Találkozás önmagunkkal

Terefere
PEOPLE TEAM tábor

A nyári táborokat nem csak amiatt szeretik a gyerekek és a szüleik, mert a vakáció egy részét biztonságos környezetben tölthetik a diákok. Egy korábbi táborozóval, ma már PEOPLE TEAM-es kismókussal, Lenivel a táborozás előnyeiről beszélgettünk.

Miért fontos a táborozás?

A táborozók és a szervezők is kiszakadnak a mindennapokból. Nem kell megfelelni senkinek, nincsenek elvárások. Mindenki önmaga lehet. Egy táborban nagyon könnyű megismerni az embereket, mert őszinték, és olyannak mutatják magukat, amilyenek valójában. És talán ami még fontosabb, egy táborban találkozhatunk önmagunkkal, ha merünk őszinték lenni. A tábor egy élményekkel teli, ön- és társismereti utazás.

Milyen volt az első táboros élményed?

Nyolcéves voltam, amikor az első osztály utáni nyáron elmentem az iskolai táborba. Nem emlékszem extra programra, elég egyszerű tábor volt. Ami megmaradt, hogy a hét elején induló hatfős szobából a hét végére csak én maradtam. Mindenki hazament a honvágya miatt. Én nem akartam, mert jól éreztem magam.

Adj tanácsokat első táborozóknak!

Ez a hely érted van, merj önmagad lenni! Ne félj, mi azért vagyunk itt, hogy vigyázzunk rád. Merj nyitni az új emberek felé! Ha bármi gond van, szólj nekünk!

Milyen tanácsokat adnál a szülőknek?

Ne izguljon, a gyereke jó kezekben lesz. Ha a gyereke nem keresi a héten, az azért van, mert jól érzi magát. Ne hívogassa, mert kizökkenti. Pihenje ki magát!

Hogyan kezelnéd egy gyerek honvágyát?

Megkérdezném tőle, hogy pontosan mi hiányzik neki, és az miért olyan fontos számára. Megpróbálnék konkrétumot keresni a táborban, amivel pótolható, párhuzamba hozható a hiányérzete. A beszélgetés után elhívnám játszani.

Ha volt rossz tapasztalatod vagy élményed táborozáskor, hogyan és milyen segítséggel sikerült átlendülni rajta?

A táboroztatók közötti konfliktusok nehezek tudnak lenni. Erre szerintem az a megoldás, hogy őszinték legyünk, és megbeszéljük. Ami fontos, hogy ebből a gyerekek ne érzékeljenek semmit.

Sikerült táborban hosszú távú barátságokat kötnöd?

Igen, a barátaim nagy részét táborban ismertem meg. Egy 20 fős közösség alakult ki, akikkel az egyik tábort szerveztük. Az elmúlt két évben már nem volt tábor, de a csapat ugyanúgy összejár.

Milyen új ismereteket köszönhetsz a táborozásnak táboroztatóként?

Legjobban az új táboroztatói ismereteket várom. Sosem voltam még ilyen szervezett és nagyszabású táborban, mint a PEOPLE TEAM. Nagyon kíváncsi vagyok, hogyan működik, hogy hogyan lehet ennyi embert koordinálni. Remélem, hogy a pedagógiai és a szociális készségeim is fejlődnek majd.

Mi a kedvenc helyed a táborban?

Minden táborban a „nagy közös tér” a legjobb – ez a PT-ben a hangár. Itt történik minden. Az étkezések. A legjobb beszélgetések. Kártyázások. Zenélések. Szeretek leülni ezen a helyen, és nézni a többieket, hogy milyen felszabadultak.

Táboroztatóként mit vársz a tábortól?

A szokásos „hazaértem” érzést. A „boldog fáradt” érzést. Új táboroztatói tapasztalatokat. Mély beszélgetéseket. Barátságokat és kapcsolatokat. Önmagam mélyebb megismerését. Kalandokat és sok nevetést.

Ha egy gyerek halálra bosszant, mi a megoldás?

Attól függ, hogy milyen okkal csinálja. Ha csak az a gond, hogy nem tudja magát lekötni, segítek megkeresni azt a programot, ami tetszik neki. Ha szándékosan bosszant, elmondom neki, hogy ez nekem rossz, és megkérem, hogy ne tegye. Ha nem változik a helyzet, szólok egy szervezőnek.

Mondj 10 hozzávalót a cool táborhoz!

– Vidám, eltökélt szervezőcsapat
– Felszabadult gyerekek
– Zene
– Sportolási lehetőség (feszültséglevezetésre is)
– Nagyadag ebéd (vagy repeta)
– „B terv”
– Táboroztatók spontán ötletei
– Táboroztatók határozottsága (pl. egy programnál)
– Sok játék
– Hosszú, őszinte beszélgetések

Fantasztikus sikerélményed volt gyerekekkel, amikor…

Egyik táborban a csoportomban volt egy autista kisfiú, aki az első két nap meg sem szólalt. A hét folyamán végignéztem, ahogy feloldódik és egyre többet nevet. Az utolsó nap odajött hozzám, megölelt, és mondta, hogy nem szeretne még hazamenni.

Tartasz valamitől?

Az angoltudásom nincs a megfelelő szinten a táborhoz. Van nyelvvizsgám, és a hétköznapi beszédet megértem, de gyakran nehéz megszólalnom.

Mire vagy kíváncsi a táborral kapcsolatban?

Milyen lesz egyedül bekapcsolódni egy már működő közösségbe és működő táborba. Eddig csak olyan közösségekben voltam, akikkel együtt nőttünk fel, vagy volt ott ismerősöm.

Mit fogsz bebizonyítani magadnak?

Meg merem mutatni önmagam ismeretleneknek is, és hogy tudok nyitottan és elvárások nélkül menni a táborba.

Furgonnal vittek le a táborba
Életem egyik legkülönlegesebb élményében volt részem

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor gyerekszemmel

Summerhill: iskola másként

A Summerhill Iskola Suffolkban, Angliában található. Alapítója Alexander Sutherland Neill skót pedagógus, oktatáselméleti szakember, a XX. század egyik legjelentősebb iskolakritikusa.…
PEOPLE TEAM tábor

Aki legyőzte a sárkányt

A híres tavaszi névnapok (Gergely, Sándor, József, Benedek, Gábor, Tibor, Márk) között jelentős helyet foglal el a György-nap április 24-én.…
PEOPLE TEAM tábor

Ápolók világnapja

– Nagymama, képzeld, már neked is van világnapod! – lelkendezett Matyi. – Nekem? Mikor és miért? – állt meg Nagymama kezében az…

KAPCSOLÓDÓ