Könyv vagy film?

Mix
PEOPLE TEAM tábor

Mindig mindenki azt mondja, hogy mielőtt megnézel egy filmet, olvasd el a könyvet. De miért? Sokkal gyorsabb és látványosabb, ha megnézel egy hollywoodi filmet, mint hogy elolvass több mint 200 oldalt, tele betűkkel.

Érdekesebb, fantáziamozgató és biztos, hogy több a történet mondanivalója, mint a filmekben. Értem ezt például a sok jelenet-kimaradásra. Hiszen egy átlagos könyvből nem lehet olyan filmet készíteni, amiben minden pontosan benne van. Lehetetlenség belesűríteni kilencven percbe úgy, hogy még a közönség is fel tudja fogni ép ésszel. A könyvben levő pontos leírásnak hála, szebbnek tudod elképzelni azt az adott helyszínt. Igazából a karakterekkel is ez a helyzet, hiszen ott olyan rondának vagy szépnek képzeled el a főhőst, amilyennek csak akarod. Még akkor is, amikor hajszálpontosan le van írva a szereplő, te úgysem vagy képes azt pont úgy elképzelni, ahogy az író beléd próbálja verni. A filmben meg még annyira sem hasonlít a színész. Amikor az van a könyvben, hogy egy gyönyörű, fehér bőrű, dús, szőke hajú, szerény lány a fiúk kedvence… és erre beraknak egy kreolbőrű, barna hajú, nagydumás csajt, aki nagyon nem azt az érzést adja, amit az író akart. Szerintem ez nagyon idegesítő. Én mindig úgy szerettem könyvet olvasni, hogy a karaktereket nem elképzelni kellett, hanem például a könyv borítóján volt róluk egy kép, vagy ilyesmi. Mások pedig ezt pont, hogy nem tudják elviselni.

Viszont vannak olyan filmek, amiket tényleg jobb a képernyőn megnézni. De azokat sem a történet miatt, hanem leginkább a látvány élvezetéért. Vagy azért, mert semmi mást nem kell csinálnod, csak ülni, kajálni és nézni. Nem kell olvasni, gondolkodni, mert mindent beleerőszakolnak a fejedbe. Sokan inkább várnak még plusz egy hónapot a film megjelenése után, csak hogy szinkronosan tudják bámulni a mozivásznat. Ennyire ellustultunk volna, emberek? Vagy ezt csak az egyre fejlettebb filmes effektek okozzák? Igazából én is előbb nézem meg a filmet, és ez egy kicsit zavar is. Nagyon jó lenne, ha szeretnék olvasni, de egyszerűen nem tudom magam rávenni.

Nehéz kérdés, hiszen a könyvben olyan gyönyörűen le tudnak írni bizonyos részleteket, amiket a filmekben nem tudnak megvalósítani. A látvány és kényelem viszont manapság sokkal előrébb van a rangsorban, sajnos.

Soós Sára

2014-07-31

, , ,
Okostelefonnal a kézben
Puskázási tippek

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Haj, Villő!

– Képzeld, jött egy új kislány az oviba! – újságolta Nagypapának Matyi. – Tényleg? Hogy hívják? – Villő. – Hát…
PEOPLE TEAM tábor

Mi lenne, ha a tábor télen működne?

Igencsak érdekes lenne, ha a PEOPLE TEAM-tábort télen tartanák. Most erről írok néhány mondatot. Ha most tél lenne, nyilván nem…
PEOPLE TEAM tábor

A császárkalács tovább hasít

Két évvel ezelőtt írtam egy igényes nyelvezetű cikket egy zenekarról, a Caesar’s Breadről. Néhányan biztosan emlékeznek rá, ugyanis rajtam kívül…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor
Mix

Meggyilkolt ifjúság

Az I. világháború: több mint négy évig tartó világégés a XX. század…