Kalandok költekezés nélkül

Mix
PEOPLE TEAM tábor

Mikor töltöttél el utoljára egy teljes napot vásárlás nélkül? Lehetséges egyáltalán a mai korban, hogy 24 órán át ne vegyünk semmit? A „Ne vásárolj semmit!” nemzetközi vásárlásmentes nap támogatói szerint igen. Sőt, szerintük mindannyiunknak meg kellene próbálni nem vásárolni olyan dolgokat, amelyekre nincs szükségünk.

A „Ne vásárolj semmit!” nap lázadás a fogyasztás ösztönzésével szemben

Az Egyesült Államok hálaadás ünnepét követő fekete péntekkel – november negyedik hetén – esik egybe Svédországban, Finnországban és az Egyesült Királyságban is. Más országokban egy nappal ezután tartják, de a lényeg minden esetben az, hogy felhívják a figyelmet a túlfogyasztásra.

Őrület, ami ezen a napon történik

A Ted Dave nevű kanadai művész kezdeményezésére 1992-ben Vancouverben útjára indult jeles nap nem véletlenül került a fekete péntekre: ekkor vásárolnak az emberek legtöbbet. Őrület, ami ezen a napon a kiárusításokon történik az Egyesült Államokban. A vásárlásfüggők hitelkártya-adóssága az egekbe szökhet. Mára 65 országban tartják az ünnepet.

Elköteleződés

Egy hirdetésellenes cég képviselői azt állítják, hogy ez a nap nem a szokásaink egy napra történő megváltoztatásáról szól, hanem egy tartós életmódbeli elköteleződésről arra vonatkozóan, hogy kevesebbet fogyasszunk, és kevesebb hulladékot termeljünk. Rhode Islanden ezen a napon már húsz éve kabátcserét rendeznek, s így tesznek szert télikabátra több amerikai államban is.

Családdal, barátokkal

A fogyasztásra alapozott kultúra elleni tiltakozásunkat kifejezhetjük úgy is, hogy vásárlás helyett otthon maradunk a családunkkal vagy a barátainkkal. Vannak, akik zombisétát tartanak: kifejezéstelen tekintettel, céltalanul tántorognak az üzletekben, bevásárlóközpontokban, nem vesznek semmit. Ha megkérdezik, hogy mit csinálnak, elkezdik magyarázni az álláspontjukat, felhívják a figyelmet a Ne vásárolj semmit! akciónapjára, tudatosítják a túlfogyasztás következményeit, szeretnék elérni, hogy elgondolkozzanak az emberek.

Szabadon, szabadban

Vásárlás helyett tölthetjük az időt a természetben, ingyen ünnepelhetjük annak mérhetetlen szépségét. Ha nem utazunk vidékre vagy a hegyekbe, egy parkban is élvezhetjük a napfényt és a szellőt. Bizonyos aktivisták nem utaznak ezen a napon autóval sehova, és nem használnak mobilt egész nap. Vegyünk részt a helyi rendezvényeiken!

Fordította: Dobai Katalin

Forrás: daysoftheyear.com

Földtakarítás
Drakula csókja

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Itt a vége, fuss el véle…

5 év, 7 hét, 49 nap tiszta PT az életemben. De most vége… 17 évesen vagyok itt, az 5. táboromban,…
PEOPLE TEAM tábor

Mutánsok nyomában

Vízi csata és nyomozás egy napon? Wooow! A szerda délutáni program vízi csata volt a meleg időjárás miatt. Kivonultunk páran…
PEOPLE TEAM tábor

Mindenszentek és a törökök

Mindenki hallott a híres-nevezetes ünnepről, a halloweenről, amelynek hangulata könnyen magával ragadhatja az embert. Én már majdnem 9 éve rabja…
PEOPLE TEAM tábor

Egy nap a PT-ben

Minden napunk egy élmény itt, és ez még egy lájtosabb… Csók István elhozta nekünk két kígyóját. Az egyik Kockás, akit…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor
Mix

Szóbeli érettségik

2024. június 17-én kezdődnek el a középiskolákban a középszintű szóbeli érettségi vizsgák.…
PEOPLE TEAM tábor
Mix

Cseréld le!

Az egyre gyakoribbá váló világnapok és jeles napok közül sok kapcsolódik a…