A Földnek az órája

Mix
PEOPLE TEAM tábor

– Nagypapa, hol hordja a Föld az óráját? A kezén? – kérdezte Matyi.

– Micsoda? A Földnek nincs keze! – nevette ki öccsét Zsófi. – Ezt honnan vetted?

– Az óvó néni mondta, hogy hétvégén lesz a Föld órája.

– Igaza van Matyinak, van a Földnek órája, de nem a kezén hordja, nem a falon ketyeg. Gyere, Matyikám, elmesélem! – hívta Nagypapa unokáját.

Mikor van a Föld órája?

Mindenkinek jár egy kis pihenés, ez alól a Föld sem kivétel.

A Föld óráját a WWF (magyarul Természetvédelmi Világalap), a világ legnagyobb civil természetvédelmi szervezete hívta életre, amely a világ 96 országában tevékenykedik. Az eseményre minden év utolsó szombatján kerül sor, ha ez nagyszombat, akkor egy héttel előbb. Idén két alkalommal tartják, március 16-án és 23-án is.

Arra kérik ezen a napon a háztartásokat és a vállalkozásokat, hogy egy órára kapcsolják ki lámpáikat és a nem létfontosságú elektromos berendezéseket. Ezzel felhívják a figyelmet az éghajlatváltozás elleni cselekvés szükségességére.

A kezdeményezés 2006-ban indult Ausztráliában, ekkor a WWF indítványozására Sydney-ben egy órára lekapcsolták a fényeket. 2007-ben egy óra alatt 10,2%-kal csökkent az áramfogyasztás ebben a városban. Az akció 2008-ban vált nemzetközivé, márciusban világszerte helyi idő szerint este 8 és 9 között a világ számos városában lekapcsolták a díszkivilágításokat, és különböző környezetvédelmi rendezvényeket tartottak. A helyi kezdeményezés több milliárd embert foglalkoztató önkéntes mozgalommá nőtte ki magát.

Híres épületek sötétültek el

Például olyan épületek sötétültek el ekkor, mint a Sydney-i Operaház, az Empire State Building New Yorkban, a Sears Tower (ma Willis Tower) Chicagóban, a Golden Gate híd San Franciscóban, a Colosseum Rómában, a CN Tower a kanadai Torontóban, a City Hall Londonban, de a világ további országaiban is, például Indonéziában, Malajziában, Norvégiában, Thaiföldön.

2008-ban Magyarország is részt vett a világméretű mozgalomban, ebben az évben négy magyar városban aludtak ki a fények. 2009-ben mintegy másfél millió ember csatlakozott, a 4000 városból 67 magyar volt, így Magyarország az élvonalba került.

További sikerek

2011-ben az akció kiegészült egy másik felhívással is, amelynek lényege, hogy tegyünk fogyasztáscsökkentési, környezetvédelmi fogadalmat az év többi napjára is. 2012-ben 2 milliárd ember, 152 ország és 6525 város, Magyarországon 96 település csatlakozott világszerte a Föld órájához.

A WWF Magyarország gyertyagyújtási akciót hirdetett. A régi, megunt gyertyákat a West End City Center gyűjtőszigetein várta, és ezekből összeöntve készült el a 2013-as Föld órája 5 méter magas gyertyája, amely Budapest díszkivilágításának leoltása után lobbant lángra.

Magyarország versenyt hirdetett a hazai települések között a WWF Föld Órája Főváros cím elnyeréséért. 

Mi is leoltjuk?

– Csatlakozzunk mi is a Föld órájához! – javasolta Zsófi.

– Szerintem kezdd azzal, hogy kikapcsolod a tévét, laptopot, telefont – mondta Nagymama.

– Ugye mi is leoltjuk a lámpát? – kérdezte Matyi.

– Természetesen – nyugtatta meg Nagypapa unokáját.

Szerző: Tóth Réka


Együttműködés
A középső zsákos ember

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor gyerekszemmel

Summerhill: iskola másként

A Summerhill Iskola Suffolkban, Angliában található. Alapítója Alexander Sutherland Neill skót pedagógus, oktatáselméleti szakember, a XX. század egyik legjelentősebb iskolakritikusa.…
PEOPLE TEAM tábor

Aki legyőzte a sárkányt

A híres tavaszi névnapok (Gergely, Sándor, József, Benedek, Gábor, Tibor, Márk) között jelentős helyet foglal el a György-nap április 24-én.…
PEOPLE TEAM tábor

Ápolók világnapja

– Nagymama, képzeld, már neked is van világnapod! – lelkendezett Matyi. – Nekem? Mikor és miért? – állt meg Nagymama kezében az…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor
Mix

Isteni színjáték

Kedves női olvasók! Biztosan nektek is van olyan férfi bálványotok, akit feltétel…