy „day”, meg azt is, hogy „Sun”. Szerinte a „the day of the day” a Nap napja, szerintem meg: „the day of the Sun”.

– Én ebből semmit nem értek – tárta szét kezét tanácstalanul Nagymama.

– Én sem! – szenvedett Matyi. – Azt főleg nem, hogy mi az a Nap napja. – Nagypapa persze tudta a választ, és mesélni kezdett.

A Nap napja

A Nap napját minden évben azon a vasárnapon ünneplik, ami legközelebb van a nyári napfordulóhoz. Mivel 2024-ben június 20. a nyári napforduló, ezért a Nap napja idén június 23-ra esik. Ezt először 1994-ben rendezték meg a Napenergia Társaság Európai Tagozatának javaslatára.

A Nap napja célja, hogy felhívja a figyelmet a Napra mint égitestre, valamint arra, hogyan lehetne minél jobban használni az energiáját mint az egyik legfontosabb megújuló energiaforrást.

A Nap

A Nap a Naprendszer központjában álló csillag, ekörül kering az összes bolygó, köztük a Föld is, valamint a kisbolygók, törpebolygók és üstökösök. Átmérője a Földének a 109-szerese. A Nap tőlünk kb. 150 millió kilométerre található, fénysebességgel mérve 8,3 percbe telne oda eljutni.

Legnagyobb részben hidrogénből áll, és miközben ez átalakul héliummá a magfúzió segítségével, a világűrbe sugározza energiáját. A Nap energiája biztosítja a Föld számára az élhető hőmérsékletet, a növények ezt alakítják át a fotoszintézis során, és ezt lehet villanyos áramként, fűtésként is hasznosítani.

Nyári napforduló

Már az ókori népek is megfigyelték, hogy a Nap hogyan jár az égen. Amikor a Nap legmagasabban van, amikor a leghosszabb a nappal, és legrövidebb az éjszaka, azt a napot nevezzük nyári napfordulónak. Ekkor zárja be a legnagyobb szöget a Napot és a Földet összekötő egyenes, illetve az Egyenlítő síkja, kb. 23,5%-ot.

Az északi féltekén ilyenkor kezdődik el a csillagászati nyár. Eddig a Nap delelési helye délről északra haladt, innentől kezdve északról dél felé kezd mozogni, ezért rövidülnek ettől fogva az éjjelek.

Szent Iván-éj

Őseink is pogány ünnepet tartottak a nyári napfordulókor. Később a kereszténység felvétele óta ezt a szerepet Szent Iván ünnepe, pontosabban a június 23. és 24. közötti éjszaka töltötte be. Június másik elnevezése Szent Iván hava.

Ilyenkor a fény és a sötétség párharcában a fény győzedelmeskedik. Az emberek hagyományosan tüzeket gyújtanak, hogy elűzzék a sötétséget, és a tűz körül énekelnek, táncolnak. A legismertebb szokás a tűzugrás, ami a megtisztulást és újjászületést jelképezi.

Ünnepeljük a Napot!

– Mi is megünnepelhetnénk a Nap napját! – javasolták a gyerekek.

– Én már megünnepeltem – mondta Apa. – Napelemeket és napkollektorokat szereltettem fel a háztetőre.

– Mi valami bulira gondoltunk inkább. Gyújtsunk a kertben egy nagy tüzet, és ugráljunk át rajta!

Szerző: Tóth Réka


Vége az iskolának!
Asszonyi sorsok

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

PEOPLE TEAM-es kapcsolatok

PEOPLE TEAM. Három hét. Kapcsolatok. Szerelem. Kaland. Boldogság. Nyár. Buli. Egyszer élünk elv. Távolság. Nincs olyan PT-s évem, hogy a…
PEOPLE TEAM tábor

Ússz és evezz!

Az egész világot körbejárta Szenilla története, aki mindeddig csak élénk természetéről és arról volt ismert, hogy gondok vannak a rövid…
PEOPLE TEAM tábor

A világ 10 legőrültebb sportja

Miért untatnátok magatokat focival, golffal vagy úszással, amikor létezik feleségcipelés és sajtgurítás is? Összegyűjtöttem a világ legőrültebb sportjait, amikről még…
PEOPLE TEAM tábor

PT All Year, All nyár

Addiktív. A PEOPLE TEAM már négy éve a nyaraim nélkülözhetetlen része. Azzal, hogy a PT-nek vége van, egy kis felkiáltójel…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor
Mix

Hajrá, magyarok!

Azt mondjuk, hogy a magyar sportnemzet. Sokan űznek különféle sportokat amatőr vagy…