Matyi hűtőszekrénye

Mix
PEOPLE TEAM tábor

– Nagyapa, tudod, mit szeretnék születésnapomra? – kérdezte Matyi.

– Mit, kisunokám?

– Egy új hűtőszekrényt.

– Minek az neked? – csodálkozott Nagyapa.

– Azt mondta az óvó néni, hogy egy hűtőszekrénnyel sokat spórolhatunk, mert az energiatakarékosabb. Akkor több pénzetek marad, és vehetnétek nekem egy olyan klassz bicajt, mint a Gergőé. Nagyapa, amúgy mi az, hogy energiatakarékos?

– Kevesebb áramot fogyaszt egy gép. Nemcsak a hűtő, de a mosógép vagy a bojler is lehet energiatakarékos.

– Mesélj erről, Nagyapa!

– Rendben, ülj ide mellém!

Energiatakarékosság

– Energia az áram, a víz, a fűtés. A világon egyre több ember él, tehát egyre több energiára van szükségünk. Az egy főre eső erőforrás ezzel együtt csökken. Gondolj csak bele, neked természetes, hogy kinyitod a csapot, folyik az ivóvíz, ha fázol, feljebb kapcsolod a fűtést. Sajnos nagyon sok helyen ez nem így van. Ezért kell spórolnunk, környezettudatosabban élnünk.

Nemzetközi energiatakarékossági világnap

Március 6-án van a nemzetközi energiatakarékossági világnap, amelyhez 2000 óta Magyarország is csatlakozott. Ez felhívja a figyelmet a problémára, az emberek felelősségére. Előfordulhat, hogy hétköznapi szokásainkat, kényelmünket többre tartjuk, mint a környezettudatosságot. Kis lépésekkel, a magunk módján sokat tehetünk egy élhetőbb jövőképért. A cél, hogy a közösség érdekében kis odafigyeléssel sok energiát spóroljunk, ezzel a pénztárcánkat is kíméljük.

Mit tehetünk mi?

Télen a háztartások a felhasznált energia 50-75 százalékát fordítják fűtésre, tehát a kiadások legnagyobb tételét télen a fűtési számla jelenti. Odafigyeléssel spórolhatunk. Szeretjük a meleg otthont, de nem szükséges a 25 fok. A nappaliban elég 20-22 fok, a gyerekszobában kicsit melegebb, a hálószobában hűvösebb. Figyeljünk oda az ajtók, ablakok szigetelésére, ne az utcát fűtsük!  Ahol van kályha, fát használjunk!

Magyarországon egy ember átlagosan 150 liter vizet használ el naponta. Ennek majdnem fele feleslegesen ivóvíz. A legkézenfekvőbb, hogy ne csepegjen a csap! Fürdés helyett zuhanyozzunk! Felmosáshoz, WC-öblítéshez, locsoláshoz használhatunk úgynevezett szürke vizet is. A kert öntözéséhez pedig fogjuk fel az esővizet.

A pénztárcánkat is kíméljük, a Föld is jól jár, ha csökkentjük az áramfogyasztást. Amikor kimegyünk a szobából, kapcsoljuk le a villanyt, ha nem nézzük a tévét, zárjuk el! Ma már számos olyan megoldás létezik, amellyel automatizálható a használaton kívüli készülék.

Kevesebb rezsi

A rezsiszámlát csökkenthetjük, ha lecseréljük régi, elavult, sokat fogyasztó készülékeinket, hűtőszekrényt, mosógépet, bojlert. Egy igazán energiahatékony kombinált hűtőszekrénnyel és automata mosógéppel évente akár több tízezer forintot is spórolhatunk. A 10 év körüli hűtők átlagosan évi közel 400 kilowattórát használnak, míg egy fagyasztós A+++ csak 149-et. A mai korszerű mosógépek nagyobb töltet mosásához sokkal kevesebb vizet használnak. Az energiaszámla esetén is nagy a különbség. Egy régi mosógép akár 2,5-szer többet fogyaszt, mint a ma kaphatók. Ügyeljünk arra, hogy tele legyen a mosógép, ne indítsuk el egy-két ruhával!

– Tehát, Matyikám, hogyha ezután nem folyatod a vizet fürdéskor, beszélhetünk a bicajról!

Szerző: Tóth Réka


Ki az igazi barát?
Együttműködés

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor gyerekszemmel

Summerhill: iskola másként

A Summerhill Iskola Suffolkban, Angliában található. Alapítója Alexander Sutherland Neill skót pedagógus, oktatáselméleti szakember, a XX. század egyik legjelentősebb iskolakritikusa.…
PEOPLE TEAM tábor

Aki legyőzte a sárkányt

A híres tavaszi névnapok (Gergely, Sándor, József, Benedek, Gábor, Tibor, Márk) között jelentős helyet foglal el a György-nap április 24-én.…
PEOPLE TEAM tábor

Ápolók világnapja

– Nagymama, képzeld, már neked is van világnapod! – lelkendezett Matyi. – Nekem? Mikor és miért? – állt meg Nagymama kezében az…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor
Mix

Hová szökik?

Az idei évünk szökőév, a naptárunk 2024. február 24-ét szökőnapként jelöli. Ez…
PEOPLE TEAM tábor
Mix

Orsolya–nap

Orsi idegesen lapozgatta a telefonját a táborban. Anna huppant mellé az ágyra,…