Egy csepp élet

Mix
PEOPLE TEAM tábor

Adj esélyt a jövőnek, adj vért! Ezt a feliratot már sok helyen láttam, plakátokon a városunk több pontján: az orvosi rendelőben, a postán, a buszmegállóban. Legutóbb a nagy bevásárlóközpontban pillantottam meg a hatalmas piros vércseppet ezzel a felhívással: Legyen Ön is véradó, hogy segíthessen másokon! A plakát alatt ismertetőt is olvastam arról, hogy november 27-én ünnepeljük a magyar véradók napját. Ennek kapcsán szerveznek az ország több pontján is véradásokat. Természetesen nem csak ezen a napon van szükség vérre, hanem folyamatos ellátásra számítanak az Országos Vérellátó Szolgálat munkatársai. A kórházakban folyamatosan zajlanak a műtétek, ahol vérre van szükség a gyógyuláshoz.

Mindennapi hősök

Anyukámtól gyakran hallottam ezt a mondatot: Aki vért ad, életet ad. Akkoriban még nem értettem, hogyan adhatunk életet. Aztán idén tavasszal kórházba kerültem. Az orvosok hosszas megbeszélések után arról döntöttek, hogy műtéttel tudnak csak segíteni a gyomorpanaszaimon. Sokat fájt a hasam, nehezen emésztettem meg az ételt. Előkészítettek egy komoly műtétre, amit altatásban végeztek. Mindenre felkészültünk, még arra is, hogy szükségem lesz vérre. Anyukám vércsoportja megegyezik az enyémmel, így már a műtét előtt irányított véradáson vett részt. Ez azt jelenti, hogy az ő vérét adták nekem a műtétkor. Az orvosok szerint anya lett az én hősöm.

Tedd meg az első hőstetted!

Te is lehetsz véradó, ha már elmúltál 18 éves, nem vagy idősebb 60 évesnél, és legalább 50 kilogramm a testsúlyod. Hamarosan én is adhatok majd vért, de addig még barátkozom a gondolattal. Kicsit félek a tűtől, bevallom őszintén, főleg a hasi műtétem után. A felépülés sokáig elhúzódott, de anyukám vére nélkül a szervezetem nem tudta volna ilyen gyorsan pótolni a műtét során elvesztett vér mennyiségét. Ekkor értettem meg, hogy a véradás mennyire fontos, milyen sok ember életét menti meg.

Ments meg három életet!

A véradók az ország több pontján is adhatnak vért, a különböző helyszínekről és a véradás időpontjairól a Magyar Vöröskereszt honlapján lehet tájékoztatást kapni. Egy véradás alkalmával 450 ml vért vesznek le, amit a szervezet könnyen pótolni tud. Ezzel a mennyiséggel akár három életet is meg lehet menteni. A véradás menete mindig egy állapotfelmérő kérdőívvel kezdődik, majd orvosi vizsgálattal folytatódik. A véradás csupán néhány percet vesz igénybe. Évente 4-5 alkalommal lehet vért adni. Minél többen adunk vért, annál több életet mentünk meg.

Szerencsés Melinda írása

Állati jó!
Kacsát a netről?

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

A tábor rabjává válik az ember

Dóra kamaszkorának szerves részévé vált a PEOPLE TEAM nyári tábora – nem véletlen, hogy legutóbb már táboroztatónak jelentkezett a PT-be.…
PEOPLE TEAM tábor

Indul a tábor!

Élőben közvetítjük a tábor első napját. Percről percre. Juj, de izgis! 21:13 Fiúk és lányok kiabáltak egymás ellen. 20:45 Csillámdementor…
PEOPLE TEAM tábor

Nap vagy nap?

– Jött a suliba egy angol srác! – újságolta lelkesen Zsófi. – És azon akadt ki, hogy a nap szó…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor
Mix

Földtakarítás

Szilárd bácsi egy hatalmas doboz kíséretében érkezett a 7/a földrajzórájára. A diákok…
PEOPLE TEAM tábor
Mix

Hajrá, magyarok!

Azt mondjuk, hogy a magyar sportnemzet. Sokan űznek különféle sportokat amatőr vagy…