Bányászmúzeum 2.

Mix
PEOPLE TEAM tábor

A Bányászmúzeumot szeretném bemutatni neked a mai alkalommal. Találsz magadnak olyan állomást, termet, amely leköt. Sőt, mindenki találni fog olyat, amely megfogja kortól és nemtől függetlenül. 1800 forint a felnőtt-, 1200 a diák- és a nyugdíjasjegy, a kisvonatozás 500 forint. Kérhetsz ingyenes tárlatvezetést.

Mikor olvastam a versenyfelhívást, bevallom, én is unalmasnak tartottam először a szénbányászatot. Veszélyesnek, még monotonnak is. De több ennél: időutazás, nosztalgia, tanulás egyszerre. A jegy megvétele után visszatérsz a múltba. A 70-es, 80-as évek hangulata, a „legvidámabb barakk” érzése is visszaköszön a helyszínen. A felelősség és az egymásért, a másik bányászért való aggódás szintén. Azért hiteles minden, mert azok az emberek vezetnek körbe, akik valaha itt dolgoztak. A fogadóépület az első állomása versenyünknek, de a körbejárást is itt érdemes kezdeni. A szénképződés folyamatával ismerkedhetsz meg, és az egyes fázisokat is szemügyre veheted. Idővonal segít feleleveníteni a bánya történetét. A szenesedés folyamatának helyes sorrendjét kapta feladatnak a csapat, és a teljes megoldás 1000 kg szenet ért. Már ennél a résznél teljesen átszellemültek a gyerekek, pedig a java ezután következett. Térkép segítségével haladtak tovább, ez okozott némi fejtörést, de aztán rátaláltak a helyes útra. Plakátok, jelmondatok idézték fel a dolgozók mindennapjait. Tudtad, hogy nők is dolgoztak itt? Nem az aknában, hanem fent, irodai feladatokat és a szén osztályozását végezték. A régi üzemi épület rendkívüli dolgokat tartogatott. Külön szobát tartanak fenn az írógépeknek, az 1937-től használtaknak, telefonoknak, rádióknak. Néha a csendben megszólalt egy-egy telefon, rádió, amely jelentést tett, vagy csak a lent lévő társak hogylétéről érdeklődik. Hátborzongató és izgalmas egyszerre. Ehhez az időutazáshoz nem kell időgép.

Az ásványkiállítás, a mérnöki eszközök szintén külön helyiséget kaptak, a fúvószenekar relikviáival, díjaival együtt. Az eredeti diszpécserközpont komoly feladatot tartogatott, két tanuló fentről végezte az óránkénti ellenőri feladatokat, a másik kettő pedig a bányában tartózkodott, és a műszerekről adatokat diktált be. A szerszámok, műszerek fejlődésének bemutatása nagyon látványos, eredeti dokumentumok a faliújságon, a közös térben található, beöltözött bányászbábuk még hitelesebbé tettek mindent. Folytatjuk!

Kropokné Kiss Éva

Bányászmúzeum
Bányászmúzeum 3.

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Szót adunk a hajléktalanoknak!

Mit csinálnál, ha elvennék a házadat, és a szüleid is elhagynának? Nagyon sok ember az utcára kerül azért, mert nincs…
PEOPLE TEAM tábor

Éretlenek

Az idő sodrásában sokszor rohannak a napok, pedig milyen jó lenne néha megállítani pár órára! Főleg akkor, amikor a középiskolák…
PEOPLE TEAM tábor

Léleksimogató helyek

Jártatok már az aggteleki cseppkőbarlangban, vagy kirándultatok az Őrségben? Néztétek a pusztán vágtató lovakat, esetleg túráztatok a Bükkben? Bicikliztetek a…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor
Mix

Az éltető víz

Elgondolkodtatok már azon, hogy mit jelent számunkra a víz? Ha eddig még…