DUBSTEP? DUBSTEP!

mu0wc2ldozj1qg0thkoq

Mi az a dubstep? Miért szeretik olyan sokan? Nézzünk utána!

A dubstep a 2000-res években keletkezett Dél-Londonban, Croydonban. Az electroszámok legfiatalabb műfaja. Tudni kell még róla, hogy teljesen véletlenül fedezték fel ezt a műfajt: ugyanis fiatal kísérletező kedvű UK Garage producerek új hangzásokkal kezdtek el dolgozni. Végül egy pattogó, gyors, r’n’b vokálokkal és a korai drum and bassból ismert basszusokkal megtűzdelt, alapvetően optimista kicsengésű műfaj jött létre, amit a drum’n bassból kiindulva dubstepnek neveztek el. Ez egy olyan zene, amiből kivették az éneket, az érzelmeket elhomályosították, és a hangszerek használatát minimálisra csökkentették. Egyértelmű, hogy ezek után, amire az ember koncentrálni tud, az maga a ritmus. Ezt a ritmust toldották fel gyomorrengető szubbasszusokkal, és dubos visszhangokkal. Az eredmény végül egy olyan hangzás lett, aminél per pillanat talán semmi sem viseli magán hitelesebben a szmoggal körbefont, rideg, urbánus létforma elidegenedettségének érzését.

Az első dubstep számokat 2-3 éve fedeztem fel, amikorra már óriásira nőtte ki magát ez a műfaj, mégis fiatalnak számított. Egy barátom mutatta nekem a telefonján. Félig-meddig ismerte a stílusomat, így magához hívott, és a fülembe tuszkolta a fülhallgatóját, még mielőtt mukkanhattam volna akármit is. Ez a szám nem más volt, mint Knife Partytól a Centipede. Bevallom, amikor meghallottam azt a basszust, ami akkor következett, majd könnybe lábadt a szemem, olyan euforikus érzés kapott el. Utána megkérdeztem tőle, hogy mi ez a műfaj, mert én ehhez foghatót még soha nem hallottam. Majd elmagyarázta, hogy joggal nem találkoztam vele eddig, ugyanis ez még egy a tojáshéjat fenekén viselő electro műfaj, a dubstep. Onnantól fogva állandóan gyűjtögettem a dubstepszámokat, és igazi megszállottjuk lettem.

Ha dubstepelőadókat kéne ajánlanom másoknak, vagy ha csak kicsit bele akarnak kóstolni ebbe a világba, akkor bátran ajánlom nekik a Knife Partyt, Flux Pavilont, Grabbitzet, Skrillexet, Zomboyt, Borgore-t, Epticet, és még sorolhatnám. Természetesen a dubstepben is megvan a magam ízlése, de ők azok az előadók, akik mindenkinek a figyelmét megérdemelnék. Nekem ezek a számok a gondolataimban való elmerülést segítik, ezek segítségével rugaszkodik el a képzeletem a valóságtól.

Sokan szinten alulinak, értelmetlennek, és csak szimpla zajnak tartják ezt a műfajt. Nekik lehet, hogy az. De akiknek ez tetszik, azoknak a képzelete ugyanúgy szárnyal erre a műfajra, mint másnak pl. Bach számaira.

Források:

http://www.dubstepmusic.hu/nehany-mondatban-a-dubsteprol

http://en.wikipedia.org/wiki/Dubstep