AZ ELEFÁNTOK ÉS GANÉSA TÖRTÉNETE

elephants-show-emotion_cc6d32507f281a67

Biztosan kommunikálnak, de hogyan? Már régóta érdekel az is, hogy mennyit esznek. És Ganésának miért elefántfeje van?

Az afrikai elefánt (Loxodonta africana) a legerősebb emlősállat. Egyedei alkalmazkodnak az élőhelyükhöz, csak legyen a közelben ivóvíz. Amikor isznak, kb. 4-10 liter vizet szívnak fel, így naponta akár 300 liter vizet is elfogyaszthatnak, de táplálékban sincs hiányuk: 225 kg ételt esznek. 10-13 évesen vesztik el az összes tejfogukat, majd az őrlőfogkészlet hatszor cserélődik le (ez 60-70 éves koruk körül történik). Az  afrikai elefántok kb. 70 évesen pusztulnak el.

Mély, morgó hangjuk van, amely a garat mélyéről érkezik. Ha egy vagy több elefánt között konfliktus keletkezik, akkor megpróbálják nyugodtan és békésen elrendezni. Ha az elefánt ideges, olyankor az ormányával trombitál, vagy a földön port kavar. A magasabb rangú elefántokkal való konfliktus elől az alacsonyabb rangúak kitérnek. Az elefántagyar sok emberi hiedelem része, de magának az elefántnak is fontos: védekezésre használja. Egy hiedelem szerint ha 7 felálló agyarú elefántszobrocskát kap valaki, akkor egész életében boldog lesz.

Az afrikai és az ázsiai elefántot könnyen meg lehet különböztetni: az ázsiai elefántnak a füle egészen kicsi, agyara nagyrészt nincs, csak a bikának, a homloka domborúbb, az ormánya végén csak egy nyúlvány található, és a marja alacsonyabban van a hátánál.

Az ázsiai elefántot (Elephas maximus) sokszor hívják indiai elefántnak is, de ez nem teljesen pontos elnevezés, mert csak az Indiában és Ázsia délkeleti részén élők neve. Ázsiai elefántnak hívjuk az egész fajt. Számomra  és szerintem majdnem mindenkinek az elefánt egy lomha állat – miközben ha fut, a 40 kilométer/órás sebességet is elérheti! 140 liter vizet és 150 kilogramm ételt fogyaszt naponta.

Az elefántok csoportokban élnek, mert rendkívül szociálisak. Általában 20 fős a csoport, és a legidősebb nőstény áll az élén. Vándorlás idején a hímek 15, a nőstények 30 négyzetkilométert barangolnak be.

A hindu vallás egyik főistene Ganésa, az elefántfejű isten. Úgy tartják, hogy jó szerencsét, sikert hoz, és segít az akadályok legyőzésében. Ganésát Siva és Párvati gyermekének tartják. Meggondolt döntései, körültekintő vállalkozásai és a bátorsága miatt tisztelik. A hiúságot és az önzőséget elűző istenként tartják számon, aki  ismeretekkel, tudással és jómóddal ruházza fel hívőit. Minden hindu szeretettel és tisztelettel gondol rá.

Ganésát elefántfejjel, nagy pocakkal, négy kézzel és egy darab agyarral ábrázolják. Sok monda szól arról, hogy Ganésát miért egyetlen agyarral ábrázolják. Egyesek azt mondják, azért, mert egy párharc során elvesztette, míg sokan úgy tartják, letörte saját magának, hogy azzal írja le Mahábhárata eposzát.

Egy monda azt meséli, hogy Siva isten meg akarta látogatni Visnut. Visnu Parasuráma (csatabárdos Ráma) testét öltötte magára, de nem jutott be Siva házába, mert Ganésa nem engedte be, mivel atyja aludt, és nem akarta, hogy felkeltse. Ganésa és Parasuráma nagyon összevesztek, Ganésa felemelte az ormányával Parasurámát, és földhöz vágta. Amikor Visnu magához tért, előrántotta a bárdját, és Ganésa felé hajította. Ganésa ráeszmélt, hogy azt apja ajándékozta Visnunak, így agyarával felfogta a bárdot, és ettől a jobb oldali letört.

Sok monda szól arról is, hogy Ganésának miért elefántfeje van. Az egyik szerint Siva hitvese, Párvati fiúgyermeket szeretett volna, de nem sikerült, ezért Visnuhoz fordult segítségért. Nemsokára megszületett Ganésa. Anyja nagyon büszke volt gyermekére, ezért ünnepséget rendezett, amelyre az összes istent meghívta. Minden isten dicsérte, hogy milyen szép és aranyos, majd Sanira került a sor, hogy megtekintse az újszülött Ganésát. Sani félt az átoktól, amely szerint akire ránéz, egyből porrá válik. Párvati nem hitt az effélékben, ezért addig kérlelte  Sanit, amíg meg nem pillantotta – amint ez megtörtént, a csecsemő feje azonnal porrá vált. Párvati őrjöngött. Azt tanácsolta Brahmá, hogy annak a lénynek a fejét tegye a csecsemőre, akivel először találkozik. Ez egy alvó elefánt volt, ezért lett elefántfeje.