Csajozás slam poetryvel

Terefere
PEOPLE TEAM tábor

Volt lehetőségem interjút készíteni Bánki Benivel, aki egy nagyon elgondolkodtató slamet adott elő, amit hatalmas ováció kísért.

KecskeNewsás: Miért kezdtél el slam poetryvel foglalkozni?

Bánki Beni: Apukám volt az első, aki verseket hallgattatott velem CD-n. Ez még általános iskola alsó tagozatában volt. Ennek hatására kezdtem el, nagyjából 12 éves korom körül, verset írni. A slam poetryt pedig körülbelül fél éve űzöm.

KN.: Hogy jellemeznéd a slam poetryt?

B. B.: A versmondás egy előadói műfaj, a versírás meg alkotói, és szerintem ennek a kettőnek a közös ága a slam.

KN.: Szoktál fellépésekre vagy versenyekre járni?

B. B.: Versmondásból több megyei első helyezést értem el, országoson pedig dobogós helyeket. A Magvető Kiadó költőpályázatán szabad vers kategóriában első lettem. Ez egy országos, illetve határon túli verseny, és meg is jelentették az egyik versemet.

KN.: Iskolán keresztül is mész versenyekre?

B. B.: Iskolán keresztül is, emellett az iskolában van egy szakkört vezető tanárnő, aki sajnos már nem tanít ott, de nagyon támogat mindenben, neki köszönhetek még sok minden mást is.

KN.: A témákat mi alapján választod ki?

B. B.: Ezek közül volt olyan, amiről én úgy gondoltam, hogy olyan probléma, amire mindenképpen reagálni kell, de általában megadott témákra írok. Van Pécsen is egy ilyen klub, ahol összegyűlünk és slammelgetünk, ott is rendeznek havonta versenyeket, ahol általában megadott témákra kell írni. De vannak, amiknek a témája az emberi jogokhoz köthető, vagy más olyan kérdés, amivel szembesülniük kell az embereknek.

KN.: Hány verset írtál már?

B. B.: Versből olyan 70-100 körül van szerintem, slamből meg, azt hiszem, hét.

KN.: Mióta írsz verseket?

B. B.: Verseket nagyjából három éve, slamet meg szerintem január óta.

(Vali az ablakból észrevesz minket.)

KN.: Mennyi idő alatt írsz meg egy ilyen kaliberű slamet?

B. B.: Az úgy szokott lenni, hogy az egyik nap elkezdem, majd a másik nap még korrigálok egy kicsit. De előfordul olyan is, hogy befejezem, és ha éppen eszembe jut valami, akkor azt még beleírom.

KN.: Ha valaki el akarja olvasni őket, hol van rá lehetősége?

(Vali nagyon magas hangon: Helló!)

B. B.: Slamekből egyre több YouTube-videó van fent, amiket fellépés közben vettek fel. Előző héten pedig az egyik videós barátommal forgattunk klipeket, amik témában passzolnak a slamekhez, ezek is nemsokára elérhetőek lesznek. Egy-két honlapon is vannak fent, de az a biztos, ha bejelöltök, akkor tudok küldeni verseket is.

KN.: Hogy választottad ki ezt a slamet, amit előadtál? Miért pont a bőrszín a téma?

B. B.: Igazából ez úgy volt, hogy Ater meghívott engem a táborba, és mind a három turnusban adok elő slameket, az előadás előtt választottuk ki pont ezt.

KN.: Mit ajánlasz azoknak, akik most kezdték a slam poetryt?

B. B.: Mindenképpen nézzenek videókat, hogy tájékozódjanak a témában, menjenek el egy-két klubba. Mert velem is így volt, elmentem, majd a második alkalommal, amikor ott jártam, már elő is adtam (és azt meg is nyertem).

KN.: Lehet a slammel csajozni?

B. B.: Lehet! Még nem próbáltam, de már tanúja voltam.

KN.: Van barátnőd?

B. B.: Nincs.

KN.: Nagyon köszönöm, hogy időt szakítottál az interjúra. Van valami, amit szívesen megosztanál még az olvasókkal?

B. B.: Hallgassatok verset élőben! Ez a legfontosabb.

Mihócza Viktória

KecskeNEWSás-archívum


Életem legjobb tábora
Kilenc éve PT

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor gyerekszemmel

Summerhill: iskola másként

A Summerhill Iskola Suffolkban, Angliában található. Alapítója Alexander Sutherland Neill skót pedagógus, oktatáselméleti szakember, a XX. század egyik legjelentősebb iskolakritikusa.…
PEOPLE TEAM tábor

Aki legyőzte a sárkányt

A híres tavaszi névnapok (Gergely, Sándor, József, Benedek, Gábor, Tibor, Márk) között jelentős helyet foglal el a György-nap április 24-én.…
PEOPLE TEAM tábor

Ápolók világnapja

– Nagymama, képzeld, már neked is van világnapod! – lelkendezett Matyi. – Nekem? Mikor és miért? – állt meg Nagymama kezében az…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor
Terefere

Interjú Liával

Liával, Borzas húgával készítettem interjút arról, hogy milyen az élet Balázs közelében.…