HIHETETLEN TÖRTÉNET, EZT OSZD MEG!

11143279_975363939181798_563304633094425893_n

Mindannyian átéltük már, amikor egy teljesen abszurd és hihetetlen sztorinak bedőltünk. Természetesen utólag csak nevet rajta az ember, vagy fogja a fejét, hogy mégis hogyan lehetett ennyire vaksi, hogy egy ilyen buta sztorit elhitt, de nem kell aggódni… Ilyenek mindig is voltak, és még jó ideig lesznek.

A HOAX az egyfajta csalás, átverés, melynek célja nem is az emberek pénzének kicsalása (főleg azért nem, mert büntetendő), hanem egyszerűen csak a megtréfálásuk. Ezek az álhírek általában e-maileken keresztül, illetve közösségi oldalakon terjednek – az emberek hiszékenységéből kifolyólag –, hihetetlen gyorsasággal. Sokszor felbukkanásuk után pár héttel már ki is derül a turpisság, majd jó néhány évig az internet elfeledett bugyraiban várják, hogy újra rájuk találjon egy ártatlan internetező, és megossza.

Ilyen például egy 2004-es kis hirdetés, mely szerint karácsonyra meg lehet rendelni az egész betlehemi családot, melyben Máriát egy várandós nő alakítja majd. A szöveg szerint miután megvacsorázott együtt a család, Mária befekszik a karácsonyfa alá, és megszüli Kis Jézust, József pedig sír. Elég hihetetlennek tűnik, ugye? Mégis, egy csomó ember felháborodottan osztogatja a mai napig, mert karácsony tájékán újra meg újra körbejárja az internetet.

11760328_975361632515362_2325985686710246018_n

Vagy a nemrégiben feltűnt, gyerekek ijesztgetésére való rémtörténet: az Androidos játékot, a Talking Angelát feltörték a pedofilok. A fehér lánycica szemén keresztül megfigyelik a gyerekeket, majd személyes kérdéseket tesznek fel, például: mikor jársz haza? Egyedül, vagy a barátaiddal? Miután pedig jól kifaggatták a gyerekeket, elrabolják őket. Egyrészt, ha bármi  ilyen gyanú felmerülne az Android egyik alkalmazásával kapcsolatban, szerintem azonnal kivizsgálnák az ügyet, hogy van-e bármi alapja. Mivel még mindig elérhető a Play Store-ban, valószínű, hogy semmi ilyesmit nem találtak. Másrészt, ha valakinek egy ilyen kamuhír kell ahhoz, hogy figyeljen a negyedikes kislányára, és ne engedje egyedül hazamenni este fél 7-kor a fuvolaóráról, az szégyen. Gyermekrablások mindig is voltak, és (sajnos) mindig is lesznek.

Talán az egyik legrégibb, és egyben legsikeresebb HOAX az 1938. október 31-én CBS rádióállomásából sugárzott paródia volt, amit Amerika-szerte hallottak.  Címe: Világok harca (War of the worlds). Orson Welles írta a rádiójátékot, mely szerint a Földet megtámadták a marslakók, és éppen ostrom alatt állunk. Ugyan a játékidő alatt többször elmondták, hogy mindez csak kitaláció,  emberek ezrei rettegtek, hogy vége lesz a világnak.

Természetesen ez is csak az emberi figyelmetlenség, illetve butaság segítségével jöhetett létre, akárcsak az összes többi HOAX. Én csak annyit tudok tehát tanácsolni nektek: ne legyetek naivak, és ne osztogassatok meg mindent ész nélkül. Kínos tud lenni, ha utólag kiderül, hogy csak egy újabb kamusztorinak dőltél be.