Mátyás és a pszichológia

Mix
PEOPLE TEAM tábor

A 15. században még nem létezett a pszichológiatudomány. Az emberek viselkedését sem vizsgálta senki. Annyit állapítottak meg valakiről, hogy hirtelen haragú vagy nyugodt. A fiatalok, kamaszok problémáival sem törődött senki. A megélhetés, a háborúk, járványok túlélése kapott központi szerepet a mindennapokban.

Mégis érdemes eljátszani a gondolattal, hogy például Hunyadi Mátyás milyen lelkületű fiatalként lépett trónra, és az őt ért tragédiák milyen emberré formálták jellemét.

Gyermekkora viszonylag nyugodt volt, bár apját ritkán látta, mert az folyton harcolt a törökkel. Neveltetésére kiemelt figyelmet fordítottak, nyelveket tanult, a korszak általános ismereteit és katonai képzést is kapott. 13 éves volt, amikor apja, 14, amikor bátyja meghalt. Ő maga fogságba esett. Gyászolnia kellett volna, ezzel szemben a saját életéért is retteghetett Prágában. Biztos, hogy ez bizalmatlanságot és gyanakvást váltott ki nála.

A megkoronázása után sem nyugodhatott meg, mert egy országot kellett irányítania, sereget vezetnie, háborúkat vívnia és támogatókat szereznie 15 évesen. A legitimizáció is nyugtalanította, mert a magyar szokásjog szerint a Szent Koronával, Székesfehérváron az esztergomi érsek koronázza a legitim magyar királyt. Ez 1464-ben következett be. Azután pedig a trónutódlás kérdése emésztette.

Biztosan az is teher lehetett számára, hogy a „törökverő” fia. Napjainkban is az apjához hasonlítják, mi lehetett akkor, amikor friss volt a „nándorfehérvári győző” emléke?

Olyan problémákat látunk, amelyeket egy felnőttnek is nehéz feldolgozni és megoldani, hát még egy kamasznak.

Bizalmatlan, hirtelen haragú embernek tartották Mátyást, a néhány mozzanat, amelyet kiragadtam, alátámasztja ezt a jellemrajzot. Mégis mindig úrrá tudott lenni az őt körülvevő káoszon, úgy, hogy a saját érdekeit háttérbe szorította.

Kropokné Kiss Éva

Isteni színjáték
Hazudj, ha tudsz!

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Az utolsó napok

3 hét. Viszlát, PT! Amikor anyukám megkérdezte, hogy szeretnék-e három hétre jönni, tényleg annyira örültem, hogy sikítoztam és ugráltam, aztán…
PEOPLE TEAM tábor

Tábor, rendben. Na de milyen?

A suli végét követően sokaknak fő a feje, hogy a gyereküknek vajon milyen tábor lenne a legmegfelelőbb. Milyen az, ahol…
PEOPLE TEAM tábor

Etológus járt a PT táborában!

Az állatokat mindenki szereti, ugye? De hogyan érthetjük meg a viselkedésüket? A programról Csütörtökön a PT táborába Katinka, az etológus…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor
Mix

Csalni nem ér

Kedves Jézuska és munkatársai! Nagyon remélem, hogy idén eljuttok hozzánk! Jézuska, a…
PEOPLE TEAM tábor
Mix

Hajrá, magyarok!

Azt mondjuk, hogy a magyar sportnemzet. Sokan űznek különféle sportokat amatőr vagy…