Nem egyformának kell lenni, egyforma esélyt kell kapni!

Mix
PEOPLE TEAM tábor

Az ENSZ gyermekjogokra vonatkozó egyezményében négy alapelvet határozott meg: (I) a jogok minden gyermekre, mindenhol, megkülönböztetés, előítélet és kivételezés nélkül érvényesek; (II) minden, a gyermekeket érintő döntésben az ő érdekeiket kell szem előtt tartani; (III) az élethez, életben maradáshoz és az egészséges fejlődéshez minden gyermeknek joga van; (IV) továbbá, hogy mindig figyelembe kellene vennünk a gyermekek véleményét. Az őket érintő megbeszélésekhez joguk van hozzászólni.

November 20-a a gyermekek jogainak világnapja.

Egyenlőség vagy méltányosság

Az egyenlőség és a méltányosság között tudnunk kell különbséget tenni: az nem mindig igazságos, ha mindenki ugyanazzal rendelkezik. Vegyük a kerékpár példáját! Ha ugyanolyan méretűt és alapfelszereltségűt kap a kisgyermek, a kisgyermeket vagy nagy csomagot szállító felnőtt és a kerekesszékes személy, lesz ugyan biciklijük, de nem fogják tudni használni.

Az a méltányos, ha azzal rendelkezik mindenki, amire szüksége van. Minden gazdag, szegény vagy fogyatékos gyermek esélyt érdemel a fejlődésre, bármi is a lakóhelyük, nyelvük, nemük, vallásuk és kultúrájuk. A lehetőségeket nem határozhatják meg olyan tényezők, amelyeket nem tudnak irányítani.

Az igazságosság felé

A hátrányos helyzetű gyermekek számára a világ még mindig nagyon igazságtalan hely. Évente minden második 2–17 éves fiatal erőszaktól szenved, ötből egy iskolás lemorzsolódik, az 5 éves kor előtt elhunytak felének halálát alultápláltság okozza; 22,7 millió gyermek nincs beoltva halálos betegségek ellen, és a Covid is okozott nehézségeket.

A helyzet javulhat, hiszen az elmúlt évtizedekben felére csökkent a gyermekhalandóság, a gyermekek 90%-a jár általános iskolába, és 2,6 milliárddal több ember jut biztonságos ivóvízhez.

Összefogásban

A felnőttek és a gyerekek együtt dolgozó szövetségesek. Az előbbiek nem hősök, utóbbiak nem feltétlenül áldozatok. Nem a mi dolgunk megmenteni minden gyereket, és nem is feltétlenül mi fogunk jövőt kínálni nekik: együttműködésben kell cselekvő szerepet vállalniuk saját életük alakításában.

A mi feladatunk a gyermekjogok megvédése és előmozdítása, a gyerekek és közösségeik támogatása és erősítése, hogy a cselekvés terére léphessenek. A gyerekek életéhez tartozó érték és méltóság elismerése fejeződjön ki abban, ahogyan szólunk hozzájuk, ahogyan a lehetőségeik szerint meghatározzuk őket. A rászorulók csak addig azonosak a nehézségeikkel, amíg eszköztelenek!

Fordította: Dobai Katalin

Forrás: unicef.org

A hajón fütyörésző egér legendája
Köz? Oktatás? Közoktatás!

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Itt a vége, fuss el véle…

5 év, 7 hét, 49 nap tiszta PT az életemben. De most vége… 17 évesen vagyok itt, az 5. táboromban,…
PEOPLE TEAM tábor

Mutánsok nyomában

Vízi csata és nyomozás egy napon? Wooow! A szerda délutáni program vízi csata volt a meleg időjárás miatt. Kivonultunk páran…
PEOPLE TEAM tábor

Mindenszentek és a törökök

Mindenki hallott a híres-nevezetes ünnepről, a halloweenről, amelynek hangulata könnyen magával ragadhatja az embert. Én már majdnem 9 éve rabja…
PEOPLE TEAM tábor

Egy nap a PT-ben

Minden napunk egy élmény itt, és ez még egy lájtosabb… Csók István elhozta nekünk két kígyóját. Az egyik Kockás, akit…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor
Mix

Az éltető víz

Elgondolkodtatok már azon, hogy mit jelent számunkra a víz? Ha eddig még…