Vége az iskolának!

Mix
PEOPLE TEAM tábor

Hurrá, holnap vége a sulinak! – ujjongott Zsófi. – De azért kicsit szomorú vagyok, hogy elballagok az iskolából.

Utolsó tanítási nap

A 2023/2024-es tanév utolsó tanítási napja pénteken lesz, a tanév 2024. június 21-én ér véget.

Habár akadnak szigorú tanárok, akik még ekkor is dolgozatokat íratnak meg feleltetnek, azért általában ezekre a napokra már a lazulás a jellemző. Ilyenkor sportnapot rendeznek vagy kirándulni mennek, sétálnak a környéken, esetleg piknikeznek egy parkban.

Az utolsó napon lehet enni, inni, társasjátékozni, beszélgetni. Értékelhetjük a tanévet, közösen felidézhetjük az együtt töltött eseményeket, kirándulásokat, versenyeket, ünnepségeket. Ezek alapján készíthetünk osztályújságot vagy blogot, rajzokkal, fotókkal, videókkal tarkítva.

Megtervezhetjük a vakációt. Írjunk bakancslistát a nyári tervekről – majd a következő tanév első napján ki lehet értékelni, hogy mit sikerült ezekből megvalósítani.

Jó játék a kincsvadászat, amikor kisebb tárgyakat elrejtünk az iskola kertjébe, és ezeket térkép vagy rejtélyes utasítások alapján kell megtalálni.

Az utolsó nap lehet akár fordított is, azaz a tanárok és a diákok szerepet cserélnek. Ez csak olyan tanároknak ajánlott, akik nem sértődnek meg akkor, ha a diákjaik kifigurázzák őket; a diákoknak pedig a humor kifejezetten ajánlott, a bántás viszont tilos. Amíg a gyerekek a táblánál tanítanak, addig a tanárok a padban csintalankodhatnak.

Lehet az utolsó nap a jó cselekedetek napja. Titkos „angyalok” köszönjék meg a takarítónő, a konyhásnéni vagy a karbantartó bácsi munkáját.

Átrendezhetjük az osztálytermet, felboríthatjuk az addig megszokott rendet. A padokat rakhatjuk körbe, készíthetünk új dekorációkat. Ennek egyik fontos része a VAKÁCIÓ!!! felirat a táblán, kiegészítve kreatív rajzokkal.

Ballagás

A ballagás az iskolai tanév egyik legutolsó eseménye, amely a felnőtté válást szimbolizálja. A végzősök elbúcsúznak iskolájuktól, tanáraiktól, diáktársaiktól, de tulajdonképpen gyerekkoruktól is.

Az iskolákban jellemzően két időpontban rendezik a ballagást: péntek délután vagy szombat délelőtt. Vannak helyek, ahol ezzel egy időben tartják az évzárót is, másutt ez külön ünnepség.

A ballagást megelőző este egyes helyeken a diákok ellátogatnak tanáraikhoz, és szerenádot adnak nekik. Másutt tanárbúcsúztató ünnepségen köszönik meg a tanárok munkáját műsorral, virággal, ajándékkal.

A ballagáson a nyolcadikosok végigvonulnak az iskola folyosóin és termein, élükön egy zászlóvivővel. A ballagók vállára tarisznya kerül, amelyben pogácsa, só, föld, pénzérme van, valamint az osztály és a tanárok névsora, az iskola fényképe. A családtagok, barátok virággal köszöntik a ballagókat. Ezután ünnepség következik az udvaron vagy a tornateremben, ahol felidézik az elmúlt 8 évet, valamint elbúcsúznak tőlük tanáraik, az iskola vezetői és a hetedikesek.

Jelképes szokás ilyenkor lufit eregetni, de valahol galambot röptetnek vagy fát ültetnek, amelynek ágaira szalagokat kötnek. Ezután családi ebéd vagy vacsora, majd zenés, táncos bankett következik.

Magyarországon az 1870-es években Selmecbányán tartottak ballagást az erdészeti és bányászati akadémia diákjai. Hagyományos ballagási énekek: Ballag már a vén diák, Gaudeamus igitur, Elmegyek, elmegyek, Egyszer véget ér…

Szerző: Tóth Réka


10+1 ok, amiért megéri suliba járni
Nap vagy nap?

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

PEOPLE TEAM-es kapcsolatok

PEOPLE TEAM. Három hét. Kapcsolatok. Szerelem. Kaland. Boldogság. Nyár. Buli. Egyszer élünk elv. Távolság. Nincs olyan PT-s évem, hogy a…
PEOPLE TEAM tábor

Ússz és evezz!

Az egész világot körbejárta Szenilla története, aki mindeddig csak élénk természetéről és arról volt ismert, hogy gondok vannak a rövid…
PEOPLE TEAM tábor

A világ 10 legőrültebb sportja

Miért untatnátok magatokat focival, golffal vagy úszással, amikor létezik feleségcipelés és sajtgurítás is? Összegyűjtöttem a világ legőrültebb sportjait, amikről még…
PEOPLE TEAM tábor

PT All Year, All nyár

Addiktív. A PEOPLE TEAM már négy éve a nyaraim nélkülözhetetlen része. Azzal, hogy a PT-nek vége van, egy kis felkiáltójel…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor
Mix

Sokan vagyunk

– Nagypapa, mi nem fogunk éhezni? – kérdezte Matyi aggódva. – Szerencsére…