A középső zsákos ember

Mix
PEOPLE TEAM tábor

Ti is várjátok már a napsütéses, meleg tavaszt? Én február elejétől sürgetném az időt, hogy mielőbb múljon el a hideg tél, és kitavaszodjon. A farsangi mulatságokon túl húsvétig sem maradunk jeles napok nélkül. A három meleghozó névnapját ünnepeljük ekkor.

József, a második vándor

Március közepén, 18-án Sándor kezdi, 19-én József-nap van, 21-én pedig Benedek-napot jelez a naptár. Minden magyar gyerek és felnőtt kívülről fújja a mondást: „Sándor, József, Benedek, zsákban hozzák a meleget.” József, a második meleghozó a legismertebb hármójuk közül. Ez a héber eredetű név a 18. századtól folyamatosan a leggyakoribb férfinevek között van. A 2000-es években Magyarországon a 28–43. legnépszerűbb férfinév. Más nyelvekben is közkedvelt. Sok nyelvben hasonló hangzású, angolul például: Joseph, oroszul Joszif, németül több alakja is van: Joseph, Josef, Joscha, sőt Jupp. Azt tudtátok, hogy a híres olasz zeneszerző, Giuseppe Verdi is ezt a nevet viselte?

A Biblia és a szentek

A vallásos emberek előtt jól ismert, hogy ez bibliai eredetű név, hiszen József, az ács volt a Szent Család feje, Jézus nevelőapja. A katolikus hagyományokban IX. Piusz pápa 1870-ben Szent Péterrel együtt az egyetemes katolikus egyház védőszentjévé nyilvánította. Népszerűségét az is bizonyítja, hogy nemcsak a munkások (asztalosok, favágók) védőszentje, hanem a házasság és a család, valamint az árvák védőszentjének is tartják.

Hagyományok, szokások

Nagyon sok népi hiedelem, jóslás kapcsolódik a József-naphoz. Megfigyelések alapján a következő 40 napi időjárást is megjósolták ekkor. Ha ezen a napon mennydörög, akkor Péter és Pál napján, az aratás és szénahordás idején jégeső várható a határban, viszont jó lesz a bortermés. Ha szivárvány jelenik meg az égen, a széles sárga sáv gazdag búzatermést, a széles piros pedig szintén jó bortermést ígér. Ezen a napon hajtották ki először a jószágot a legelőre, György-naptól pedig már kinn is hagyták egészen őszig. A méhészek számára is fontos volt március 18-a, mert a téli bezárás után ekkor engedték ki a méhrajokat a kaptárakból. Innen származik az alábbi mondást: „Atya, Fiú, Szentlélek, Isten nevibe induljatok, rakodjatok, minden mézet behordjatok!”

A tavasz kezdete

Ezen a napon már a tavasz kezdetét is ünnepelték az emberek. Ezt jelzi a jószág és a méhek kiengedése a szabadba, de a mezőgazdasági munkák megkezdése is. Azt tartották, hogy ha ezen a jeles napon elkezdik a szántást, jó termés lesz. Kezdődhetett a borsó, a fehérbab, a zab és a répa vetése is. Örömteli esemény a fecskék és a gólyák visszatérése a hosszú útjukról. Népi megfigyelések szerint József-napon szólalnak meg először az énekesmadarak (bár a pacsirták már február 19-én, Zsuzsanna-napon). Ezt azzal magyarázták, hogy „Szent József kiosztotta nekik a sípot”.

A bukovinai magyarok körében igazi ünnepnap volt, a tavasz első napját ünnepelték munkatilalommal. Dunaszerdahelyen pedig az iparosok ünnepének tartották, és céhes zászlóikkal vonultak a templomba.

Laczkó Zsuzsa írása


A Földnek az órája
10 dolog, amiért jó alacsonynak lenni

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Pókok! Pókok!

Kannibálok, pókok és mobillal fotózás. A PEOPLE TEAM egykori táborozóját kérdeztük, aki ma már táboroztató. Heni mesélt a PT-s élményeiről.…
PEOPLE TEAM tábor

Mit tesz az éhség az emberekkel…

Az egész táborban csend uralkodik. Már csak az előző harc nyertesei fosztják ki a büfét, legalábbis azt, ami még maradt.…
PEOPLE TEAM tábor

Kilenc éve PT

Egy „PT-veterán” interjúja következik. Gergővel szinte biztosan összefutsz a PEOPLE TEAM nyári táborában. Mutatkozz be, kérlek! Sziasztok! Nem. Na jó,…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor
Mix

Csalni nem ér

Kedves Jézuska és munkatársai! Nagyon remélem, hogy idén eljuttok hozzánk! Jézuska, a…
PEOPLE TEAM tábor
Mix

Ünneplőruha

Szinte sejtettem. Anya már megint a ruháimat pakolja ki a szekrényből, s…