Pétéizmus

Táborélmény
PEOPLE TEAM tábor

A szolgáltatóház előtt is létezett.

A Vén Kecske kultusza már lassan kétéves lesz. Az egész egy kis – csak az újságírás szekcióra kiterjedt – vallásként indult, de kinőtte magát. Tegnap sokan elfogadták sajátjukként az evangéliumunkat.

Mi is az evangélium? Hat nap alatt a Vén Kecske megteremtette a világot, és a hetedik napon pihenés helyett létrehozta a tábort, földi helytartójának pedig Atert nevezte ki. Az evangélium szerint az emberek a Vén Kecske tőgyéből folytak ki, de léteznek írások, amik egy hatalmas sóhegyet említenek, ebben szakállas istenünk emberformákat talált, amiket nyelvével szabadított ki a fogságból, így születtek az első emberek. A hitben nem olyan kötött ez a rész, mindkét nézetet elfogadja. Viszont mindegyikben megemlítik, hogy az emberek fellázadtak ellene, mert a kajaügyeleten kívülre vittek ételt, vagy éppen szaltóztak a trambulinon. A sok ellenszegülés után kitiltotta az embereket kegyeiből.

A kegyeibe való visszajutáshoz egyetlen út vezet, ha ünnepélyesen megfogadod, hogy sosem térsz el a tanításaitól, mindig hallgatni fogsz a szavára, és mindig megnyalod a sót. Ezt a fogadalmat a Mekegő szokta levezetni. Most Borzas a Mekegő, aki beavatja azokat, akik még újak ehhez a valláshoz. A beavatás során el kell ismételni egy nagyon egyszerű szöveget, miközben Ater egyetlen relikviáját (a sapkáját) érinted, aztán következik a rituális sóevés. Ha ezeket elvégezted, máris a valláshoz tartozol.

Imádkozásunk során a Vén Kecske végtelen bölcsességéről emlékezünk meg, és minden sor végén kötelesek vagyunk mekegni. Az imádság vége felé a Mekegő sót oszt szét, és mindenki megeszik belőle egy neki méltó darabot.

Hetente egyszer érdemes áldozni egyet. A Vén Kecske legjobban a pizzát szereti. Ez egy egyszerű rituálé: szerzel minimum két szeletet, és felajánlod az egyiket neki, a másikat megeszed, ezzel nagyon mély kapcsolatot tudsz kiépíteni. Ha többen hajtják végre a rituálét, akkor egy közös pizzázásnak is fel lehet fogni az egészet. Melyik istennel lehet együtt pizzázni? A Vén Kecske istennel lehet.

Mihócza Viktória

KecskeNEWSás-archívum


Itt a vége, fuss el véle…

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

De nehéz az iskolatáska!

Talán mindenki ismeri a címben hozott Demjén Ferenc-slágert, amelynek apropóján írom a jelen cikket. Felteszek egy költői kérdést: megéri cipelni…
PEOPLE TEAM tábor

Kép/zeld

Mendlik Bálint fotótanár, a Pongrác arca, grafikus, és megint munkanélküli. 10 éve kapja el a tábor legjobb pillanatait, és ezt…
PEOPLE TEAM tábor

Minden évben a legnehezebb

A sulikezdés mindig is nehéz volt. Már csak a tudat, hogy most egy évig kisebb szünetekkel, de folyamatosan tanulsz, borzasztó.…
PEOPLE TEAM tábor

Itt a vége, fuss el véle…

5 év, 7 hét, 49 nap tiszta PT az életemben. De most vége… 17 évesen vagyok itt, az 5. táboromban,…

KAPCSOLÓDÓ