Konzervatív vagy liberális gyereknevelés?

Mix
PEOPLE TEAM tábor

Szerintem először röviden tisztázni kéne a fenti idegen szavak jelentését. A konzervatívat értsétek úgy, hogy értékmegőrző, régi elveken alapuló nevelésmód. A liberálist pedig szabadelvűnek, illetve engedékenynek tudnám leírni.

Mindkét félnek megvan a jó oldala, de hátulütői sem maradnak el. Mai modern világunkban a szülőknek nagyon nehéz megtalálni az arany középutat. Én nem tudom megmondani a felnőtteknek, hogy hogyan bánjanak gyerekükkel, csak segíteni próbálhatok ebben a nehéz kérdésben dönteni. Ebben a cikkben érveket és ellenérveket hozok fel, hogy rádöbbentsem a kedves szülőket arra: nem kell teljesen szélsőségesen foglalkoztatni a kölyköket, hanem elég mindenből egy kicsi.

Mindenki sulijában vannak olyan diákok, akik tökéletes képviselői ennek a két félnek, így mindannyian tudjuk, hogy nem megfelelő a teljesen fekete vagy fehér tanítás a felnőttek részéről. Valljuk be, picit ijesztő a katonagyerek, aki sosem szól semmit és elfojt magában mindent, és a halál laza gyerek, aki mindenért hisztizik és beszólogat mindenkinek. Ez most nyilván nagyon lebutított változata mindkét felfogásnak, de csak így tudtam igazán érzékeltetni a két módszer közti különbséget.

Amikor nekikezdtem a cikknek, úgy éreztem, egyértelműen a liberális oldal áll hozzám közelebb, hiszen azt sugallja, hogy a gyereket nem szabad verni, rá kell hagyni, ha hisztizik, hogy magától felfedezze határait. De ahogy egyre jobban beleástam magamat a témába, és többet olvastam a szülők szemszögéből írt cikkeket, rájöttem, hogy mégsem teljesen jó annak az elvnek élni.

Egy fiatal anyuka leírta, hogy ő is a liberalitás hű híve volt, egészen addig, amíg rá nem döbbent, hogy kisfia teljesen eluralkodott rajta. Ez úgy történt, hogy az összes korszerű oktatókönyvben azt látta, hogy ha a gyerek hisztizni kezd valamiért, akkor rá kell hagyni, hiszen úgyis megunja a folyamatos kérlelést. Csakhogy az újonc anyuka nem bírta elviselni a többórás durcirohamot, így megadta neki, amit kért. A kisfiú hozzászokott, hogy sírással bármit elérhet, így most, 9 évesen is ugyanígy tesz, a napközis tanárok boldogítására. A tanulság: attól még, hogy a médiában, a könyvekben és mindenhol azt sugallják, hogy ez a tökéletes módszer, mert semmi olyan nem kerül a gyermek elé, ami akadályozná a tanulásban, nem a legjobb ötlet csak ennek alapján dolgozni.

A másik véglet az, hogy a régi, jól bevált tanokat alkalmazzák a szülők, hiszen őket is így nevelték annak idején. Nem feleselhet a gyerek, nem lehet tiszteletlen, bármi, ami arra ösztönözné a kicsit, hogy ellenszegüljön a felnőtteknek, tilos. Mindig kifogástalan családnak kell lenni, legalábbis a széles nagyvilág felé ezt próbálják közvetíteni. Véleményem szerint ez a módszer rengeteg elfojtott agressziót tud gerjeszteni a szülők (és a társadalom) irányába, hiszen ez az egész azt sugallja, hogy jó mélyre ássák el feltörő ellenséges érzelmeiket. Az évek során felgyülemlik ez a hatalmas mennyiségű düh, aminek következménye lázadás a szülők minden döntése ellen, akár a javunkra szolgál, akár nem.

Tehát nekem ez az elméletem a két nevelési irányzatról. Nem kell felháborodni, hogy teljesen hülye vagyok, ha te nem így gondolod, mert ez egy abszolút szubjektív téma. A lényeg az, hogy nem kell választani a kettő között, hanem megosztással kell alkalmazni őket.

László Julcsi

2014-07-31

, , ,
Egy éjszaka a táborban
Hollywood: ahol a pénz az úr

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Mit tesz az éhség az emberekkel…

Az egész táborban csend uralkodik. Már csak az előző harc nyertesei fosztják ki a büfét, legalábbis azt, ami még maradt.…
PEOPLE TEAM tábor

Kilenc éve PT

Egy „PT-veterán” interjúja következik. Gergővel szinte biztosan összefutsz a PEOPLE TEAM nyári táborában. Mutatkozz be, kérlek! Sziasztok! Nem. Na jó,…
PEOPLE TEAM tábor

Csajozás slam poetryvel

Volt lehetőségem interjút készíteni Bánki Benivel, aki egy nagyon elgondolkodtató slamet adott elő, amit hatalmas ováció kísért. KecskeNewsás: Miért kezdtél…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor
Mix

That’s My Business

Az én életem, az én döntésem, az én dolgom. Utálom, amikor megmondják,…
PEOPLE TEAM tábor
Mix

Bányászmúzeum 3.

Az üzemi épületnél hagytuk abba. Rám ez gyakorolta a legnagyobb hatást. Tényleg…