Jelentkezés középiskolába

Mix
PEOPLE TEAM tábor

– Nagyi! Segíts! – túrt a hajába Zsófi kétségbeesetten.

– Mi a baj, kisunokám? – simogatta meg Nagymama a buksiját.

– Közeleg a középiskolába jelentkezés határideje, február 21., és én még mindig nem tudom eldönteni, hova menjek.

– Milyen lehetőségek vannak?

– Az egyik a gimnázium, van itt a közelben is egy, de nem sok jót hallottam róla, bár ide jelentkezik több osztálytársam, így továbbra is együtt lehetnénk. Aztán van messzebb is egy gimi, oda vonattal, busszal kellene járni. A régi barátaim közül páran oda jelentkeznek, és jobb is a híre. És itt vannak a technikumok is, ahol szakmát tanulhatnék.

– Eldöntötted már, hogy mi szeretnél lenni?

– Eddig nagyon biztos voltam benne, hogy cukrász, de most már nem annyira – görbült le Zsófi szája.

– Dugjuk össze a fejünket, és vonjuk be Nagypapát is!

Gimnázium?

Nézzük csak: az utóbbi időben jelentősen átalakult a szakképzés, 2020-tól a középfokú oktatásban új iskolatípusokkal kellett megismerkedni. Vannak ugyebár a gimnáziumok. Ide általában azok jelentkeznek, akik egyetemre szeretnének menni, és diplomát szerezni; például orvosok, tanárok, mérnökök, jogászok akarnak lenni. A másik csoport pedig az, aki nem igazán tudja eldönteni még, hogy is képzeli el a jövőjét. Tanul négy évet, nyelvet is, aztán majdcsak kialakul, mire végez. Ez a nevelési rendszer az általános műveltséget alapozza meg.

– Lehet, hogy én is idetartozom? – gondolkodott el Zsófi.

Technikum?

A technikum ötéves képzés, amely során a tanulók érettségi vizsgát és szakmai végzettséget egyaránt szereznek. Pluszpontokat kapnak itt ahhoz, ha valaki a szakmai képzését felsőoktatásban akarja folytatni. Tehát a technikum elsősorban annak ajánlott, aki konkrét jövőképpel rendelkezik már most.

A szakképző iskola hároméves, amely szakmai bizonyítvány szerzésével zárul, érettségi nélkül, innen viszont át lehet menni a technikumba. Az első évben egy ágazati alapfokú oktatásban vesznek részt a diákok, amikor általános szakmai ismereteket tanulnak. Így még van egy évük eldönteni, hogy valójában milyen szakmát akarnak elsajátítani. Ennek az iskolának az előnye, hogy gyakorlatorientált képzést nyújt, ráadásul nemcsak az iskolában, hanem a való életben működő cégeknél is.

– Tehát, Zsófikám, akkor tanulhatnál technikumban vagy szakképző iskolában, ha biztos lennél a dolgodban – összegezte Nagypapa.

A nagy döntés

– Azt hiszem, a gimnázium mellett döntök. De melyikbe menjek? – töprengett tovább Zsófi.

– A közeli iskolából mindennap hazajárhatsz, a távolabbiban kollégiumot kellene igénybe venni.

– Juj de izgi! A központi felvételin már túlestem, magyarból és matekból kellett központi vizsgát írni. Januárban az egész országban egy napon vizsgázott az összes jelentkező. Nem volt könnyű, mert sajnos a matek nem az erősségem. A magyarral együtt viszont egész jó összpontszámom lett. Majd márciusban lesznek a szóbeli vizsgák, nekem angolból. Remélem, behívnak. Kár, hogy csak májusban értesít az iskola a sikeres felvételiről. Döntöttem: én bizony belevágok, megyek a koleszba!

Szerző: Tóth Réka


Hamvazószerda
Hová szökik?

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor gyerekszemmel

Summerhill: iskola másként

A Summerhill Iskola Suffolkban, Angliában található. Alapítója Alexander Sutherland Neill skót pedagógus, oktatáselméleti szakember, a XX. század egyik legjelentősebb iskolakritikusa.…
PEOPLE TEAM tábor

Aki legyőzte a sárkányt

A híres tavaszi névnapok (Gergely, Sándor, József, Benedek, Gábor, Tibor, Márk) között jelentős helyet foglal el a György-nap április 24-én.…
PEOPLE TEAM tábor

Ápolók világnapja

– Nagymama, képzeld, már neked is van világnapod! – lelkendezett Matyi. – Nekem? Mikor és miért? – állt meg Nagymama kezében az…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor
Mix

Hazudj, ha tudsz!

Hazudni márpedig igenis rossz dolog, de még sincs olyan ember, aki ne…
PEOPLE TEAM tábor
Mix

Eper, barack, blöki

Mikulás! Nagyon izgulok. Már vártam, hogy írhassak. Én vagyok Ádám. Köszönet az…
PEOPLE TEAM tábor
Mix

Papagájoroszlánegér

Szuper, repülő mutáns papagájoroszlánegér. Ha én egy őrült tudós lennék, akkor ez…