Világnap a fekvőbetegekért

Mix
PEOPLE TEAM tábor

E sorok írója sajnos már megfordult kórházban, még ha nem is töltött ott sok időt. Fontos, hogy megóvjuk egymást a bajban, s hogy segíthessünk, amikor szükség van a közreműködésünkre. Az orvosok és nővérek munkáját elővigyázatossággal és tájékozottsággal is támogathatjuk.

Bőr és csont

A Nyomási Sérülések Nemzeti Tanácsadó Testülete (National Pressure Injury Advisory Panel, NPIAP – USA) bejelentette, hogy minden év november 17-én tartják a nyomási sérülések megelőzésének világnapját. Az emléknap a nyomási sérülések súlyosságára hívja fel a figyelmet, és tájékoztatja a nyilvánosságot a megelőzés módjairól. A nyomási sérülés akkor következik be, amikor különféle erők hatnak a bőr felszínére, jellemzően a test csontos részein, mint amilyen a csípő, a sarok, a farokcsont, a könyök, a fej és a boka.

Jelentőségük

A nyomási sérülések, amelyeket decubitusnak is neveznek, komoly egészségi problémákat okozhatnak, különösen ágyhoz kötött betegek esetében. Ezek a sérülések a bőr és az alatta lévő szövetek tartós nyomása vagy dörzsölése következtében alakulnak ki. Ez vérellátási zavarokhoz vezet, továbbá sebeket okozhat.

Stádiumaik

A nyomási sérüléseknek több stádiuma ismert a sérülés súlyossága szerint. Az enyhétől a legsúlyosabbig terjedő skálán haladva a sérülések mély sebekké válhatnak, amelyek életveszélyes állapotot is előidézhetnek, különösen, ha fertőzés lép fel.

Megelőzés és kezelés

A megelőzés érdekében fontos a rendszeres testhelyzet-változtatás, a megfelelő táplálkozás és a hidratáció, valamint a bőrápolás. A kezelés magában foglalhatja a nyomás csökkentését, a sebek tisztítását és a megfelelő kötszerek használatát. A világnap célja felhívni a figyelmet ezekre a lépésekre, és ösztönözni az érintetteket a szakszerű gyakorlatok alkalmazására.

Társadalmi tudatosság

A világnap egyben lehetőség arra is, hogy növeljük a társadalmi érzékenységet, és hangsúlyozzuk a szakemberek, ápolók és gondozók szerepét a nyomási sérülések megelőzésében. Az egészségügyi szakemberek és a közösségek együttműködése elengedhetetlen ebben a küzdelemben, az érintett betegek életminőségének javításában, illetve a komplikációk kockázatának csökkentésében.

B. Gergő

Kapcsolódó tartalom: International DAYS

Mindent a távkapcsolatról
A hajón fütyörésző egér legendája

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

A csípős leves legendája

Már sokan hallhattatok a tábori csípős leves legendás erejéről. Tudomásom szerint van a PT-ben néhány bátor ember, aki képes volt…
PEOPLE TEAM tábor

A tömeg elején

Kezdjük egy érdekes feladattal az elkövetkezendő néhány percet! Gondoljuk végig, hogy számunkra mit jelent valamiben jónak lenni! Ugye mindenki nagyon…
PEOPLE TEAM tábor

Fák körül röpködő madarak

Szép májusi nap volt, Zsófi és Matyi kint ültek a kertben. Hallgatták a madarak csivitelését, nézték, ahogy faágra szállnak, majd…
PEOPLE TEAM tábor

Garantált izomláz a táborstartig

Marci a szobabeosztást programozza, illetve mesterségesintelligencia-órákat tart. Feltettünk neki 5 kérdést a táborról. Miért most, miért velük, miért ezt, miért…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor
Mix

Isteni színjáték

Kedves női olvasók! Biztosan nektek is van olyan férfi bálványotok, akit feltétel…
PEOPLE TEAM tábor
Mix

Ép érvek

Dobjunk fel egy témát! Legyen például a rasszizmus. Én úgy gondolom, minden…
PEOPLE TEAM tábor
Mix

Drakula csókja

A PEOPLE TEAM táborozói mellett időnként a mókusoknak is jut néhány szabad…