Nem jó ötlet éreztetni a gyerekekkel, hogy hiányoznak

Terefere
PEOPLE TEAM tábor

A táborozás legfőképp a barátkozásról és a kikapcsolódásról szól. Érthető, ha a szülők ennek ellenére is aggódnak a táborozó gyermekükért, mégsem javasolt hosszan telefonálni és a hiányukat éreztetni velük – így mindkét fél, a felnőttek és a gyerekek is könnyebben viselik a távolságot. A PEOPLE TEAM (PT) egyik tanárával, Zsókával beszélgettünk.

Miért fontos a táborozás?

A táborozás fejleszti a gyerekek szociális érzékét, hatalmas élményt nyújt, amire mindig emlékezni fognak, és kimozdítja őket a komfortzónájukból. Egy tábor lehetőséget ad arra, hogy új dolgokat tanulj, hogy új embereket ismerj meg, és hogy életre szóló barátságokat köss. Izgalmas program a nyárra egy tábor, ahol kreatív dolgokat alkothatsz és felhőtlenül jól érezheted magad.

Milyen volt az első táboros élményed?

Debrecenben voltam lovastáborban. Mivel elég kicsi voltam még (kb. 10 éves), nem sok mindenre emlékszem, viszont a hangulata nagyon megmaradt, elképesztően jól éreztem magam egy héten keresztül a lovak társaságában, olyan emberekkel körülvéve, akik ugyanúgy odavannak ezekért az állatokért, mint én.

Adj tanácsokat első táborozóknak!

Gyere el! Nagyszerű lehetőség, sok barátot szerezhetsz, és rengeteg felejthetetlen élményt. Legyél bátor és közvetlen, vegyél részt a szabadidős programokban, és érezd jól magad!

Milyen tanácsokat adnál a szülőknek?

Gyógyszereket, naptejet, szúnyogriasztót érdemes pakolni a gyerekeknek. Nem túl jó ötlet hosszasan telefonálgatni a gyerekekkel a tábor folyamán, vagy éreztetni velük, hogy mennyire hiányoznak a szülőknek, mert attól kialakulhat honvágy is.

Volt honvágyad táborlakóként? Ha igen, hogyan kezelted?

Igen, előfordult már olyan, hogy honvágyam volt egy tábor során. Ebben az esetben felkerestem az egyik számomra szimpatikus táboroztatót, és beszélgettem vele erről. Ő megnyugtatott engem, és bátorított arra, hogy vegyek rész a többiekkel a közös programokban, próbáljam meg jól érezni magam, és tereljem el a figyelmemet. Ez bevált.

Hogyan kezelnéd egy gyerek honvágyát?

Beszélgetnék vele sokat arról, hogy miért van honvágya, próbálnám jobban bevonni a közös programokba. Ha tartósabb a honvágy, esetleg felhívnám a szüleit, és megkérdezném, hogy mivel tudnám felvidítani vagy megnyugtatni.

Sikerült táborban hosszú távú barátságokat kötnöd?

Igen, sikerült. Három éven keresztül jártam egy filmestáborba, és itt rengeteg jó fej emberrel volt alkalmam megismerkedni, akiknek hasonló az érdeklődési köre, mint az enyém. Sokakkal közülük még a mai napig tartjuk a kapcsolatot.

Milyen új ismereteket köszönhetsz a táborozásnak táboroztatóként?

Remélem, sok embert megismerhetek, és rengeteg új barátom lesz. Kipróbálhatom majd, hogy hogyan tudom átadni a szakmai tudásomat, amit az egyetemen szereztem, és találkozhatok pár hasonló érdeklődési körű emberrel.

A legtutibb táboros program a…

Háromszor voltam a Balaton-parton táborozni, és itt gyakran előfordult, hogy elmentünk fürdeni. A nyári melegben egy strandolás szabadidős tevékenységnek tökéletes szerintem.

Táboroztatóként mit vársz a tábortól?

Szeretném fejleszteni saját magamat minden téren: továbbadni az egyetemen megszerzett tudásomat és tapasztalataimat, megkedveltetni a gyerekekkel a filmkészítést, és megtanítani őket annak minden apró, izgalmas részletére.

Ha egy gyerek halálra bosszant, mi a megoldás?

Megpróbálok megnyugodni, és higgadtan kezelni a helyzetet, vagy beszélgetni vele. Ha ez nem működik, segítséget kérek a többi táboroztatótól.

Mondj 10 hozzávalót a cool táborhoz!

1. Jókedv
2. Játékok
3. Barátok
4. Új dolgok tanulása
5. Biztonság
6. Napsütés
7. Jó fej tanárok/táboroztatók
8. Sok nevetés
9. Izgalmas szabadidős programok
10. Élmények

Melyik volt a legjobb tábori pillanat?

Egyszer voltam egy művészeti táborban, ahol volt tánc, zene, film- és színészképzés. Már önmagában az is nagyszerű élmény volt, hogy ilyen közegben lehettem, de a táboroztató tanárok az utolsó este készültek nekünk egy kis extra meglepetéssel. Írtak nekünk egy dalt a tábori élményekről, amit el is énekeltek néhány hangszer kíséretében.

Fantasztikus sikerélményed volt gyerekekkel, amikor…

Anyukám a Miskolci Nemzeti Színházban dolgozott, én pedig rendszeresen bejártam a munkahelyére hozzá, és itt sokszor előfordult, hogy én vigyáztam a színészek gyerekeire, amíg ment az előadás vagy a próba. Egész jól kijöttem velük, sokat játszottunk meg beszélgettünk.

Tartasz valamitől?

Attól, hogy a gyerekek nem fognak rám hallgatni, esetleg nem lesz számukra elég izgalmas a foglalkozás, amit tartok, és nem tudom majd őket lekötni.

Mire vagy kíváncsi a táborral kapcsolatban?

Hogy milyen lesz életem első olyan tábora, amelyben nem táborozóként, hanem táboroztatóként veszek részt.

Mit fogsz bebizonyítani magadnak?

Képes vagyok felnőttként viselkedni, ha a helyzet úgy kívánja, és rám lehet bízni fontos, felelőségteljes feladatokat is.

Életem egyik legkülönlegesebb élményében volt részem
A tábor a nyár legkirályabb része

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Haj, Villő!

– Képzeld, jött egy új kislány az oviba! – újságolta Nagypapának Matyi. – Tényleg? Hogy hívják? – Villő. – Hát…
PEOPLE TEAM tábor

Mi lenne, ha a tábor télen működne?

Igencsak érdekes lenne, ha a PEOPLE TEAM-tábort télen tartanák. Most erről írok néhány mondatot. Ha most tél lenne, nyilván nem…
PEOPLE TEAM tábor

A császárkalács tovább hasít

Két évvel ezelőtt írtam egy igényes nyelvezetű cikket egy zenekarról, a Caesar’s Breadről. Néhányan biztosan emlékeznek rá, ugyanis rajtam kívül…

KAPCSOLÓDÓ