Egy csepp élet

Mix
PEOPLE TEAM tábor

Adj esélyt a jövőnek, adj vért! Ezt a feliratot már sok helyen láttam, plakátokon a városunk több pontján: az orvosi rendelőben, a postán, a buszmegállóban. Legutóbb a nagy bevásárlóközpontban pillantottam meg a hatalmas piros vércseppet ezzel a felhívással: Legyen Ön is véradó, hogy segíthessen másokon! A plakát alatt ismertetőt is olvastam arról, hogy november 27-én ünnepeljük a magyar véradók napját. Ennek kapcsán szerveznek az ország több pontján is véradásokat. Természetesen nem csak ezen a napon van szükség vérre, hanem folyamatos ellátásra számítanak az Országos Vérellátó Szolgálat munkatársai. A kórházakban folyamatosan zajlanak a műtétek, ahol vérre van szükség a gyógyuláshoz.

Mindennapi hősök

Anyukámtól gyakran hallottam ezt a mondatot: Aki vért ad, életet ad. Akkoriban még nem értettem, hogyan adhatunk életet. Aztán idén tavasszal kórházba kerültem. Az orvosok hosszas megbeszélések után arról döntöttek, hogy műtéttel tudnak csak segíteni a gyomorpanaszaimon. Sokat fájt a hasam, nehezen emésztettem meg az ételt. Előkészítettek egy komoly műtétre, amit altatásban végeztek. Mindenre felkészültünk, még arra is, hogy szükségem lesz vérre. Anyukám vércsoportja megegyezik az enyémmel, így már a műtét előtt irányított véradáson vett részt. Ez azt jelenti, hogy az ő vérét adták nekem a műtétkor. Az orvosok szerint anya lett az én hősöm.

Tedd meg az első hőstetted!

Te is lehetsz véradó, ha már elmúltál 18 éves, nem vagy idősebb 60 évesnél, és legalább 50 kilogramm a testsúlyod. Hamarosan én is adhatok majd vért, de addig még barátkozom a gondolattal. Kicsit félek a tűtől, bevallom őszintén, főleg a hasi műtétem után. A felépülés sokáig elhúzódott, de anyukám vére nélkül a szervezetem nem tudta volna ilyen gyorsan pótolni a műtét során elvesztett vér mennyiségét. Ekkor értettem meg, hogy a véradás mennyire fontos, milyen sok ember életét menti meg.

Ments meg három életet!

A véradók az ország több pontján is adhatnak vért, a különböző helyszínekről és a véradás időpontjairól a Magyar Vöröskereszt honlapján lehet tájékoztatást kapni. Egy véradás alkalmával 450 ml vért vesznek le, amit a szervezet könnyen pótolni tud. Ezzel a mennyiséggel akár három életet is meg lehet menteni. A véradás menete mindig egy állapotfelmérő kérdőívvel kezdődik, majd orvosi vizsgálattal folytatódik. A véradás csupán néhány percet vesz igénybe. Évente 4-5 alkalommal lehet vért adni. Minél többen adunk vért, annál több életet mentünk meg.

Szerencsés Melinda írása

Állati jó!
Kacsát a netről?

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Ki az igazi barát?

„Ha szarban vagy, kiderül, ki az igazi barát. A minimum az, hogy őszinte, és nem ver át. Hát, hát, én…
PEOPLE TEAM tábor

Evolúciós ugrás a táborban

Mi jobb annál, ha táborozunk? Ha táboroztatunk! Matyi a PEOPLE TEAM nyári táboráról mesél. Mutatkozz be, kérlek! Szabó Mátyás vagyok.…
PEOPLE TEAM tábor

Hová szökik?

Az idei évünk szökőév, a naptárunk 2024. február 24-ét szökőnapként jelöli. Ez egy névnap nélküli nap. A Mátyás-nap áttolódik 25-ére,…
PEOPLE TEAM tábor

Jelentkezés középiskolába

– Nagyi! Segíts! – túrt a hajába Zsófi kétségbeesetten. – Mi a baj, kisunokám? – simogatta meg Nagymama a buksiját.…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor
Mix

Klisékavalkád

Bizonyára ti is észrevettétek a romantikus filmek egyoldalúságát. Amikor beülsz egy ilyen…
PEOPLE TEAM tábor
Mix

A pad másik felén

Éreztétek már valaha a suliban igazságtalannak a tanárok döntéseit? Mondtátok bármikor bosszúsan,…