Okostelefonnal a kézben

Mix
PEOPLE TEAM tábor

Ha van szabad öt perce egy olyan embernek, akinek okostelefon vagy tablet van a közelében, akkor ez a személy nagy valószínűséggel felkapja valamelyiket és megnézi a Facebookját, netezik pár percet, vagy megnyit egy játékot. Ezek a pár percek nem hangzanak soknak, viszont ha összeadjuk őket azzal az idővel, amit telefonálással, SMS-ezéssel és chateléssel töltünk, akkor nem fél óra jön ki.

Egy tavaszi felmérés alapján egy átlagos amerikai felnőtt 2 óra 51 percet tölt a telefonjával naponta, ami sok, mivel 2010-ben ez az időtartam csak 24 perc volt. Erre sokan felhördülhetnek, hogy mennyi időt vesznek el tőlünk a kütyük. A napi médiafogyasztás már 12 óra 14 perc, ez is növekedés az előző évhez képest. Viszont a telefon nem a szabadidőnktől, hanem a tévétől, a rádiótól és a nyomtatott újságoktól veszi el az időt, sőt, egy átlagos ember már kevesebbet tölt számítógép előtt, mint a mobiljával. Ettől függetlenül még mindig nem népszerű az, hogy a telefonunkon olvassunk híreket és vásároljunk (mivel még nagyon sokan bizalmatlanok a mobilos fizetéssel kapcsolatban).

De mivel is tudunk ennyit foglalkozni azon a kis tenyérnyi kütyün? Először is: közösségi oldalakkal. A legtöbbet közösségi oldalakat nézünk, a mobillal töltött időnk több mint egyharmadában. Ebben benne van a Facebook, az Instagram, a Twitter, Tumblr, és a különböző helymegosztók is, például a Swarm vagy a Foursquare. Amire viszont kevesebbet használjuk ezeket az eszközöket, az a telefonálás és az SMS-küldés, pont azok a dolgok, amikre elvileg készítették. A felmérések viszont azt mutatják, hogy akik okostelefont vesznek, azok inkább a szolgáltatásokért és az appokért döntenek úgy, ahogy.

És hogy visszatérjek a címre: a sok új technikai vívmánnyal sokkal több mindent és sokkal gyorsabban tudunk feldolgozni, és több mindent tudunk megcsinálni. Egy 100 évvel ezelőttről idekerült embernek több mint 3 munkanapon kellene szenvednie egy olyan dologgal, amit a mai ember a sok „segítséggel” egy napon belül simán megcsinál.

Igen. Időt veszítünk napi szinten a sok kütyü miatt, viszont sokkal produktívabbak és hatékonyabbak leszünk, és egyre több és több dolgot tudunk elvégezni.

Kádár Bence

2014-07-31

, , ,
Regények az életünkben
Könyv vagy film?

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Pókok! Pókok!

Kannibálok, pókok és mobillal fotózás. A PEOPLE TEAM egykori táborozóját kérdeztük, aki ma már táboroztató. Heni mesélt a PT-s élményeiről.…
PEOPLE TEAM tábor

Mit tesz az éhség az emberekkel…

Az egész táborban csend uralkodik. Már csak az előző harc nyertesei fosztják ki a büfét, legalábbis azt, ami még maradt.…
PEOPLE TEAM tábor

Kilenc éve PT

Egy „PT-veterán” interjúja következik. Gergővel szinte biztosan összefutsz a PEOPLE TEAM nyári táborában. Mutatkozz be, kérlek! Sziasztok! Nem. Na jó,…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor
Mix

Csalni nem ér

Kedves Jézuska és munkatársai! Nagyon remélem, hogy idén eljuttok hozzánk! Jézuska, a…