Mesék akkor és most

Mix
PEOPLE TEAM tábor

Mindenki volt gyerek, mindenki ismerte Frakkot és a Vízipókot. Ezek jó mesék voltak, de a mostaniak? Na, az egy másik történet.

A régi mesék egyszerűen fantasztikusak voltak. A Magyar népmesék, a Vízipókcsodapók, A kockásfülű nyúl, a Mekk Elek, A nagy ho-ho-ho-horgász, a Süsü és Pom Pom mind tanulságos, élvezetes és – ami a legfontosabb – értelmes történetek. Talán ez az, ami nagyon hiányzik a mai rajzfilmekből. Mert nincs ember, aki meg tud győzni engem arról, hogy a Fifi virágoskertje egy értelmes dolog, de erről majd később.

Az idősebb táborlakók segítségével felállítottam egy „Miért jók a 90-es évek meséi?” listát.

  1. A mai szabályozott, rajzolt agymosásokkal ellentétben nem az a céljuk, hogy minél több agysejtet elpusztítsanak a kölykök fejében.
  2. A dalok fülbemászóak, és még most, 14 évesen is emlékszem rájuk.
  3. Egyszerű karakterekkel is érdekes történetet hoznak létre.
  4. Jobban szinkronizálták őket.
  5. Nincs benne ok nélküli műnevetés, intelligens a humoruk.
  6. Kreatívak, és több teret adnak a képzelőerőnek.
  7. Ártatlanok, nincs bennük erőszak.
  8. Van mondanivalójuk, tanulságuk.
  9. Több szálon futnak, minél idősebb vagy, annál több igazságot osztanak meg veled az életről.

Még rengeteg érvet felsorolhatnék, de nem szükséges, mert a TV Maci jó, és kész! Legalábbis az idősebbek szerint. A gyerekek ugyanis máshogy gondolják.

Táborunk fiatalsága sajnos már nem ismeri a régi jó Kacsameséket és társaikat. Ők már az agymosó Thomasszal, a gőzmozdonnyal, Roryval, a versenyautóval és Angelinával, a balerinával nőttek fel, amelyeknek még a címe sem kreatív, mert ennyi erővel én is megírom Béla, a csillámdementor kalandos történeteit. Na de ne akadjunk fenn rögtön a címnél, nézzük a szereplőket, akik annyira idegesítőek, hogy az leírhatatlan. Azoktól a viccesnek szánt beszólásoktól pedig már az óvodások is falra másznak, és nem azért, mert alpinistának képzelik magukat. De rendben, én még ezt is elviselem, tehát nézzük a történetüket és a mondanivalójukat. Aha, néznénk, ha létezne ilyen, de kutatásaim szerint a mai gyerekek még így is jobban szeretik őket, mint a régieket, és ezt el kell fogadnunk.

Sajgó Réka

KecskeNEWSás-archívum – 2014

„A kötél elszakad, összekötheted, de a csomó ott marad”
10 dolog, amiért jó újságírónak lenni

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Együtt érted

Az étkezési zavarok világnapja (spanyolul: Día Internacional de la Lucha Contra los Trastornos de la Conducta Alimentaria) ennek a hónapnak…
PEOPLE TEAM tábor

Kacsát a netről?

Amikor a nagymamád vasárnap este közli, „Gyerekek, holnap estére kacsasültet készítenék!”, hogyan oldjátok meg? Elgondolkodtál már azon, hogy milyen lenne…
PEOPLE TEAM tábor

Egy csepp élet

Adj esélyt a jövőnek, adj vért! Ezt a feliratot már sok helyen láttam, plakátokon a városunk több pontján: az orvosi rendelőben,…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor
Mix

Drakula csókja

A PEOPLE TEAM táborozói mellett időnként a mókusoknak is jut néhány szabad…
PEOPLE TEAM tábor
Mix

Sport-e a sakk?

Ez a kérdés foglalkoztat nap mint nap, mivel sok ember megkérdőjelezi kedvenc…