MUTÁNSOK A VALÓ ÉLETBEN

13734961_1186834688034721_5386846517066406586_o

Mivel a hét témája a mutánsok, ezért gondoltam, írok azokról a „mutánsokról”, akik a való életben is létezek.

1. Belső szervek

A szív normális esetben a bal oldalon van, de vannak emberek, akiknek jobb oldalra csavarodott a szívük fejlődés közben. Ez egy nagyon veszélyes rendellenesség is lehet, mert légzési, illetve keringési problémák jelentkezhetnek. A súlyosabb eseteket már a születés után észreveszik, az enyhébbek később, esetleg felnőttkorban derülhetnek csak ki. Vannak több vesével rendelkező emberek. Ez szintén veszélyes lehet, ha a vesék megnagyobbodnak és összeérnek.

2. Ujjak

Teljesen mindegy, hogy láb- vagy kézujjakról beszélünk, mindkét esetben előfordulhat, hogy az ujjak rövidebbek, több vagy kevesebb van belőlük, esetleg össze vannak nőve. Az ujjak összenövésénél általában csak a hús és a bőr van összenőve. Sok orvos azt állítja, hogy ezeket az ujjakat szét kell választani, főleg, ha zavarja  a beteget.

3. Sziámi ikrek

A felmérések szerint 40 000 ikerszülésből csak 1 ikerpárnál fordul elő összenövési rendellenesség. Az egyik leghíresebb sziámi ikerpár Abigail és Brittany Hensel, akiknek egy testük és két fejük van – pontosabban mi ezt látjuk kívülről. Igazából két fejük, szívük és tüdejük van, a többi szervből egy van nekik. Egyikük a jobb, másikuk meg a bal végtagokat irányítja. Létezik olyan ikerpár, akiket szétválasztó műtéttel ketté lehet választani.

4. Vörös haj és kék szem

A vörös haj génmutációnak köszönhetően jött létre. Ez a gén az MC1R. Nagyon ritka, és ha mindkét szülőnél megvan ez a gén, akkor a gyereknek nagy eséllyel vöröses vagy vörös lesz a haja. A vörös haj és a kék szem kombinációja nem mindennapi. A kék szem is génmutációnak számít, a kék szemet egy melanin nevű pigment hiánya okozza. A melanin később kezd el termelődni a szervezetben, ezért van az, hogy  a kisbabák legtöbbször kék szemmel és szőke hajjal születnek.