A csípős leves legendája

Táborélmény
PEOPLE TEAM tábor

Már sokan hallhattatok a tábori csípős leves legendás erejéről. Tudomásom szerint van a PT-ben néhány bátor ember, aki képes volt megenni egy egész tál levest! Nekem még nem volt szerencsém hozzá, de az utolsó napon biztos össze fogok gyűjteni még két embert, hogy ne kelljen három tállal kidobni, és persze azért, hogy megtapasztaljam, milyen sárkánynak lenni.

A csípős íz Ázsiából származik, ott azért ilyen elterjedt, mert a mostoha körülmények miatt rengeteg a betegség, de mivel a csípős fűszerek fertőtlenítő és vértisztító hatásúak, kevésbé kell tartani a bacilusoktól. Az alkohol is a csípős ízek közé tartozik, mert mint minden csípős étel/ital, ez is forró érzetet kelt a szájban. Persze a túlzott fogyasztása nem tesz jót, mert akár ki is száradhatunk tőle. Híresen égető ételek: csípős töltött paprika, szecsuáni csirkés tészta, mexikói zöldségleves tortillával és tequilával (ijesztően hangzik), és természetesen a jól ismert halászlevet is lehet igencsak csípősen készíteni.

Foglalkozzunk most az egyik legelterjedtebb amerikai csípős ízzel, a csilivel! A csili talán Mexikóban a legnépszerűbb, mert majdnem minden hagyományos ételnek az alkotóeleme. A csiliben található kapszaicin, egy olyan anyag, ami majdnem megegyezik a megfázás elleni gyógyszerek egyik alkotóelemével, a guaifenesinnel, ezért az orvosok gyakran ajánlják arcüreggyulladásban és megfázásban szenvedő betegeiknek. Ezenkívül magas vas-, C-vitamin- és karotinforrás a csili, emiatt lassítja az öregedést.

Érdekességek a csiliről:

– a vörösebb színűek erősebbek,

– a szárított csilipaprika tízszer erősebb a frissnél,

– a legtöbb paprika az ere és a magja eltávolítása után veszít az erejéből, vagy csak egy sima paprika marad. Ezért van, aki csak a magját használja a pikáns íz eléréséhez,

– a kisebbek erősebbek,

– az erősebb példányokhoz érdemes gumikesztyűben hozzáérni, mert a leve marhatja a kezünket,

– vigyázzunk, hogy ne érjen az arcunkhoz vagy kerüljön a szemünkbe,

– ha a csili nagyon éget, tejjel vagy citromos vízzel csökkenthetjük a fájdalmat,

– miután csilivel dolgoztunk, mindig mossunk alaposan kezet!

A csili erejének saját mértékegysége is van, az úgynevezett Scoville-skála, ami az előbb említett kapszaicin mennyiségét mutatja, mert ettől az anyagtól érezzük erősnek.

Biztos hallottatok már a különböző challenge-ekről. 2014 nagy kihívása volt a csilichallenge, aminek a lényege az volt, hogy össze kell rágni egy egész paprikát, a néző meg azon röhöghet, ahogy elvörösödött fejjel víz után ordibál az illető. Mit szólnátok egy csípősleves-challenge-hez a tábor keretein belül?

Zentai Léna

KecskeNEWSás-archívum


Nyolc dolog, ami nem fog hiányozni a régi PT-ből
Cha-cha Budapest-koncert

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Szót adunk a hajléktalanoknak!

Mit csinálnál, ha elvennék a házadat, és a szüleid is elhagynának? Nagyon sok ember az utcára kerül azért, mert nincs…
PEOPLE TEAM tábor

Éretlenek

Az idő sodrásában sokszor rohannak a napok, pedig milyen jó lenne néha megállítani pár órára! Főleg akkor, amikor a középiskolák…
PEOPLE TEAM tábor

Léleksimogató helyek

Jártatok már az aggteleki cseppkőbarlangban, vagy kirándultatok az Őrségben? Néztétek a pusztán vágtató lovakat, esetleg túráztatok a Bükkben? Bicikliztetek a…

KAPCSOLÓDÓ