MIÉRT MŰVÉSZET A GRAFFITI?

10556993_771396856245175_4866765252272221491_o

Festékszóróval falra lehet festeni az érzelmeinket, vagy kifejezhetjük a kreativitásunkat. Ezt nevezik graffitinek.

A graffitit vandalizmusnak tekintik világszerte, de ez inkább egy művészi kifejezés. Ez már az ókorban is létezett. Sokféle szín van, mint azt megszoktuk, és ezekkel más és más dolgokat festhetünk. Legyen ez egy elhagyatott ház falán, egy vállalat kerítésén vagy éppen az utca közepén, lehetnek szimpla betűk, vagy komplex rajzok. Vannak akik hecc kedvéért csinálják ezeket a graffitiket, de vannak olyanok, akiknek ezért fizetnek. Vállalatok kérnek fel tehetséges tiniket, hogy fessék le az épületük falát, hogy ez odavonzza az embereket.

Csodálatos, hogy miket lehet egy-két festékszóróval és egy kis tudással teremteni. Van ennek azért rossz oldala is, például vandálok. Esténként kimásznak, és telefújják az épületek falát minden hülyeségekkel. Őket ha elkapják a rendőrök, akkor általában beviszik őket a rendőrségre, és reggelig ott maradnak. Az én véleményem az, hogy csak annak legyen festékszórója, aki tud is bánni vele. A festékboltokban be kéne vezetni azt, hogy 16 éven aluliak ne vehessenek festékszórót, vagy akármilyen festéket.

305794_132564786843855_1149277356_n

Mostanában nem annyira használják rosszra a tinik, de azért vannak páran, akik még mindig „vandalizálnak” . A graffitizés általában illegális, de ha kijelölt helyen csináljuk, akkor legális. Ilyen például Varsóban (Lengyelország fővárosában), Párizsban és Venice Beachen (USA). Illegálisnak számít, ha magánterületen vagy az utca közepén, engedély nélkül graffitizünk. Vannak olyan emberek, akik fákra festenek csíkokat, hogy megvédjék azokat, pedig a festék valamennyire káros a fákra is. Azért a festék veszélyes is lehet, hogyha közel fújjuk az arcunkhoz, mert a festék szaga szédülést is okozhat.

A graffitikészletek többféle alakban kaphatók a boltokban, de a legismertebb (aeroszolos flakon) hasonlít egy dezodoros flakonra. Vannak festékhengerek, ecsetek, filcek és a karcoló eszközök (főleg ablakokra). Egy felmérés alapján a leggyakrabban használt színek a piros és a fekete.