Sport-e a sakk?

Mix
PEOPLE TEAM tábor

Ez a kérdés foglalkoztat nap mint nap, mivel sok ember megkérdőjelezi kedvenc játékom létjogosultságát sportként. Valójában ez egy bonyolult, összetett, nézőponttól is függő kérdés.

Nyilvánvalóan a sakk nem olyan értelemben vett sport, mint a foci, a kézilabda, a kosárlabda vagy akár a tenisz. Tehát nem egy „látványsport”, de még csak nem is fizikai sport. Ellenben a szellemi sportok közé sorolható, amit az is bizonyít, hogy szerepel a pekingi Szellemi Világjátékok játékai között. Kérdem én, ha a bridzs és a go sportnak számít, akkor a sakk miért ne számítana annak?

Annál is inkább, mert a sakk – legalábbis az emberek számára – a végtelen lehetőségekről is szól, ami szintén sportmivoltát bizonyítja, hisz például egy focimeccsnek – de akármilyen sportnak – is megannyi kimenetele lehet.

A másik probléma az adott kérdéssel kapcsolatban a fentebb említett „nem látványsport” jelenség. Értem ezalatt azt, hogy az átlagember számára a sakk unalmas, ráadásul sokuk egyáltalán nem is érti a szabályokat, így azt sem, hogy mi folyik a táblán. Ez így van, ezt el kell ismerni. Nyilván ezek nem mondhatóak el egy olyan sportágról, mint – mondjuk – a foci, amit még egy kutya is megért, mert olyan egyszerűek a szabályok és maga a játékmenet is. Talán ebben is rejlik a sakk „misztikuma”, különlegessége, hogy ez egy külön világ, amit a kívülálló nem érthet, így emiatt nem is nagyon ismerik el sportként.

Azonban a sport egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy fejleszti az ember bizonyos képességeit. Fizikai sportoknál ez főleg a fizikai tulajdonságokban mutatkozik meg, de nyilván fejleszti a küzdőképességet és más egyéb emberi tulajdonságokat is. Utóbbiakat a sakk is ugyanígy erősíti, hisz ugyanúgy meg kell küzdeni a győzelemért (ha nehéz ezt elhinni, akkor csak annyit mondok, hogy vannak akár 6 órás sakkmeccsek is, ami eléggé elképzelhetetlen más sportoknál…). Ám a sakk inkább a szellemi képességeket fejleszti, ami sokkal nagyobb segítség lehet a mindennapokban és a tanulásban, mint a fizikai erő.

Így azt gondolom, hogy ha nem is a klasszikus értelemben véve, de igenis sport a sakk.

Csonka Balázs

KecskeNEWSás-archívum – 2014

Embersétáltatás
10 ok, amiért jó, hogy macskám van

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Pókok! Pókok!

Kannibálok, pókok és mobillal fotózás. A PEOPLE TEAM egykori táborozóját kérdeztük, aki ma már táboroztató. Heni mesélt a PT-s élményeiről.…
PEOPLE TEAM tábor

Mit tesz az éhség az emberekkel…

Az egész táborban csend uralkodik. Már csak az előző harc nyertesei fosztják ki a büfét, legalábbis azt, ami még maradt.…
PEOPLE TEAM tábor

Kilenc éve PT

Egy „PT-veterán” interjúja következik. Gergővel szinte biztosan összefutsz a PEOPLE TEAM nyári táborában. Mutatkozz be, kérlek! Sziasztok! Nem. Na jó,…

KAPCSOLÓDÓ