SZEMÉLYISÉGTÍPUSOK

11813447_976810042370521_8304779651282276675_n

Pszichológiailag csoportosítani lehet az embereket viselkedésük és kommunikációjuk alapján.

Négyféle személyiségtípus létezik, mindegyiknek megvannak az előnyei és hátrányai. Ha megfigyeljük az ezek közötti különbségeket, és rájövünk, hogy melyik jellemző ránk, akkor jobban értjük majd a tetteink és a környezetünk viselkedésének miértjét. Ez átértékelheti az emberekkel való kapcsolatainkat. Megismerhetjük mindegyik típus természetes jellemzőit, erősségeit és gyengeségeit, valamint azt, hogy ránk melyik típus illik. Mindnek van jó és rossz oldala, amikről az emberek nem tehetnek, így születtek. Ezen még ha akarna, se tudna változtatni sem más, sem saját maga.

Szangvinikus: Jókedvű, magabiztos és optimista emberek. Néha énekelnek zuhanyozás közben, levélíráskor pedig szinte minden mondat végére felkiáltójelet tesznek! Minden közeli barátjuknak becenevet adnak. Általában a bulik hangadóiként ismerik őket. Munkahelyükön a szangvinikus emberek lelkesítenek, és motiválnak másokat a feladat elvégzésére. Vidámak, energikusak, és hamar túlteszik magukat a szomorú dolgokon, amik történnek velük. Figyelemigényesek és izgalmasak. Könnyen barátkoznak, és mindenből kidumálják magukat. Lelkesek és ötletesek, vidámak és beszédesek.

11816267_976355499082642_3794929501240992759_o

Melankonikus: Elmélkedőek, mélyen gondolkodóak. A melankolikusokat nagymértékű gondosság, komolyság jellemzi. Szeretnek egyedül lenni, kedvelik a csendet. Leginkább az érzelmeik irányítják őket, amik miatt akár eksztázisba eshetnek, vagy szinte teljesen összetörnek belülről. Szeretnek időt szánni arra, hogy több oldalról közelíthessenek meg egy dolgot. Szívesen csatlakoznak másokhoz, nem nyomulnak, azt szeretik, ha mások kezdeményeznek. Munkahelyükön a melankolikusok a jó minőségről és kreatív megoldásokról gondoskodnak.

Kolerikus: Az elnevezés a kole (epe, harag) szóból származik. Nagyon tetterősek és határozottak. Akik ennek a személyiségtípusnak a képviselői, hirtelen haragúak, lobbanékonyak, ugyanakkor úgy lehetne legjobban jellemezni őket, hogy felkészültek és fegyelmezettek. Amit elterveznek, szinte biztosak lehetünk abban, hogy célt érnek. Maguktól kezdenek bele dolgokba, és keményen dolgoznak. A kolerikusok hamar túlteszik magukat az életből fakadó nehézségeken, és közben sokat teljesítenek. Munkahelyén a kolerikus legyőzi az akadályokat, és sikeresen elvégzi a feladatokat. Kezdeményező és kitartó személyiség. Céljai sokszor fontosabbak a kapcsolatainál. Ez hátrányává válhat.

Flegmatikus: Általában nyugodtak, pozitívak, higgadtak még a legmelegebb helyzetekben is. Sokszor látszanak érzelemnélkülinek. Szeretnek olyan dolgokkal foglalatoskodni, amik nem vesznek túl sok energiát igénybe, olvasás, tv-nézés, keresztrejtvényfejtés. Passzívan szociálisak, mert sokkal jobban szeretik az embereket figyelni, mint aktívan részt venni egy beszélgetésben. Sokszor úgy látszik, hogy semmi nem érdekli őket, pedig épp az ellenkezője zajlik, megfigyelik a környezetüket, inkább elemző típusok.

Te melyik típusba tartozol? Töltsd ki a tesztet, és derítsd ki!