Mit kell tenni, ha nem kell tenni semmit?

Mix
PEOPLE TEAM tábor

Szabadság és egyenlőség miért nem létezhet együtt? Kezdjük ott, hogy szerintem egyik sem létezik, mindegy, hogy együtt vagy külön vannak. Ebből adódóan nem tudom, hogy miért zárná ki egymást ez a két dolog, amik a valóságban nincsenek is, csak sokan dobálóznak velük.

Ahhoz, hogy erről tartalmas cikket írjak, tapasztalnom kéne ezeket. És – mint tudjuk – az, aki iskolába jár, nem igazán fut össze ezzel a két dologgal. Ha valahova kötelező járni, és alá vagy rendelve 10-20 embernek, akkor nem igazán a szabadságról és az egyenlőségről szólnak a dolgok. Nagyon nem… Persze azt nem tapasztalhatod, ami nincs is.

Őszintén, mi lenne, ha lenne tényleges szabadság? Sok ember nem tudná, hogy mit csináljon, és valaki olyanhoz fordulna, aki okos és talpraesett. Olyan világban élünk, ahol főnökök és beosztottak vannak. Ez okkal alakult ki, hiszen nemcsak a munkahelyeken, de az életben is így van. Azért, mert egy tétlen ember keres valakit, aki tudja, mit kell tenni, ha nem kell tenni semmit.

És itt már nem vagyunk egyenlők, hiszen ez még a szabadságnál is lehetetlenebb, és nagyon sok hátulütője van. Akarva-akaratlanul, mindig lesz valaki, aki a többiek fölött áll. Tudom, hogy elvileg mindenki egyenlőnek születik, de más korban, más jellemmel, és eltérő jövővel.

Amúgy is, hogy nézne ki az a híres egyenlőség, ha mindenki különbözik, és mind egyéniségek vagyunk? Ha tényleg létezne, olyanok lennénk, mint a futószalagon gyártott robotok. Eltűnnének a dolgok, amik a különbségeken alapulnak. Például a tisztelet. Kellene tisztelnünk bárkit is, ha mindenki ugyanolyan? Lenne még bennünk versenyszellem? Meddig tarthatnánk fenn ezt a helyzetet? Ahol az egyenlőség kényszerítve lenne, ott már nem beszélhetnénk szabadságról.

Érdekes belegondolni, hogy milyen lenne az a sokat emlegetett „szabadság és egyenlőség”, de hosszú távon örülök, hogy lehetetlen őket ténylegesen megvalósítani.

Munár Anita

2014-07-31

, ,
Borzasztó Borzas
Regények az életünkben

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Pókok! Pókok!

Kannibálok, pókok és mobillal fotózás. A PEOPLE TEAM egykori táborozóját kérdeztük, aki ma már táboroztató. Heni mesélt a PT-s élményeiről.…
PEOPLE TEAM tábor

Mit tesz az éhség az emberekkel…

Az egész táborban csend uralkodik. Már csak az előző harc nyertesei fosztják ki a büfét, legalábbis azt, ami még maradt.…
PEOPLE TEAM tábor

Kilenc éve PT

Egy „PT-veterán” interjúja következik. Gergővel szinte biztosan összefutsz a PEOPLE TEAM nyári táborában. Mutatkozz be, kérlek! Sziasztok! Nem. Na jó,…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor
Mix

Papagájoroszlánegér

Szuper, repülő mutáns papagájoroszlánegér. Ha én egy őrült tudós lennék, akkor ez…
PEOPLE TEAM tábor
Mix

Aprószentek

Most már tudom, hogy mit ünneplünk mindenszentek napján. De kik azok az…