Képek, mozognak, és nagyon rosszak

Mix
PEOPLE TEAM tábor

Nézel filmeket? Megvannak a személyes kedvenceid, nem? Most nem róluk lesz szó, hanem azokról a filmekről, amelyeknél csak reménykedünk, hogy vicc, és az alkotóik nem gondolták komolyan.

Nehogy azt hidd, hogy a költségvetésen vagy esetleg a színészgárdán múlik a film minősége. Sokszor adott egy mű, és annak az adaptációja válthat ki belőled olyan érzéseket, hogy csakis önmagadat hibáztatod a saját butaságodért, ami miatt valami összetört benned. Bennem ilyen érzéseket keltett Az utolsó léghajlító – annyit fűznék hozzá, hogy nem véletlenül kapott Arany Málna díjat.

A másik gyakori eset, hogy sikerült egy szórakoztató/elgondolkodtató/jó filmet összehozni, aminek aztán csinálnak folytatást. Az ilyen sorozatoknál az utolsó részek már nagyon izzadságszagúak, ahogy próbálják az utolsó bőrt is lehúzni a szériáról.

Hogy melyik műfaj bővelkedik hasonló minőségű alkotásokban? A trash horror, már a nevében is benne van. Idetartozik a Sharknado (cápás tornádó), a Robotkrokodil, az Iron Sky (a nácik idáig a hold sötét oldalán bujkáltak, most pedig támadnak), a Kétfejű cápa stb. Jó párat láttam az alábbiak közül, és csak nevetni tudtam rajtuk. Ha komolyan vehető filmeknek szánták őket, akkor itt és most elmorzsolok egy könnycseppet csalódottságomban. Ezeken felül vannak teljesen elborult, abszurd filmek is, amelyeknek már az előzetese is úgy zavarba hozza az embert, hogy percekig csak pislog.

Exploitation filmek, nem mond túl sokat, ugye? És ha azt mondom, hogy kizsákmányoló tömegfilmek? Ezek olyan művek, amelyeket csupán azért alkottak, hogy minél több pénzt szedjenek be. A hiba csak ott van, hogy általában Zs kategóriás filmek születnek így. Hogy akarják elérni a nagy bevételt? Rájöttek, hogy az emberek olyan filmeket néznek meg, amelyekben szép, cicis nők vannak, és sok-sok vér. Jellemzően nem dolgoznak nagy költségvetéssel, ezen is spórolnak.

Tarantino is vett át elemeket az exploitation műfajból – kiben ne maradt volna meg a szürreális módon fröcsögő vér? A színe is inkább ketchupra emlékeztet, nem mellesleg rengeteg van belőle, mindenkiből mindenhonnan hatalmas sugárban spriccel.

László Lívia

KecskeNEWSás-archívum

Nem az iskolának, hanem az életnek tanulunk
Az ördög Pradát visel

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Kép/zeld

Mendlik Bálint fotótanár, a Pongrác arca, grafikus, és megint munkanélküli. 10 éve kapja el a tábor legjobb pillanatait, és ezt…
PEOPLE TEAM tábor

Pétéizmus

A szolgáltatóház előtt is létezett. A Vén Kecske kultusza már lassan kétéves lesz. Az egész egy kis – csak az…
PEOPLE TEAM tábor

Minden évben a legnehezebb

A sulikezdés mindig is nehéz volt. Már csak a tudat, hogy most egy évig kisebb szünetekkel, de folyamatosan tanulsz, borzasztó.…
PEOPLE TEAM tábor

Itt a vége, fuss el véle…

5 év, 7 hét, 49 nap tiszta PT az életemben. De most vége… 17 évesen vagyok itt, az 5. táboromban,…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor
Mix

Haj, Villő!

– Képzeld, jött egy új kislány az oviba! – újságolta Nagypapának Matyi.…
PEOPLE TEAM tábor
Mix

A ruha teszi az embert

Ássuk mélyre magunkat a témában! Manapság sokan azt gondolják, hogy csak akkor…