Együttműködés

Mix
PEOPLE TEAM tábor

Zsanett boldogan érkezett meg a PEOPLE TEAM tudóstáborába. Izgatottan várta, hogy vajon milyen lesz az első nap.

Andi, a csoportvezető már nagyon várta a csapatot.

– A mai napon egy igazán izgalmas feladattal készültem nektek – fogadta a gyerekeket a hangár mögötti füves területen.

A tudóstáboros csapat körbenézett, és kíváncsian összesúgtak, hogy vajon mi lehet olyan érdekes egy üres mezőben.

Andi csak mosolygott, majd mesélni kezdett:

– 2018 óta hazánkban is, legalábbis bizonyos körökben, fontossá vált a beporzók munkája. Ezért március 10-én tartják a beporzók napját. Hogy miért is fontos ez? Holnap elmegyünk egy méhészetbe is, ahol majd még inkább látni fogjátok az apró kis lények fontosságát. Valaki tudja-e, hogy mi is az a beporzás?

Zsanett azonnal a magasba csapta a kezét:

– Én tudom! Amikor a virágpor a porzóról átkerül a bibére.

– Valahogy így, igen. A lényeg, hogy a növényeknek is szükségük van segítségre. Ezt pedig az apró bogarak, rovarok nyújtják nekik.

– Nem a méhek? – szólt közbe csodálkozva Patrik.

– Nem csak a méhek. Igen, a legtöbben úgy gondolják, hogy a kis zümmögők a legnagyobb beporzótársaság, de nem így van. Rengeteg más repkedő rovar és bogár és egyéb állatka van, aki segít a növényeknek a beporzásban – magyarázta Andi.

– Például a lepkék! – kiabálta be Zsanett.

– Igen, a lepkék is. Ha már itt tartunk, vajon tudja-e valaki, hogy 2024-ben ki is lett az év beporzója? – nézett körbe a társaságon Andi.

– Biztos az is fullánkos – nevetett Patrik.

– Nem. Egy egészen csendes kis rovar – próbált segíteni Andi.

– Valamilyen lepke? – érdeklődött Zsanett.

– Igen, már nagyon közel jársz. A kérdés, hogy milyenfajta lepkék nyerték el idén ezt a címet.

– A káposztalepke – kacagott közbe Dani.

– Nem. De akkor inkább megmondom, hogy másra is jusson idő. A 2024-es év beporzói a boglárkalepkék. Nagy tapsot nekik! – kiáltotta, mint egy tévés bemondó, Andi.

A csapat nagy tapsban és éljenzésben tört ki.

– Azok hogy néznek ki? – kérdezte Zsanett.

– Mindjárt keresünk párat – dobálta a gyerekek kezébe a hálókat Andi, és már szaladtak is, hogy felfedezzék a PEOPLE TEAM táborának pillangóállományát.

A beporzók napja nem csupán azért fontos, hogy megemlékezzünk egy újabb dologról. Tudnunk kell, hogy a zöldségek és gyümölcsök megterméséhez bizony szükség van a beporzásra. Ezen apró bogarak, rovarok nélkül nem lenne se eper, se alma, se brokkoli. A természet működésének alapvető része, és nem csak egyszer egy évben kell erre figyelnünk. Ilyenkor inkább nyomatékosítanunk kell a többiekben, hogy gondoskodjanak a természetről, és akkor a természet is gondoskodni fog rólunk.

Lejegyezte: Kovács Dalma


Matyi hűtőszekrénye
A Földnek az órája

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Pókok! Pókok!

Kannibálok, pókok és mobillal fotózás. A PEOPLE TEAM egykori táborozóját kérdeztük, aki ma már táboroztató. Heni mesélt a PT-s élményeiről.…
PEOPLE TEAM tábor

Mit tesz az éhség az emberekkel…

Az egész táborban csend uralkodik. Már csak az előző harc nyertesei fosztják ki a büfét, legalábbis azt, ami még maradt.…
PEOPLE TEAM tábor

Kilenc éve PT

Egy „PT-veterán” interjúja következik. Gergővel szinte biztosan összefutsz a PEOPLE TEAM nyári táborában. Mutatkozz be, kérlek! Sziasztok! Nem. Na jó,…

KAPCSOLÓDÓ