Drakula csókja

Mix
PEOPLE TEAM tábor

A PEOPLE TEAM táborozói mellett időnként a mókusoknak is jut néhány szabad óra. Ilyenkor ők is egy kicsit újra táborozóknak érezhetik magukat, de már a számukra érdekesebb és fontosabb témákról beszélgetnek.

A tábor első estéjén egy piros nadrágos, fehér pólós férfi érkezett a mókusokhoz, akinek az egyik karján vérvételre utaló ragasztás látszott.

A fiatal mókusok lelkesen várták az előadást.

– Sziasztok! A nevem Bálint, és a Magyar Vöröskereszt kecskeméti szervezeténél dolgozom. Tudjátok-e, hogy mi ez a szervezet?

– Segélynyújtók, ha jól tudom – dobta be Tibi, az egyik mókus.

– Véradást is szerveznek – szólt közbe Timi.

– Igen-igen. Igazatok van mind a kettőtöknek. A Vöröskereszt egy segélyszervezet, amely bárhol, ahol bajba jutott emberek vannak, megy és segít. Legyen szó élelem hiányáról vagy valamilyen katasztrófáról. Most viszont nem erről fogunk beszélni, hanem arról, amit Timi mondott. Ez a véradás. Ti már 18 év körül vagytok, esetleg néhányan be is töltöttétek, és átléptetek a nagykorúság kapuján. Mostantól megkaphatjátok Drakula csókját.

Erre a kifejezésre hatalmas nevetés tört ki a teremben. Bálint is mosolygott, majd folytatta:

– Egymás között csak így nevezzük a véradást. De hogy miről is van szó? Amikor meghirdetnek egy ilyen eseményt, és elmentek rá, először is ki kell tölteni egy papírt. Részletesen kikérdezünk benneteket betegségekkel kapcsolatban. Kell a személyi igazolványotok és a tajkártyátok is. Aztán következik a vérnyomásmérés és az orvosi konzultáció. Megnézi a papírotokat, a vérnyomásotokat meg a súlyotokat, és eldönti, hogy adhattok-e vért. A vércsoportokat most nem részletezem, azt majd a biológiatanár elmondja nektek. Miután minden rendben van, kaptok egy kényelmes széket. Egy nővér fog tűvel megszúrni. Na itt szokott elakadni a történet. Mindannyian kaptatok már oltást. Ez sem fájdalmasabb, inkább csak hosszabb. Sőt, ha nagyon ügyes a nővér, nem is éreztek semmit. Miután a tű a helyére került, már el is indulhat a vérszívás. Néhány perc csak az egész. Közben figyelnek rátok, nehogy rosszul legyetek. Miután vége, kaptok enni és inni is. Meg utána jön a köszönet, és nincs annál jobb érzés, amikor napokon belül megérkezik a hír, hogy a vérednek hála valakinek az életét megmentették. Mi a Vöröskeresztnél nyomon követjük a véradásaitok számát, és azt jutalmazzuk. Tízszeres, ötvenszeres, sőt akár százszoros véradók is lehettek. Ezek nagyon nagy dolgok, pedig nem kell sokat tenni érte. Minden évben november 27-én külön is megünnepeljük a magyar véradók napját, amikor az összes véradónak köszönetet mondunk az önzetlenségéért.

– Mikor lehet kipróbálni Drakula csókját? – kiabált be Csaba.

– Holnap délután szervezünk egy kisebb véradást a tábor mellett. Akik elmúltak 18 évesek, azok kaphatnak eltávot a táborvezetőtől, hogy eljöjjenek vért adni. Kik lesznek az elsők, akik kipróbálják Drakula csókját?

Az összes kéz a magasba emelkedett. Később a táborvezetők egyeztettek a mókusokkal, hogy ki vehet részt a véradáson, és másnap nagy büszkén mutatták a kezükön Drakula csókjának a helyét.

Kovács Dalma

Kalandok költekezés nélkül
Ki lesz a férjem?

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor gyerekszemmel

Summerhill: iskola másként

A Summerhill Iskola Suffolkban, Angliában található. Alapítója Alexander Sutherland Neill skót pedagógus, oktatáselméleti szakember, a XX. század egyik legjelentősebb iskolakritikusa.…
PEOPLE TEAM tábor

Aki legyőzte a sárkányt

A híres tavaszi névnapok (Gergely, Sándor, József, Benedek, Gábor, Tibor, Márk) között jelentős helyet foglal el a György-nap április 24-én.…
PEOPLE TEAM tábor

Ápolók világnapja

– Nagymama, képzeld, már neked is van világnapod! – lelkendezett Matyi. – Nekem? Mikor és miért? – állt meg Nagymama kezében az…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor
Mix

Hová szökik?

Az idei évünk szökőév, a naptárunk 2024. február 24-ét szökőnapként jelöli. Ez…
PEOPLE TEAM tábor
Mix

Együtt érted

Az étkezési zavarok világnapja (spanyolul: Día Internacional de la Lucha Contra los…