Cseréld le!

Mix
PEOPLE TEAM tábor

Az egyre gyakoribbá váló világnapok és jeles napok közül sok kapcsolódik a környezetvédelemhez. Júliusban az egész hónap a műanyagmentesség jegyében zajlik. Ehhez köthető a nemzetközi nejlonzacskómentes nap július 3-án.

Tudtad,

hogy csak az EU-ban évente 3,4 millió tonnányi nejlonzacskót gyártanak azért, hogy néhány perc használat után a szemétben végezze? Miután kidobjuk, 100-500 évig szennyezi környezetünket. Percenként körülbelül 1 millió zacskót használunk a világon. Ma már szinte mindenhol megtalálhatók: alacsony súlyuk, vízállóságuk miatt nagyon népszerűek. Csak Európában egy ember egy év alatt átlagosan 500 zacskót használ.

Az egyszer használatos zacskók nagyon károsak a környezetre, lebomlásuk akár négyszáz évig is eltarthat, anyaguk a Föld egész élővilágát veszélyezteti. A tengeri hulladék 80%-a műanyag.

A klímaváltozás, a környezetszennyezés arra figyelmeztet bennünket, hogy vegyük komolyan ezt a dolgot.

Mutass jó példát!

Ez a jeles nap ma már egy nagy nemzetközi kampány része. A Break Free From Plastic (Szabadulj meg a műanyagtól) mozgalom folyamatosan dolgozik a műanyagmentes világért. Célja, hogy felhívja a figyelmet a nejlonzacskók okozta környezeti és gazdasági károkra, és megmutassa az egyszerű, környezetkímélő helyettesítési lehetőségeket.

A szlogen is erre utal: „Egyszer se vedd, ne fogadd el, és ne csak a világnapon!”

Ha azt akarjuk, hogy Földünknek legyen jövője, csatlakozzunk minél többen ehhez a kezdeményezéshez!

A nejlonzacskó…

…születési helye az Egyesült Államok. 1957-ben itt kezdték el elsőként a műanyag táskák forgalmazását, ebbe csomagolták a kenyeret, szendvicset és a gyümölcsöket. A 60-as évekre elterjedtek a szemeteszsákok is, de a nejlontáska igazi térhódítása az 1970-es évek közepére tehető. A középkorú és idősebb korosztály még emlékszik a reklámszatyordivatra, ami a nyugati országokból került be hozzánk. Előtte hálós szatyorral vagy kosárral jártak bevásárolni a nők.

A bevezetésre kerülő új és olcsó gyártási technológia arra késztette a boltokat és a szupermarketeket, hogy a papírzacskót nejlonra cseréljék. A műanyag zacskó a hetvenes évek óta terjed világszerte.

Bár olcsó, könnyű és vízálló, mégis többe kerül, mint gondolnánk. Először is nyersolajból készül, azaz nem megújuló, véges erőforrásból. Egy tonna előállításához 11 hordó (1 hordó = 160 liter) olaj fogy. Másrészt erősen környezetszennyező, a gyártásakor és lebomlásakor felszabaduló üvegházgázok fűtik a légkört, amelyben lassan túlmelegszünk.

Nyilvánvaló, hogy a nejlonzacskók ideje lejárt. A naponta kidobott mennyiséget már képtelen elnyelni a Föld. Csak az EU-ban évente 8 milliárd kerül a szemétbe, és több mint 2 millió autó súlyával egyenlő mennyiség készül.

Váltani kell, de mire?

Addig is tehetünk valamit, amíg hozzánk is eljutnak azok az új találmányok – öt perc alatt lebomló, olajszármazékoktól mentes műanyag zacskó, banánlevelek mint csomagolóanyagok, sőt „műanyagevő baktériumok” –, amelyek a jövőben kiválthatják a nejlonzacskókat.

A legjobb megoldás a papírból és a textilből készült táskák használata. Ezeknek nincs nagy súlyuk, érdemes mindig magunknál tartani egyet. Piacokon, zöldséges boltokban használjunk szájánál összehúzható textilzsákot, amit saját magunk is elkészíthetünk.

Laczkó Zsuzsa írása


Asszonyi sorsok
Sokan vagyunk

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

PEOPLE TEAM-es kapcsolatok

PEOPLE TEAM. Három hét. Kapcsolatok. Szerelem. Kaland. Boldogság. Nyár. Buli. Egyszer élünk elv. Távolság. Nincs olyan PT-s évem, hogy a…
PEOPLE TEAM tábor

Ússz és evezz!

Az egész világot körbejárta Szenilla története, aki mindeddig csak élénk természetéről és arról volt ismert, hogy gondok vannak a rövid…
PEOPLE TEAM tábor

A világ 10 legőrültebb sportja

Miért untatnátok magatokat focival, golffal vagy úszással, amikor létezik feleségcipelés és sajtgurítás is? Összegyűjtöttem a világ legőrültebb sportjait, amikről még…
PEOPLE TEAM tábor

PT All Year, All nyár

Addiktív. A PEOPLE TEAM már négy éve a nyaraim nélkülözhetetlen része. Azzal, hogy a PT-nek vége van, egy kis felkiáltójel…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor
Mix

Senki sem tökéletes

A megfelelő személy számára persze lehetsz tökéletes, de ha jobban belegondoltok, a…