Boncolható téma a PT-ben

Mix
PEOPLE TEAM tábor

Zöldtáborosaink programjának szerves része a boncolás. Többek között. Zsombi – alias Maci – és Ádi tartott előadást a veséről, szívről és csontozatról. Aggodalomra semmi ok, hiszen nem emberi szervekről van szó, állati példákon mutatták be a legfontosabb tudnivalókat.

Ádi szívügye volt, hogy bemutassa a szívet, vagyis annak felépítését, részeit, megismertette velünk a működését és legfőbb feladatait. Olyan szervről van most szó, amely nélkül lehetetlen élni. Mellkasunk bal oldalán, a bordák alatt található izom, amely a vérkeringés központja. Két pitvarból és két kamrából áll. A jobb pitvarba a test ereiből összeszedett vér áramlik be, és jut át a jobb kamrába. Innen egy verőéren keresztül távozik a testbe, ahonnan ismét egy gyűjtőér szedi össze a vért, ami befolyik a bal pitvarba, majd átáramlik a bal kamrába, ahonnan verőéren keresztül távozik. Hogy mindezt meg is értsük, a sertésszíveket a végén fel is tárták, bár a vérkeringést nem tudták úgy szemléltetni, ahogy az valójában végbemegy, de azt gondolom, most már mindenkinek világossá vált, hogy mi történik bennünk is, és mi a magyarázata a szívdobogásnak.

Akárcsak nekünk, az állatoknak is két veséjük van. Latinul egyébként nefro a neve, innen a vesedoktorok elnevezése: nefrológus. Gerincesek bab alakú és színű kiválasztó szervéről van szó, amelyek az ágyéki gerinc két oldalán helyezkednek el. Legtöbbeknek a salakanyagok kiválasztása jut eszükbe mint egyetlen feladatuk. De ez tévedés! Többek között fenntartják a só és folyadék egyensúlyát, illetve vérképző hormonokat is termelnek.

FUN FACT Nr. 1: Azt hinnéd, hogy a veséid a törzsed háti oldalán alul, a medencecsontod környékén helyezkednek el. Az igazság az, hogy körülbelül a 12. bordák magasságában találhatók, és nem nagyobbak egy Rose Gold iPhone 6S-nél.

FUN FACT Nr. 2: Az ember egy vesével is képes élni. Ha az egyik már születéskor hiányzik, vagy műtét során vették ki, a másik vese át tudja venni a hiányzó működését.

A gyakorlati részből a táborozók is kivették a részüket a fiúk „bemutatója” után: Maci útmutatása szerint többen szikét ragadtak, és félbevágtak egy-egy sertésvesét. Ki kisebb, ki nagyobb precízséggel szelte ketté őket, de az élmény mégiscsak az övék marad, mert azért a boncolás mégsem hétköznapi elfoglaltság. Kivéve akkor, ha az ember boncmester.

Ha bármilyen kérdésetek lenne a boncolható témával kapcsolatban, a bioszos mókusok nagyon szíVESEn válaszolnak nektek!

Dömse Réka

KecskeNEWSás-archívum


Gyertyák és medvék
Önkéntesség kötelezően?

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor gyerekszemmel

Summerhill: iskola másként

A Summerhill Iskola Suffolkban, Angliában található. Alapítója Alexander Sutherland Neill skót pedagógus, oktatáselméleti szakember, a XX. század egyik legjelentősebb iskolakritikusa.…
PEOPLE TEAM tábor

Aki legyőzte a sárkányt

A híres tavaszi névnapok (Gergely, Sándor, József, Benedek, Gábor, Tibor, Márk) között jelentős helyet foglal el a György-nap április 24-én.…
PEOPLE TEAM tábor

Ápolók világnapja

– Nagymama, képzeld, már neked is van világnapod! – lelkendezett Matyi. – Nekem? Mikor és miért? – állt meg Nagymama kezében az…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor
Mix

Kacsát a netről?

Amikor a nagymamád vasárnap este közli, „Gyerekek, holnap estére kacsasültet készítenék!”, hogyan…