A holokauszt magyar áldozatainak napja

Mix
PEOPLE TEAM tábor

– Nagyapa, a régi szomszédotokat, Braun bácsit is a holokuszt vitte el? – kérdezte Matyi. – Egyáltalán: mi az a holokuszt?

– Talán holokauszt? – nézett fel Zsófi a telefonjából. – Éppen most tanulunk róla a suliban.

– Akkor meg is tudod mondani, mit jelent? – fordult Nagypapa a kislányhoz.

– A holokauszt a kollektív büntetés emberek életét követelő alkalmazása – hadarta Zsófi. – Legismertebb jelentése a nácik által a II. világháború alatt végrehajtott népirtás, amelynek becslések szerint körülbelül hatmillió zsidó származású lakos esett áldozatul Európában.

– Bizony, jól tudod, bár tágabb értelemben más üldözötteket is ide lehet sorolni: lengyeleket, cigányokat, homoszexuálisokat, fogyatékosokat, politikai ellenállókat, kommunistákat. Tulajdonképpen egyes embercsoportok kiirtásáról beszélhetünk.

A gettósítás évfordulója

A magyar kormány határozott arról, hogy április 16-a a holokauszt magyar áldozatainak napja legyen. 1944-ben ugyanis ezen a napon kezdődött meg a gettósítás Északkelet-Magyarországon és Kárpátalján. A náci megszállókkal a magyar közigazgatás és rendvédelem is aktívan közreműködött.

A zsidók helyzete Magyarországon

– Tulajdonképpen kik azok a zsidók? – Zsófi végre nem a telefonját nyomkodta.

– Ókori, közép-keleti nép, az ő leszármazottjaik, illetve a zsidó vallást követő emberek szerte a világon.

Már a honfoglalás előtt éltek hazánkban. Az Árpád-házi királyok idején több-kevesebb megszorítással, de az európai viszonyokhoz képest biztonságosabb volt a helyzetük. Főleg kereskedelemmel, kézművességgel és pénzügyekkel foglalkoztak. A középkori magyarországi zsidóság fénykorát Mátyás királysága alatt élte.

A törökök győzelme után három részre szakadt Magyarország. A királyi Magyarország üldözte, kitiltotta őket a városokból, a török hódoltság területén ellenben nyugodtan élhettek. A törökök kiűzése után nagy részük elmenekült. A XVIII. században sokan telepedtek le a királyi városokban. A XIX. században tömeges méretűvé vált a kelet-európai zsidóság bevándorlása. Jelentős volt az egybeolvadás a keresztény lakossággal.

A kiegyezés után Eötvös József vallásügyi miniszter liberális intézkedései között az egyik legelső volt a zsidók teljes egyenjogúságáról szóló 1867-es törvény. Az idegen szokásokat és vallást követő népcsoport mind gyakoribb szereplése azonban ellenszenvet váltott ki egyesekben. Különösen a városok német lakossága féltette munkáját.

Numerus clausus

Az I. világháború után több vád érte a zsidóságot. A Tanácsköztársaság alatt például sokan vállaltak vezető szerepet. Az 1920-as numerus clausus törvény korlátozta a zsidóság továbbtanulási lehetőségeit, csak lakosságarányosan volt megengedett. Hitler hatalomra jutása után egyre több korlátozó intézkedést, zsidótörvényt hoztak. Ezek jobban visszaszorították jogaikat, megnehezítették életüket.

Magyarországon a jelentős deportálásokra 1944-ben, a német megszállás után került sor. Először vidékről gyűjtötték össze és hurcolták el a zsidókat nemre, életkorra való tekintet nélkül. Ezután a budapestieket zsúfolták gettókba. A munkaképességű férfiak egy részét munkaszolgálatra vitték, ahonnan sokan nem tértek vissza. Nagy részük haláltáborokban végezte, Auswitzban, Dachauban. A magyar zsidóság körülbelül 70%-át ölték meg.

– És igen, Matyikám, Braun bácsira is valószínűleg ilyen sors várt. Sajnos soha többé nem hallottunk róla.

Szerző: Tóth Réka


Ép érvek
Más, mint a Nagyinál

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Itt a vége, fuss el véle…

5 év, 7 hét, 49 nap tiszta PT az életemben. De most vége… 17 évesen vagyok itt, az 5. táboromban,…
PEOPLE TEAM tábor

Mutánsok nyomában

Vízi csata és nyomozás egy napon? Wooow! A szerda délutáni program vízi csata volt a meleg időjárás miatt. Kivonultunk páran…
PEOPLE TEAM tábor

Mindenszentek és a törökök

Mindenki hallott a híres-nevezetes ünnepről, a halloweenről, amelynek hangulata könnyen magával ragadhatja az embert. Én már majdnem 9 éve rabja…
PEOPLE TEAM tábor

Egy nap a PT-ben

Minden napunk egy élmény itt, és ez még egy lájtosabb… Csók István elhozta nekünk két kígyóját. Az egyik Kockás, akit…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor
Mix

Hová szökik?

Az idei évünk szökőév, a naptárunk 2024. február 24-ét szökőnapként jelöli. Ez…
PEOPLE TEAM tábor
Mix

A pad másik felén

Éreztétek már valaha a suliban igazságtalannak a tanárok döntéseit? Mondtátok bármikor bosszúsan,…