Hová szökik?

Mix
PEOPLE TEAM tábor

Az idei évünk szökőév, a naptárunk 2024. február 24-ét szökőnapként jelöli. Ez egy névnap nélküli nap. A Mátyás-nap áttolódik 25-ére, és az összes többi névnap is eggyel továbblép, egészen a hónap végéig, 29-éig. Ebben az évben ugyanis a második hónapunk nem 28, hanem 29 napos.

Szökőnap, szökőév

Halljuk, használjuk ezeket a szavakat, de vajon tudjuk-e a jelentésüket, az eredetüket? A szökőnap elnevezés egy toldaléknapot jelöl. Miért van rá szükség? Azért, hogy a naptár szinkronba kerüljön a csillagászati (tropikus évvel) és az évszakok szerinti idővel. Ugyanez az oka a négyévente előforduló szökőév létezésének is. A szokásos 365 napnál ez is egy nappal többet tartalmaz.

Hogyan alakult ez ki?

Az év mérésének több módszere is van. A csillagászati év az az egység, amely alatt a Nap március 21-től a következő március 21-ig megteszi a 360 fokos útját. Ez pontosan 365 nap, 5 óra, 48 perc, 47 másodperc, azaz 365,2422 nap. Egy másik módszer szerint a csillagokhoz viszonyítanak, de itt sem azonos a Nap és csillag kelte és nyugta, itt sem kerek szám a végeredmény: 365,2596 nap. Egy harmadik mérési módszerrel is tört számot kaptak, ami nagyon megnehezítette a naptár készítését. Erre nagyon régen rájöttek, Egyiptomban már az i. e. IV. században minden negyedik évben beiktattak egy szökőnapot.

A Hold járása, eltérések, napok csúszása

Az ókori népek megpróbálták minél pontosabbá tenni az év mérését, a naptárt szinkronba hozni az évszakok szerinti idővel. Numa Pompilius, a második római király i.  e. 700 után a 304 napos naptárt 355 naposra bővítette. Később kétévente egy 22–23 napos szökőhónapot illesztettek be. Julius Caesar uralkodása alatt alkották meg a Julianus-naptárt, ami egészen jónak tűnt, hiszen a naptári év és a tropikus év mindössze 11 perccel és 14 másodperccel tért el egymástól. Igen ám, de az idők során, 100 év alatt ez már egynapnyi különbséget eredményezett. 1582-re az eltérés már elérte a 10 napot. A XIII. Gergely pápa által felkért tudósok megtalálták a megoldást: egyrészt 1582. október 4-e után október 15-e következett, másrészt módosítottak a szökőévek rendjén. Magyarországon 1587-ben vezették be a Gergely-naptárt, és ekkor október 21., szombat után november elseje, vasárnap következett.

Egy kis matek

A Gergely-naptárban nem minden negyedik év automatikusan szökőév. Annak a feltételnek kell teljesülni, hogy az évszám maradék nélkül osztható legyen néggyel, de ne legyen osztható százzal (kivéve a 400-zal osztható évszázadokat: 1600, 2000). Így matekozták ki, hogy 2024 megfelel a feltételeknek.

A szökőnap szintén a római naptártörténeti hagyományok miatt került 24-ére, bár vannak olyan országok, ahol 29-én tartják.

Laczkó Zsuzsa írása

Forrás: Maticsák Sándor: Vándorló napok. Debreceni Egyetemi Kiadó, Debrecen, 2006.

Jelentkezés középiskolába
Ki az igazi barát?

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

A csípős leves legendája

Már sokan hallhattatok a tábori csípős leves legendás erejéről. Tudomásom szerint van a PT-ben néhány bátor ember, aki képes volt…
PEOPLE TEAM tábor

A tömeg elején

Kezdjük egy érdekes feladattal az elkövetkezendő néhány percet! Gondoljuk végig, hogy számunkra mit jelent valamiben jónak lenni! Ugye mindenki nagyon…
PEOPLE TEAM tábor

Fák körül röpködő madarak

Szép májusi nap volt, Zsófi és Matyi kint ültek a kertben. Hallgatták a madarak csivitelését, nézték, ahogy faágra szállnak, majd…
PEOPLE TEAM tábor

Garantált izomláz a táborstartig

Marci a szobabeosztást programozza, illetve mesterségesintelligencia-órákat tart. Feltettünk neki 5 kérdést a táborról. Miért most, miért velük, miért ezt, miért…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor
Mix

Matyi hűtőszekrénye

– Nagyapa, tudod, mit szeretnék születésnapomra? – kérdezte Matyi. – Mit, kisunokám?…