A világ 10 legőrültebb sportja

Mix
PEOPLE TEAM tábor

Miért untatnátok magatokat focival, golffal vagy úszással, amikor létezik feleségcipelés és sajtgurítás is? Összegyűjtöttem a világ legőrültebb sportjait, amikről még álmodni sem mertetek volna.

1. Célba lövés borsóval

Ez a sport eredetileg vásári mulatságként terjedt el, de ma már minden évben megrendezik a borsóköpő világbajnokságot. A játék lényege, hogy köpőcsővel eljuttassuk a borsót a céltáblához. Ehhez a komoly sportemberek különleges távcsöves vagy lézeres köpőcsöveket alakítottak ki, sőt az elvetemültebbek még saját, különleges aerodinamikai tulajdonságokkal rendelkező borsófajtát is kifejlesztettek.

2. Sajtgurítás

A sajtgurítás több száz éves múltra tekinthet vissza, ugyanis már a 15. században is léteztek őrültek, akik hobbiként kerek sajtokat kergettek Anglia meredekebb dombjain. Mára természetesen ez is létező sportággá nőtte ki magát, Cooper’s Hill lankáin ugyanis évente gurítják le a sajtot, amit a versenyzőknek meg kell szerezni. Mondanom sem kell, hogy a csúszós domboldalon való lerohanás nagyon balesetveszélyes, ezért 2010-ben betiltották. Ez azonban nem jelent akadályt a játék szerelmeseinek.

3. Mobiltelefon-hajítás

A mobiltelefonok „frenemy” szerepet töltenek be életünkben, hisz könnyebbé teszik a kommunikációt, de biztosra veszem, hogy egy frusztrált üzletember néha már a pokolba kívánja a készülékét. Ezt az időtöltést pont nekik találták ki. A telefonhajítás viszonylag új sportág, és több kategóriában is részt lehet venni. A zsűri figyelembe veszi a telefon súlyát, a dobás hosszát, de különleges hajítási koreográfiával is elnyerhetjük a fődíjat.

4. Kő-papír-olló

Gondoltátok volna, hogy kedvenc gyermekkori időtöltésünkből is hivatalos sport lett? Napjainkban már komoly bajnokságokat rendeznek belőle, ahol akár 50 ezer dollárt is bezsebelhet a nyertes. Eddig a kanadaiak bizonyultak a legjobbaknak, ami persze csak a véletlen műve. Bár a rutinosabb játékosok szerint csak komoly statisztikai számítások alapján lehet meghozni a tökéletes döntést.

5. Bossaball

A bossaball viszonylag új elfoglaltság, ami kombinálja egy gyerek álmait: a trambulint és a labdát. Ez ugyanis a strandröplabda és a gravitációmentesség szerelméből született „holdröplabda”. A szabályai megegyeznek az eredeti sporttal, a különbség csupán az, hogy mindez ugrálóvárszerű terepen történik.

6. Buzkasi

A Rambo-rajongók bizonyára találkoztak már ezzel a morbid lovaspólóval, amit maga Sylvester Stallone is kipróbált a harmadik részben. A szabálya igen egyszerű: lovon ülve kell átjuttatni a „labdát” az ellenfél gólvonalán. Csupán az teszi mássá, hogy a labda egy döglött kecske, amit ütők híján egymás kezéből tépnek ki.

7. Lápmerülés

Ezt az undorító sportot szerencsére csak 1985 óta űzik az elvetemültek. A „sportolók” egy mocsárban ásott, 55 méter hosszú árokban úszkálnak, küzdve a bűzzel és nyálkás növényekkel. Tehát a verseny maga nem túl megerőltető, az igazi kihívást a mocsári parti során elkapott fertőzések leküzdése jelenti.

8. Sakkboksz

Ki mondta, hogy bokszolni csak kigyúrt izomagyak tudnak? Épp itt volt az ideje, hogy kitaláljunk egy sportot, ami cáfolja ezt, ez pedig a sakkboksz. A mérkőzés során pár perces sakkjátszmák és ökölharcok követik egymást. Aki mattot ad, és kiüti a másikat, az nyer (fordítva természetesen nem ér).

9. Polip

A polip – vagy más néven víz alatti hoki – a jégkorong nyárra tervezett változata. Itt ugyanis nem vízen, hanem a vízben kell a kapuba juttatni a korongot. A játékosok nem érhetnek egymáshoz, na meg a levegővétel is okoz némi gondot, a nézőkről már nem is beszélve. A parton álló közönség számára ugyanis nem lehet túl izgalmas egy mérkőzés.

10. Feleségcipelés

Ezt az igen kreatív testmozgási fajtát a finnek találták ki, de mára már szinte az egész világon ismertté vált. A kétfős csapatoknak (férj és feleség) egy dimbes-dombos, vizes árkos akadálypályán kell átjutniuk úgy, hogy a nő semelyik testrésze sem érintheti a földet. A települések legjobbjai ezek után akár a nagy feleségcipelő világbajnokságon is részt vehetnek, ahol a leggyorsabb páros a feleség súlyát nyeri meg – méghozzá sörben!

Sajgó Réka


Sokan vagyunk

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

PEOPLE TEAM-es kapcsolatok

PEOPLE TEAM. Három hét. Kapcsolatok. Szerelem. Kaland. Boldogság. Nyár. Buli. Egyszer élünk elv. Távolság. Nincs olyan PT-s évem, hogy a…
PEOPLE TEAM tábor

Ússz és evezz!

Az egész világot körbejárta Szenilla története, aki mindeddig csak élénk természetéről és arról volt ismert, hogy gondok vannak a rövid…
PEOPLE TEAM tábor

PT All Year, All nyár

Addiktív. A PEOPLE TEAM már négy éve a nyaraim nélkülözhetetlen része. Azzal, hogy a PT-nek vége van, egy kis felkiáltójel…
PEOPLE TEAM tábor

Sokan vagyunk

– Nagypapa, mi nem fogunk éhezni? – kérdezte Matyi aggódva. – Szerencsére nem úgy nézünk ki, Nagymama éppen lekváros buktát…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor
Mix

A pad másik felén

Éreztétek már valaha a suliban igazságtalannak a tanárok döntéseit? Mondtátok bármikor bosszúsan,…