A Földnek az órája

Mix
PEOPLE TEAM tábor

– Nagypapa, hol hordja a Föld az óráját? A kezén? – kérdezte Matyi.

– Micsoda? A Földnek nincs keze! – nevette ki öccsét Zsófi. – Ezt honnan vetted?

– Az óvó néni mondta, hogy hétvégén lesz a Föld órája.

– Igaza van Matyinak, van a Földnek órája, de nem a kezén hordja, nem a falon ketyeg. Gyere, Matyikám, elmesélem! – hívta Nagypapa unokáját.

Mikor van a Föld órája?

Mindenkinek jár egy kis pihenés, ez alól a Föld sem kivétel.

A Föld óráját a WWF (magyarul Természetvédelmi Világalap), a világ legnagyobb civil természetvédelmi szervezete hívta életre, amely a világ 96 országában tevékenykedik. Az eseményre minden év utolsó szombatján kerül sor, ha ez nagyszombat, akkor egy héttel előbb. Idén két alkalommal tartják, március 16-án és 23-án is.

Arra kérik ezen a napon a háztartásokat és a vállalkozásokat, hogy egy órára kapcsolják ki lámpáikat és a nem létfontosságú elektromos berendezéseket. Ezzel felhívják a figyelmet az éghajlatváltozás elleni cselekvés szükségességére.

A kezdeményezés 2006-ban indult Ausztráliában, ekkor a WWF indítványozására Sydney-ben egy órára lekapcsolták a fényeket. 2007-ben egy óra alatt 10,2%-kal csökkent az áramfogyasztás ebben a városban. Az akció 2008-ban vált nemzetközivé, márciusban világszerte helyi idő szerint este 8 és 9 között a világ számos városában lekapcsolták a díszkivilágításokat, és különböző környezetvédelmi rendezvényeket tartottak. A helyi kezdeményezés több milliárd embert foglalkoztató önkéntes mozgalommá nőtte ki magát.

Híres épületek sötétültek el

Például olyan épületek sötétültek el ekkor, mint a Sydney-i Operaház, az Empire State Building New Yorkban, a Sears Tower (ma Willis Tower) Chicagóban, a Golden Gate híd San Franciscóban, a Colosseum Rómában, a CN Tower a kanadai Torontóban, a City Hall Londonban, de a világ további országaiban is, például Indonéziában, Malajziában, Norvégiában, Thaiföldön.

2008-ban Magyarország is részt vett a világméretű mozgalomban, ebben az évben négy magyar városban aludtak ki a fények. 2009-ben mintegy másfél millió ember csatlakozott, a 4000 városból 67 magyar volt, így Magyarország az élvonalba került.

További sikerek

2011-ben az akció kiegészült egy másik felhívással is, amelynek lényege, hogy tegyünk fogyasztáscsökkentési, környezetvédelmi fogadalmat az év többi napjára is. 2012-ben 2 milliárd ember, 152 ország és 6525 város, Magyarországon 96 település csatlakozott világszerte a Föld órájához.

A WWF Magyarország gyertyagyújtási akciót hirdetett. A régi, megunt gyertyákat a West End City Center gyűjtőszigetein várta, és ezekből összeöntve készült el a 2013-as Föld órája 5 méter magas gyertyája, amely Budapest díszkivilágításának leoltása után lobbant lángra.

Magyarország versenyt hirdetett a hazai települések között a WWF Föld Órája Főváros cím elnyeréséért. 

Mi is leoltjuk?

– Csatlakozzunk mi is a Föld órájához! – javasolta Zsófi.

– Szerintem kezdd azzal, hogy kikapcsolod a tévét, laptopot, telefont – mondta Nagymama.

– Ugye mi is leoltjuk a lámpát? – kérdezte Matyi.

– Természetesen – nyugtatta meg Nagypapa unokáját.

Szerző: Tóth Réka


Együttműködés
A középső zsákos ember

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

A csípős leves legendája

Már sokan hallhattatok a tábori csípős leves legendás erejéről. Tudomásom szerint van a PT-ben néhány bátor ember, aki képes volt…
PEOPLE TEAM tábor

A tömeg elején

Kezdjük egy érdekes feladattal az elkövetkezendő néhány percet! Gondoljuk végig, hogy számunkra mit jelent valamiben jónak lenni! Ugye mindenki nagyon…
PEOPLE TEAM tábor

Fák körül röpködő madarak

Szép májusi nap volt, Zsófi és Matyi kint ültek a kertben. Hallgatták a madarak csivitelését, nézték, ahogy faágra szállnak, majd…
PEOPLE TEAM tábor

Garantált izomláz a táborstartig

Marci a szobabeosztást programozza, illetve mesterségesintelligencia-órákat tart. Feltettünk neki 5 kérdést a táborról. Miért most, miért velük, miért ezt, miért…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor
Mix

Csalni nem ér

Kedves Jézuska és munkatársai! Nagyon remélem, hogy idén eljuttok hozzánk! Jézuska, a…
PEOPLE TEAM tábor
Mix

Titokzatos föld

Nagypapa most ünnepelte a születésnapját. Nagymama szerint az ő korában már teljesen…