Okostelefonnal a kézben

Mix
PEOPLE TEAM tábor

Ha van szabad öt perce egy olyan embernek, akinek okostelefon vagy tablet van a közelében, akkor ez a személy nagy valószínűséggel felkapja valamelyiket és megnézi a Facebookját, netezik pár percet, vagy megnyit egy játékot. Ezek a pár percek nem hangzanak soknak, viszont ha összeadjuk őket azzal az idővel, amit telefonálással, SMS-ezéssel és chateléssel töltünk, akkor nem fél óra jön ki.

Egy tavaszi felmérés alapján egy átlagos amerikai felnőtt 2 óra 51 percet tölt a telefonjával naponta, ami sok, mivel 2010-ben ez az időtartam csak 24 perc volt. Erre sokan felhördülhetnek, hogy mennyi időt vesznek el tőlünk a kütyük. A napi médiafogyasztás már 12 óra 14 perc, ez is növekedés az előző évhez képest. Viszont a telefon nem a szabadidőnktől, hanem a tévétől, a rádiótól és a nyomtatott újságoktól veszi el az időt, sőt, egy átlagos ember már kevesebbet tölt számítógép előtt, mint a mobiljával. Ettől függetlenül még mindig nem népszerű az, hogy a telefonunkon olvassunk híreket és vásároljunk (mivel még nagyon sokan bizalmatlanok a mobilos fizetéssel kapcsolatban).

De mivel is tudunk ennyit foglalkozni azon a kis tenyérnyi kütyün? Először is: közösségi oldalakkal. A legtöbbet közösségi oldalakat nézünk, a mobillal töltött időnk több mint egyharmadában. Ebben benne van a Facebook, az Instagram, a Twitter, Tumblr, és a különböző helymegosztók is, például a Swarm vagy a Foursquare. Amire viszont kevesebbet használjuk ezeket az eszközöket, az a telefonálás és az SMS-küldés, pont azok a dolgok, amikre elvileg készítették. A felmérések viszont azt mutatják, hogy akik okostelefont vesznek, azok inkább a szolgáltatásokért és az appokért döntenek úgy, ahogy.

És hogy visszatérjek a címre: a sok új technikai vívmánnyal sokkal több mindent és sokkal gyorsabban tudunk feldolgozni, és több mindent tudunk megcsinálni. Egy 100 évvel ezelőttről idekerült embernek több mint 3 munkanapon kellene szenvednie egy olyan dologgal, amit a mai ember a sok „segítséggel” egy napon belül simán megcsinál.

Igen. Időt veszítünk napi szinten a sok kütyü miatt, viszont sokkal produktívabbak és hatékonyabbak leszünk, és egyre több és több dolgot tudunk elvégezni.

Kádár Bence

2014-07-31

, , ,
Regények az életünkben
Könyv vagy film?

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Pókok! Pókok!

Kannibálok, pókok és mobillal fotózás. A PEOPLE TEAM egykori táborozóját kérdeztük, aki ma már táboroztató. Heni mesélt a PT-s élményeiről.…
PEOPLE TEAM tábor

Mit tesz az éhség az emberekkel…

Az egész táborban csend uralkodik. Már csak az előző harc nyertesei fosztják ki a büfét, legalábbis azt, ami még maradt.…
PEOPLE TEAM tábor

Kilenc éve PT

Egy „PT-veterán” interjúja következik. Gergővel szinte biztosan összefutsz a PEOPLE TEAM nyári táborában. Mutatkozz be, kérlek! Sziasztok! Nem. Na jó,…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor
Mix

A pénz boldogít?

Egy elmélet, amelyről mindenki sokat gondolkozik. Azt azért szögezzük le, hogy egy…
PEOPLE TEAM tábor
Mix

Senki sem tökéletes

A megfelelő személy számára persze lehetsz tökéletes, de ha jobban belegondoltok, a…