Önkéntesség kötelezően?

Mix
PEOPLE TEAM tábor

Az úgy van, hogy ami kötelező, azt utáljuk. Ha fél kiló csokit kell betermelnünk, még azt sem szívesen tesszük, ha valaki ránk találja erőszakolni. Hogy az iskolai dolgokról ne is beszéljünk! A kötelező olvasmányoktól kezdve magáig a suliba járásig nem szeretünk semmit, pedig igazából ezek annyira nem is szörnyűek. Most, hogy az önkéntességet is kötelezővé tették a középiskolákban, és ötven óra elvégzett közösségi szolgálatot kérnek az érettségihez, részben maga az önkéntes szó is értelmét veszítette. De mi is az önkéntesség, és mire jó ez valójában?

Az önkéntes munka olyan tevékenység, amit másokért végzünk, ellenszolgáltatás nélkül. Nem kell mindjárt hatalmas dolgokra gondolni: ha megsétáltatod a szomszéd kutyáját, vagy éppen korrepetálsz egy diákot, az mind-mind önkéntes munka. Természetesen lehetőség van rengeteg különböző karitatív tevékenység közül válogatni: rászoruló emberek (és állatok) mindenhol vannak, mi pedig segítséget nyújthatunk nekik, és ha szeretnénk ezzel komolyabban foglalkozni, akár szervezetekhez is csatlakozhatunk. Persze, ez nem egyedül a rászoruló félnek jó: az önkéntességben azért lelik sokan örömüket, mert fejleszti a szociális érzékenységet, és mert egyszerűen jó érzés az, hogy már megint tettünk valami hasznosat és emberségeset. Ez az oka annak is, hogy a középiskolákban bevezették az ötvenórányi közösségi szolgálatot, amire a diákok többsége mégis nyűgként, szükséges rosszként tekint. Pedig az önkéntesség által – akár muszájból csináljuk, akár nem – rengeteg tapasztalatot szerezhetünk: könnyíti a kommunikációs készséget a különböző korcsoportok és társadalmi osztályok tagjai között, és nem mellesleg nagyon sok embert ismerhetünk meg. És az sem utolsó szempont, hogy az önkéntes munka pluszpontot jelenthet a felsőoktatásba való felvételizéshez, és az állásinterjúknál is figyelembe veszik, hiszen ez megbízhatóságot, talpraesettséget sugall.

Önkéntes munkalehetőségekből nagyon sokféle van, így ha szeretnél belekezdeni (akár a kötelező közösségi szolgálatodba), rengeteg opció áll a rendelkezésedre.

– Gyerekekkel soha nem lehet mellélőni. Ha szereted a gyerekeket, bölcsődében, óvodában, gyerektáborban garantáltan jól fogod érezni magad az önkéntes munka teljesítése alatt. Ha pedig nem szereted a gyerekeket… nos, akkor biztos vagyok benne, hogy pár nap után odáig leszel azért az őszinteségért és ártatlanságért, ami belőlük árad. És rengeteg szeretetet lehet tőlük kapni. Tudom, mert velem is így volt.

– Az állatmenhelyeken való segítség a legtöbb helyen korhatárhoz kötött, de kis keresgélés után rábukkanhatsz kivételekre. Az állatok társasága bizonyítottan jó hatással van az emberre, és ki tudna annál jobb munkát elképzelni, mint hogy egész nap kutyákkal és cicákkal játszik?

– Az idősek otthonába olyan idős emberek kerülnek, akik egyedül maradtak, és nehezükre esik gondoskodni magukról, így nagyon vágynak valakire, aki segítséget nyújt nekik, akivel beszélgethetnek. Sokat megélt emberekkel beszélgetni emlékezetes élmény lehet, és örömet okozol ezzel az időseknek is.

– Ugye te sem szereted, ha a város tele van szeméttel? Várostakarítások szinte mindenütt vannak, sőt környezetvédelmi szervezetek is működnek számos helyen, szerte az országban. De már azzal is sokat teszel a környezetünk érdekében, ha felszeded mások után a szemetet.

Konda Niki


Boncolható téma a PT-ben
A 10 leggyakoribb tinédzserhazugság

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Pókok! Pókok!

Kannibálok, pókok és mobillal fotózás. A PEOPLE TEAM egykori táborozóját kérdeztük, aki ma már táboroztató. Heni mesélt a PT-s élményeiről.…
PEOPLE TEAM tábor

Mit tesz az éhség az emberekkel…

Az egész táborban csend uralkodik. Már csak az előző harc nyertesei fosztják ki a büfét, legalábbis azt, ami még maradt.…
PEOPLE TEAM tábor

Kilenc éve PT

Egy „PT-veterán” interjúja következik. Gergővel szinte biztosan összefutsz a PEOPLE TEAM nyári táborában. Mutatkozz be, kérlek! Sziasztok! Nem. Na jó,…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor
Mix

Orsolya–nap

Orsi idegesen lapozgatta a telefonját a táborban. Anna huppant mellé az ágyra,…